Eseuri & Reflectii

Astrologia si basmele nemuritoare – Balanta

Astrologia si basmele
Astrologia si basmele

Basmele care se hranesc din energiile zodiei Balanta sunt cele care s-au cladit in jurul notiunii de frumusete si iubire. Ele elogiaza atat frumusetea fizica, cat si pe cea definita in sens spiritual: armonia sentimentelor si lumina gandurilor. Fiind vorba despre creatii literare destinate copiilor, ele nu ating ideea iubirii decat intr-o mica masura, evidentiind puterea dragostei de a trece peste obstacole greu de depasit.


Cele mai elocvente incarnari ale unor personaje de tip Balanta sunt Alba Ca Zapada si Frumoasa Adormita. Ambele sunt deosebit de frumoase, inocente, purtand in suflet un sistem de valori impecabil. La sfarsit, ele  sunt salvate de calitatile lor interioare si exterioare. Armonia lor interioara, exteriorizata in frumusetea lor fizica, naste iubirea a carei scanteie le si salveaza. Cele doua povesti, prin personajele lor principale, scot in evidenta atat meritele, cat si defectele Balantei.

Din punct de vedere astrologic, cele doua povesti sunt transpunerea literara a unei lupte vechi cat istoria sistemului nostru solar: cea dintre principiile Balantei si cele ale Scorpionului. Existau momente in trecut cand zodia Balantei era perceputa ca pe o extensie, ca pe un preambul al Scorpionului. Balanta era perceputa ca fiind subordonata cumva Scorpionului. Ea a trebuit sa lupte pentru a-si castiga independenta. Iata ce sta in spatele acestei perceptii: principiul luptei pentru drepturile proprii, specific Scorpionului, este evident pentru toata lumea, insa principiul ne-luptei dupa care se ghideaza Balanta, este mult mai greu de inteles.

Balanta, increzatoare in sansa sa si in ideea ca justitia (definita tocmai prin aceasta zodie) trebuie sa triumfe pana la urma, detesta sa lupte pentru ea insasi. Ea are incredere in faptul ca dreptatea si adevarul vor iesi oricum la iveala si vor avea puterea sa se impuna chiar prin natura lor. Balanta considera ca este de prisos sa lupte pentru ceva care oricum va invinge intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, preferand sa astepte acel moment. Nu este un principiu sanatos, dar aceasta este natura Balantei: ea nu dispune de calitati de luptator. Balanta lupta prin farmecul ei, prin puterea dreptatii si nu mai mult. Ne paste o durere de inima observand cum Alba Ca Zapada si Frumoasa Adormita intra fara sa clipeasca in capcanele care le sunt intinse.

Sa ne intoarcem la lupta dintre Balanta si Scorpion. In ambele povesti exista cate o vrajitoare manata de invidie sau suparare, care este in stare sa porneasca un atac letal. Aceste vrajitoare pot fi percepute ca fiind acul Scorpionului. Ele ataca frumoasele inocente, simbolizate de Balanta. Pe parcursul povestii ies in evidenta calitatile si defectele Balantei: pe cat de frumoase si armonioase sunt fetele, ele prezinta si o vulnerabilitate pe masura. Printre defectele tipice Balantei care apar in acest basme putem aminti si ineficienta de a respinge ispita (tentatia). Alba Ca Zapada accepta darurile vrajitoarei (cureaua, pieptenele, marul otravit), nesesizand pericolul si nefiind in stare sa spuna „nu”. Frumoasa Adormita atinge mosorul razboiului de tesut, acesta fiind simbolul noutatii la care rezistam greu, ori al unei activitati pentru care inca nu suntem pregatiti.

Daca insa personajele principale ar rezista la tentatii, ar disparea tot farmecul povestilor. Ce s-ar alege din aceste basme daca Alba Ca Zapada nu ar musca din marul otravit si daca Frumoasa Adormita nu ar mai adormi? Este necesar ca raul sa castige o batalie, astfel incat victoria finala sa poata fi adjudecata de principiul binelui. Cele doua povesti evidentiaza puterea iubirii pure si adevarate, capabila sa invinga orice marsavie. Este remarcabil faptul cum aceste basme reusesc sa induca in sufletul copiilor, intuirea unui mare adevar: faptul ca otrava nu are putere in fata energiei iubirii.

Povestea Alba Ca Zapada descrie un alt mare adevar, evident pentru toata lumea: faptul ca frumusetea exterioara este rodul celei interioare. Mama ei vitrega, regina vrajitoare devine invidioasa pe frumusetea ei sesizand faptul ca frumusetea tinerei fete este hranita de interiorul ei armonios si astfel are o cale ascendenta. Ea realizeaza ca frumusetea proprie, in spatele careia se afla un suflet rece, nu are cum sa reziste in timp si astfel ia decizia de a o omori pe rivala ei. Povestea implanteaza in sufletul copiilor acest mare adevar: orice frumusete exterioara se adapa din interior, iar sentimentele dizarmonice vor sfarsi sa genereze forme exterioare hidoase.

Frumusetea exterioara, combinata cu armonia interiorului, este capabila si astazi sa deschida porti. Oamenii apreciaza frumusetea, aproape mai mult decat orice altceva, intuind ca este rodul unor eforturi interioare depuse pentru realizarea armoniei. Putem aminti tot aici o alta calitate derivata a frumusetii fizice: aceea de a generea instantaneu relatii de prietenie. Piticii, vrajiti de frumusetea Albei Ca Zapada, se ofera voluntar s-o ajute. Realizam faptul ca atat piticii, cat si Alba Ca Zapada, evolueaza datorita relatiei de prietenie care se stabileste intre ei. Sufletul piticilor se completeaza cu sentimente de tip aristocratic, in timp ce Alba Ca Zapada invata de la ei cum sa se raporteze la dificultatile planului fizic.

Cele doua povesti pot fi catalogate ca fiind inspirate de Balanta fiindca principiile simbolizate de aceasta zodie – frumusetea si iubirea – reusesc sa iasa invingatoare in fata raului. Ar fi o greseala ca principiul raului sa fie identificat prin zodia Scorpionului: cele doua povesti se folosesc de vibratiile joase ale acestui semn pentru a evidentia insusirile Balantei. Dupa cum am vazut insa, ele nu se feresc sa prezinte si defectele acestei zodii. Totusi, intuim faptul ca farmecul specific Balantelor ar disparea odata cu eliminarea defectelor caracteristice acestei zodii. O Balanta care ar reusi sa-si invinga defectele ar fi perceputa imediat, cel mai probabil, ca fiind un nativ Varsator. Totusi, povestile sunt povesti si gustul lor ar pieri daca personajele principale s-ar transforma in maestri aikido.

Revenind la ideea de a nu identifica zodia Balantei ca fiind binele si Scorpionul ca fiind raul, putem preciza inca de acum rolul deosebit de important pe care il are Vulturul (Scorpionul): acela de transformare a defectelor in calitati. Aceste doua povesti se rezuma doar la Balanta: frumoasele fete nu parcurg o cale ascendenta, ele sunt pur si simplu salvate, indeosebi de armonia lor interioara.

Incheiem cu ideea ca basmele trebuie intelese in primul rand cu sufletul. Le putem admira si cu ochii astrologului, cautand puncte de sprijin specifice acestei stiinte, dar cel mai important este sa ne lasam vrajiti de frumusetea lor. Numai astfel informatiile continute de ele se pot cladi in sufletul nostru.