Ada CocosEditorial

Retrogradările sau curățenia de primăvară

Cam toți am privit măcar o dată spre trecut și ne-am dorit să putem schimba ceva sau să putem întoarce cumva timpul pentru a proceda altfel decât am făcut-o sau altfel decât obișnuim în mod curent. Dar dacă ce-a fost făcut e bun făcut, avem în față consecințe cu care adesea putem lucra, pe care le putem modela sau de la care avem de învățat lucruri care ne pot schimba pe dinăuntru și pe dinafară.

Cele mai bune momente retrospective, perioadele în care se poate lucra cel mai ușor cu efecte ale unor acțiuni trecute sau în care se pot extrage cele mai profunde învățături din acestea sunt tocmai perioadele în care, pe cer, planetele pornesc în mers aparent retrograd.

Din acest punct de vedere, luna aprilie vine cu o ofertă generoasă: Venus și-a început retrogradarea în 4 martie și o încheie pe 15 aprilie. Dacă până acum a mers anapoda prin Berbec, din 3 și până în 15 aprilie această planetă va păși de-a-ndoaselea prin Pești. Jupiter este și el retrograd în Balanță, din 6 februarie și o va ține tot așa până pe 9 iunie. La acestea se adaugă: Saturn care intră în mers aparent retrograd în Săgetător pe 6 aprilie și reia mersul direct în august, Mercur care își începe retrogradarea prin Taur în 11 aprilie și o încheie în 3 mai în Berbec și Pluton care începe să retrogradeze prin Capricorn pe 20 aprilie și va reveni la mersul direct abia pe final de septembrie.

Astfel, se poate spune că tranzitele lunii aprilie sunt un furnizor bun de energie pentru cei care doresc să interiorizeze anumite experiențe, să le integreze în viața lor găsindu-le locul și rolul potrivit, creându-le spațiul necesar și să reevalueze situații trecute și consecințele acestora.

”Obișnuința, a doua natură”

Zilele acestea mi-a căzut în mână o carte semnată de Marie Kondo despre magia ordinii și arta de a-ți face curățenie în casăi. Autoarea susține că atunci când faci curățenie în casă, o dată și bine, aruncând lucrurile care nu îți mai produc nicio bucurie, începi să vezi ce este cu adevărat relevant și prețios pentru tine, iar viața ți se poate schimba în bine.

Dacă ar fi să privim în jur, e clar că acumulăm zilnic informații noi, emitem intenții, ne dau târcoale tot felul de gânduri, judecăți și clasificări, suntem asediați de peste tot cu date, știri, vorbe, zgomot. Toate acestea trezesc emoții, sentimente, declanșează acțiuni, ne inhibă sau ne încurajează dezvoltarea sau manifestarea autorității personale. Le punem adesea unele peste altele, uitând de cele mai multe ori de cele ce rămân pe dedesubt. Sau preferăm să îngrămădim prin sertărașe secrete din suflet și din minte lucruri care nu ne plac pe moment, aspecte care nu ne convin, lucruri pe care nu vrem sau nu putem să le acceptăm despre noi, despre ceea ce este în jurul nostru sau chestiuni cu care chiar nu știm ce să facem.

De aceea, se poate ca adesea să ajungem să simțim că nu mai încăpem în propria viață, că nu mai facem nimic relevant sau că avem în jur o grămadă de oameni cu care nu avem mare lucru în comun. Așa că, periodic, e bine să ne oprim din mersul vijelios și să ne întoarcem atenția spre ceea ce ne aglomerează viața inutil. Iar energia retrogradelor ne poate sprijini în acest sens.

Marie Kondo își sfătuiește clienții să facă ordine pe categorii de lucruri și nu pe camere. Se iau hainele, apoi cărțile, documentele, apoi cosmeticele și, în final, mărunțișurile, obiectele diverse ce nu au categorii aparte. Ea spune că fiecare lucru trebuie luat în mână cu atenție pentru a simți dacă ne dăruiește bucurie sau dacă misiunea sa în viața noastră s-a încheiat. ”Repetând acest procedeu de sute și mii de ori, ne perfecționăm, în mod natural, abilitatea de a lua decizii. Oamenii care nu au încredere în judecata proprie nu au încredere în ei înșiși”, scrie Marie Kondo.

Planetele retrograde ne oferă energia necesară pentru ca noi să ne facem bilanțul și să începem curățenia generală, ieșind din tipare de gândire, simțire și acțiune care au devenit obicei, poate chiar un mod de a funcționa din inerție.

Este momentul deciziilor conștiente, deși mulți ar zice că nu e. Dar când firul vorbei se-ncurcă, iar relațiile se complică, parcă devenim deodată mai conștienți că e musai să întreprindem ceva diferit decât până acum, că e cazul să umblăm la sursă și nu la simptom, că e cazul chiar să ne pese, nu doar să mimăm interesul.

Kondo prezintă de altfel o situație care mie mi se pare că se potrivește foarte bine cu energia pe care ne-o transmit planetele retrograde, dar pe care de obicei nu o pricepem și o luăm cu obstinație în direcția nepotrivită blamând Cerul pentru tot ce nu funcționează după dorința noastră.

Kondo și mulți clienți ai săi au observat că simt nevoia să facă ordine în casă atunci când sunt tensionați sau au în față un moment definitoriu (un examen important, spre exemplu). Dar această nevoie nu are legătură neapărat cu dorința de a face curățenie în casă. Altceva se cere pus în ordine. Din interior. Astfel, ordonând casa, se ordonează și mintea. În același fel, în perioadele de retrogradare se poate să resimțim nevoi și chemări ciudate care par să fie contrare cu ceea ce ar reprezenta priorități la acel moment sau contrare naturii noastre.

Dar oare sunt chiar contrare nouă sau sunt contrare obișnuințelor? Sau poate că devenim una cu obișnuințele atât de rău încât forțați de împrejurări să ieșim din ele ne ia cu amețeală și ni se pare că lumea e cu fundul în sus. Și, totuși, nu e deloc rău să (ne) revenim periodic la prima natură, în pielea noastră, cu bune și cu rele.

În loc de concluzii

Interesant de remarcat pentru luna aprilie ar fi faptul că Mercur (până pe 20 aprilie) și Jupiter se găsesc în semne guvernate de Venus, iar aceasta este la rândul său retrogradă până la mijlocul lunii, Saturn e în semnul guvernat de Jupiter, iar Pluton în cel guvernat de Saturn. Iar în momentul în care Venus pășește în Pești intră sub ”tutela” lui Jupiter, guvernatorul tradițional al semnului, creându-se o recepție mutuală de domiciliu.

Deci lucrurile tind totuși spre o coerență, dacă ne deschidem puțin mintea și sufletul. În loc să vă panicați, să vă lamentați și să vă dedați lecturării unor texte alarmiste despre cum toate vor merge pe dos, purcedeți cu încredere la făcut ordine în propria viață și mulțumiți universului că ajută în crearea celor mai bune condiții pentru asta.

Priviți la lucrurile neterminate și, cu inteligența practică a Taurului, decideți care dintre ele mai pot fi duse la bun sfârșit și care nu. Căutați să înțelegeți cine și ce are cu adevărat valoare pentru voi, nu neapărat în sens material sau ca garant al securității emoționale și materiale. Căutați care dintre convingerile ce creează eșafodajul existenței voastre s-au perimat și trebuie înlocuite, la fel ca scândurile vechi și putrede ale unui pod ce face legătura între lumea interioară și cea exterioară. Ce vă limitează și ce vă împinge înainte? Ce relații vă țin pe loc sau vă oferă iluzia perfecțiunii? Ce vă inspiră? Ce vă bucură?

Răspunsul la aceste întrebări se descoperă doar dacă aveți curajul de a renunța la automatisme. Acesta este încă unul din darurile retrogradărilor. De aceea ele tind să devină o adevărată piatră de încercare pentru persoanele atașate de trecut care uită în acest fel să-și trăiască viitorul.

Așa că în prag de sărbători nu vă pot ura decât să dați deoparte balastul pentru a ajunge la ceea ce sunteți, la ceea ce vă definește cu adevărat!

Ada Cocoș

Redactor-șef

ada-cocos-autor