Nicusoara IonitaTranzitarium

Urmează-ți visele și calea

(sau astrele în decembrie 2015)

Călători prin viețile noastre, mereu vom avea ceva nou de descoperit despre noi înșine. Decembrie, ultima lună din an, stă de regulă sub semnul restrospectivei și al noilor dorințe legate de ceea ce vrem să fim sau să facem. Analiza retrospectivă este benefică pentru că ne ajută să fim mai conștienți de cine suntem și de ceea ce am integrat în personalitatea noastră în decursul ultimului an. Pe când dorințele pentru noul an dau sens continuării drumului nostru.

Pentru a facilita atât retrospectiva cât și planurile noastre, am descris mai jos povestea pe care mi-o transmite fiecare decan al lunii decembrie. Și vă doresc un an 2016 cu mult frumos și dorințe împlinite! 🙂

„Follow your star” – Lancaster
„Follow your star” – Lancaster

Primul decan al lunii decembrie 1 – 10 decembrie 2015

”Ochii care nu se văd, se uită!” – un proverb ce ne duce cu gândul la depărtare. Îndeosebi la depărtarea de persoana iubită, nu? Pe picior de plecare, sau deja aflați la distanță de partener credem cu tărie că orice schimbare se poate integra în ce am construit până acum, chiar și aceasta (Mercur în Săgetător aflat în trigon cu Uranus R în Berbec). Indiferent de motivele care despart fizic două persoane, relațiile la distanță au fost, sunt și vor fi mereu o provocare pentru mulți dintre noi. Deși nu ne place acest adevăr, pe pielea multora viața a demonstrat că, pe termen lung, distanța este cel mai mare dușman al funcționalității unui cuplu (Mercur în Săgetător aflat în cuadratură cu Jupiter în Fecioară, recepție mutuală de domiciliu). Harta ingresului lui Venus în Scorpion din 5 decembrie ora 6:14 București, îmi inspiră că pentru cei care trăiesc o schimbare profesională cu schimbare de domiciliu, direcția de urmat de către partenerul de cuplu este „împreună” (Luna în Balanță aflată în conjuncție cu Nodul de Nord în casa X-a). Opoziția Lunii cu Nodul de Sud în Pești poate fi resimțită la început de către partener ca un act de sacrificiu. Însă pe termen lung, sacrificiul poate deveni cea mai bună decizie luată atât la nivel individual (Marte în Balanță aflat în sextil cu Soare în Săgetător) cât și pentru soliditatea relației în care se află (Luna în Balanță sextil cu Saturn în Săgetător).

Pentru unii dintre noi, sunt ochi pe care nu i-am mai văzut de multă vreme și totuși au rămas cumva în ființa noastră (Mercur în Săgetător aflat în cuadratură cu Chiron în Pești). Cumva nu i-am putut lăsa de tot să plece. Poate pentru că mai era nevoie să se răspundă la niște întrebări înainte să ne luăm rămas bun. În acest sens, e posibil ca evenimentele prin care trecem în această perioadă și simțimi că ne clatină, să fie doar modalitatea prin care Divinul ne ajută să revenim în acel moment din trecut (Marte în Balanță aflat în cuadratură cu Pluto în Capricorn) și să ne eliberăm. Este, dacă vreți, o răscruce de drumuri, prin care ni se oferă șansa de a da drumul și de a spune lucruri pe care le-am ținut în noi mult timp (Mercur în Săgetător aflat în cuadratura cu axa Nodurilor Lunare). Pentru că, de acum încolo, orice cale am alege, putem crește atâta timp cât ne eliberăm de vechi poveri relaționale. Vestea bună este că deși acum nu înțelem sensul lucrurilor prin care trecem (Soare în Săgetător aflat în cuadratură cu Chiron în Pești) putem găsi în noi toate resursele necesare și avem o capacitate mare de adaptabilitate la schimbare (Soare în Săgetător aflat în trigon cu Uranus R).

Al doilea decan 11 – 21 decembrie

Ceea ce numim „nu mă aşteptam la aşa ceva” intră în categoria evenimentelor care ne iau prin suprindere. Mă întreb oare cât din aşteptările noastre sumbre se nasc doar din nevoia de a ne proteja pentru a nu fi surprinşi neplăcut de acţiunile altora? Şi nu mă refer aici la aşteptările de natura celor venite din nevoia de a grăbi lucrurile. Ci a celor născute din teama de a suferi din nou şi a căror prezenţă ne aduce sentimentul că ne aflăm cumva sub o aripă ocrotitoare (Venus în Scorpion aflat în trigon cu Neptun în Pești). Astfel cu timpul, observăm cum această aripă ocrotitoare se transformă într-o colivie din care nu mai putem ieşi (Mercur în Capricorn aflat în sextil cu Neptun în Pești).

”Oricum este o chestiune de timp ca şi el/ea să mă dezamăgească, aşa că ce sens mai are ca eu să fac paşi?”. De câte ori v-ați surprins reacţionând astfel? Eu una de multe ori… Şi ghiciţi ce? Firul evenimentelor chiar asta o sa ne confirme. Să stăm liniştiţi în colivia noastră şi să-i blamăm în continuare pe ceilalţi pentru neajunsurile noastre (Marte în Balanță aflat în opoziție cu Uranus R în Berbec).

Acest mod de a reacţiona nu îl putem schimba de azi pe mâine, ci în timp, cu multă răbdare şi tras aer în piept la fiecare pas pe care îl facem (Soare în Săgetător aflat în cuadratură cu Jupiter în Fecioară). Asta pentru că fiecare pas făcut înseamnă a ne simţi din ce în ce mai vulnerabili, iar temerile şi vechile răni sunt trezite în aceeaşi măsură (Venus în Scorpion aflat în sextil cu Pluto în Capricorn). De aceea, nevoia de a ne închide la loc în colivia noastră va fi cu atât mai intensă cu cât ne aflăm mai departe de ea și începem să simțim briza unei altfel de libertăți (Soare în Săgetător aflat în cuadratură cu axa Nodurilor Lunare).

Atâta timp cât înţelegem durerea prin care trecem şi încrâncenarea ce ea ne-a adus-o (Mercur în Capricorn aflat în conjuncție cu Pluto în Capricorn), putem mai apoi să ne şi deschidem către altă lume. Pentru că, de regulă, conștientizarea aduce cu ea și mai multă putere. Astfel, dorinţa de a nu ne mai simţi îngrădiţi și de a ne elibera (Venus în Scorpion aflat în trigon cu Chiron în Peşti) poate să depăşească ca intensitate toate temerile noastre (Mercur în Capricorn aflat în sextil cu Chiron în Peşti şi în cuadratură cu Uranus R în Berbec).

Al treilea decan 22 – 31 decembrie

Şi totuşi, unele lucruri nu se schimbă niciodată. În fiecare an, sărbătorile de iarnă trezesc în noi amintiri şi emoţii dintre cele mai diverse. Plăcute sau nu, suntem în acelaşi timp părtaşi şi spectatori ai sărbătorii Crăciunului şi ai zilei de trecere dintre ani.

La sfârşitul lunii decembrie, îndeosebi în perioada 24 – 27 decembrie, încă mai avem şansa de a întoarce pe faţă cărţi pe care le ţinem ascunse încă de anul trecut din prima jumătate a lui noiembrie (Jupiter în Fecioară primeşte pe rând un sextil cu Venus în Scorpion şi un trigon cu Mercur în Capricorn). Atunci ca şi în aceste zile, Venus traversa ultimul decan din zodia Scorpion. Un ciclu de mai bine de un an de zile la sfârşitul căreia ne putem întreba ”Şi eu ce am învăţat din asta?” (axa Nodurilor Lunare, primeşte pe rând aspecte armonice sextil – trigon din partea lui Venus în Scorpion şi Mercur în Capricorn). Tema preferată pe care ne-o predă de fiecare dată Venus în Scorpion, este aceea că starea de bine care se sprijină pe lucruri ascunse nu este decât una temporară. Fie că sunt lucruri care ar răni pe celălalt sau din contră sentimente frumoase şi neexprimate, atâta timp cât nu ne-am găsit până acum curajul să le arătăm ele râmân în continuare ascunse.

Indiferent de reacţiile celuilalt, veţi fi surprinşi cât de transformatoare şi eliberatoare poate fi sinceritatea (din 30 decembrie Venus iese din Scorpion şi îşi face intrarea în Săgetator). Iar curajul de a spune ceea ce ne-am încăpăţânat până acum să nu recunoaştem va merge întodeauna de mână cu lecţia asumării şi responsabilităţii (Mercur în Capricorn aflat în cuadratură cu Marte în Balanță). De această lecţie mie una mi se pare că ajungem mereu să ne lovim în mai toate sectoarele vieţii noastre (Soare în Capricorn aflat în sextil cu Neptun în Peşti).

“Write it on your heart that every day is the best day in the year.”  — Ralph Waldo Emerson

NICUȘOARA IONIȚĂ

nicusoara-ionita-autor