Eseuri & ReflectiiMalvina Ivanciu

Fecioara, Balanța și trei sensuri ale echinocțiului de toamnă

„Omul este măsura tuturor lucrurilor”, ne spune prietenul nostru, Protagoras. De la om înspre în afară începe macrouniversul, de la om înspre înăuntru începe microuniversul. Și amândouă sunt infinite. Iar acest om, care stă între pământ și cer, caută stele cu telescopul și visează la călătoria în spațiu, când în fiecare zi, în interiorul lui și în jurul lui strălucesc stele, se întamplă nebuloase și nove, se alcătuiesc și se dezintegrează sisteme solare. Pentru pământ și cosmos, echinocțiul durează o clipă, doar atâta timp cât Soarele strălucește perpendicular pe ecuator. Această clipă însă are o semnificație foarte bogată pentru universul interior al omului.

Ecuator

Astrologia tocmai acest lucru îl face: aduce în conștient toate aceste observații, care dau sens vieții.

Psihologie

Echinocțiul amintește despre un contrast, care apare de fapt între toate zodiile alăturate. Dacă fiecare semn este un tip de personalitate, adică o persoană, acesteia i se pune o problemă spre rezolvare, problema „vieții, universului și a tuturor lucrurilor”. Ea va răspunde la întrebare în felul ei propriu. Următorul semn o va contrazice întotdeauna, pentru că prin contraste se realizează dezvoltarea, prin contraziceri se ridică întrebări și se gasesc răspunsuri, din teză și antiteză poate lua naștere sinteza. Fecioara este măsura organizării, a frugalității, a economiei, a analizei minuțioase. Este, într-un cuvant, restrânsă în ea însăși, reținută, controlată. Balanța se deschide lumii, aducând frumusețea ca valoare supremă, iar pentru nativul din Balanță, ca și pentru cel care are Ascendentul în Balanță, frumusețea include valorile superioare ale umanității, adică armonia, pacea, adevărul, dreptatea. Trecerea care se face este de la muncă și constrângere, la bucurie și libertate, adică eliberarea, înflorirea.

Imagine simbolică

foto2-malvinaFecioara și Balanța ocupă locuri importante în poveștile populare ale tuturor țărilor, fiind de fapt chiar personajele principale. „Frumoasa” este imaginea Balanței. Ileana Cosanzeana, fata împaratului, Frumoasa din padurea adormită, Alba ca Zapada, fata moșului – caracteristicile lor țin în mod evident de Balanță: sunt frumoase, feminine, pline de grație și iubire și își așteaptă perechea (adică pe Făt Frumos, pe prinț, pe fiul de împarat, pe Prâslea cel Voinic).

Perechea Balanței trebuie să fie un tip de Berbec, adică un bărbat curajos, cu inițiativă, activ, „salvatorul”. Planetele de domiciliu ale celor două zodii se gasesc aici în cele mai bune ipostaze ale lor și își exprimă doar calitățile: Venus este bună și frumoasă, Marte este curajos și nobil. Aici, se întamplă mult mai rar ca cele doua planete să cadă în partea defectelor, asa cum se întamplă în Taur și Scorpion, unde aceste defecte apar foarte des, adică Venus devine atașată de materie, placeri și confort, iar Marte devine violent.

Fecioara, în povești, are două coordonate principale: ea ajută și știe lucruri pe care ceilalți nu le știu, adică are cunoaștere. Personajele care ajută sunt în general figuri feminine iar această înțelepciune a lor le face să fie mereu personaje fantastice, mistice. Cunoașterea a părut mereu a fi magie, în toate timpurile. Sfânta Vineri, Zâna Zânelor, Crăiasa albinelor sau a furnicilor – ele sunt “Fecioarele” și ajută Balanței, direct sau indirect (prin faptul că îl îndrumă pe erou, adică pe Berbec).

foto3-malvinaEchinocțiul unește cele două figuri și mesajul lui este că realizarea cea mai bună a lui Venus, a iubirii, se face prin sprijinul lui Mercur, al înțelepciunii.

Direcție

Pentru ca astrologia este o semiotica mai complexa decât altele, cu multiple niveluri, ea permite nenumărate registre de simboluri și echivalențe, atâta vreme cât sunt coerente, dar în primul rând cât timp respectă cuvintele lui Hermes Trismegistul, adică „ceea ce este sus este ca ceea ce este jos, si ceea ce este jos este ca ceea ce este sus”. Astfel, un grad poate fi egal cu o zi, sau cu un an, o zi este egala cu un an, dar si invers, un an este egal cu o zi.

Iar această zi, ziua cosmică, începe la intrarea Soarelui în Balanță. La echinocțiul de toamnă, ora siderala este 0:00, la gradul 0 al Balanței. Gongul de miezul nopții astral marchează, în mod normal, o schimbare și o direcție noua, iar direcția noii zile este maturizarea și gândirea superioară. Planeta de domiciliu a Balanței este Venus și ea arata tendința intrinsecă a semnului, cea orientată spre frumos, adevăr și armonie, dar planeta de exaltare este Saturn, semnificând maturizarea și aprecierea introspecției. De altfel, începând cu echinocțiul, noaptea începe să crească, adică momentele de introspecție au ocazia să devină mai dese, în mod natural. În mare, cei născuți între Berbec și Fecioară sunt mai extravertiți, iar cei născuți între Balanță și Pești sunt predominant introvertiți, și așa se face că semnele de iarnă, Săgetatorul, Capricornul, Vărsatorul dau mari gânditori, oameni de știință, filozofi.

„Mâine este prima zi din restul vieții tale” se aplică foarte frumos la echinocțiu, când, la scară mare, chiar începe o nouă zi, echivalentă cu un an pământean și o nouă zi înseamnă regenerare, înnoire. Dacă echinocțiul de primăvară înseamnă înnoirea forțelor fizice, echinocțiul de toamnă înseamnă înnoirea forțelor psihice.

Bineînțeles, acestă trecere de la Fecioară la Balanță nu se face doar o dată, ci se repetă în fiecare an. Dar nu se repetă în același loc, pe același nivel, ci urcă în spirală. Dacă anul acesta ai muncit, ai ajutat și ai studiat ceva, la echinocțiu poți trece într-un stadiu superior. De acolo înainte, vei munci și studia într-un plan superior, ca la următorul echinocțiu să urci înca un pas, înca un strat în spirala evoluției.

Anul acesta mersul lui Jupiter aproape a coincis cu cel al Soarelui și au trecut amândoi, la diferență de 2 săptămâni, din Fecioară în Balanță. Semnificația echinocțiului a devenit și mai evidenta, mai ușor de perceput, pentru că Jupiter dă intensitate tuturor evenimentelor sau stărilor de lucruri. Retrospectiv, acest sens va fi înteles după rezultate: cât ați muncit anul trecut, de când a intrat Jupiter în Fecioară, tot atâtea rezultate veți avea acum, în acest an, când Jupiter se preumbla prin Balanță, iar aceste rezultate vor fi apreciate cel mai ușor și mai repede prin măsura bucuriei pe care o aduc.

Bibliografie:

Omraam Ivanhov, „Zodiacul, cheia omului si a universului”
Fritz Riemann, „Astrologie si psihoterapie”.

Sursa imagini:
Foto 1: http://nhpr.org/
Foto 2 si 3: www.pinterest.com

Malvina Ivanciu

malvina-ivanciu-autor