Ada CocosTranzitarium

Neptun, ghidul nevazut si crizele recente ale omenirii

de Ada Cocoş

neptunFara fundalul aparent obscur pe care il reprezinta Neptun, fiinta umana ar ramane un etern ratacitor fara tinta.

In comparatie cu anii 20 si 30, timpul modern este mult mai accelerat, e pe repede inainte, la fel si karma colectiva. In anii 20 am avut opozitia Saturn-Uranus, urmata in anii 30 de cuadratura Uranus-Pluton (marea criza economica a anilor 30) si ca efect noua ordine mondiala instaurata de razboi in anii 40. Acum, am avut opozitia Saturn-Uranus intre 2008-2010, iar refacerea cuadraturii Uranus-Pluton vine mult, mult mai repede decat atunci. Ea s-a facut deja simtita, dar la grad perfect va ajunge pentru prima data in iunie 2012. Urmeaza septembrie 2012, mai si noiembrie 2013, aprilie si decembrie 2014, martie 2015, dar Uranus si Pluton vor merge la diferenta de doar un grad pana in 2018.

In incercarea mea, poate cam prea tehnica la inceput, de a gasi punctele comune ale ultimelor mari crize ale omenirii, astrologic vorbind, am ramas in dimensiunea lor strict materiala. Si nu am vazut padurea din cauza copacilor. Nu am vazut fondul  pe care s-a facut constructia atunci (1929 – 1942) si cel pe care trebuie sa o facem acum. Tot  incercand sa gasesc „cheia” situatiei am facut mult timp o alergare sterila in jurul propriei cozi si am omis ceea ce dimensiunea de Fecioara din mine a catalogat drept „detaliul cel mai important”, cel care face ca puzzle-ul sa inceapa sa capete contur si sens: Neptun. E un fond aparent difuz, inconsistent si inselator. Dar cred ca devine inselator doar din cauza simturilor noastre. Neptun ne invata sa depasim simturile care ne duc pe cai intortocheate. Daca ar fi sa ma gandesc la un verb, acela ar fi „ a transcede”.

Intre anii 1929 – 1942, Neptun a fost in Fecioara, semnul opus Pestilor unde se gaseste acum. Asa, si care e chestia? Se va ridica, desigur, pertinenta intrebare. Imaginea pe care o primesc in minte, asociata situatiei, este aceea a unui tablou destul de abstract care sta frumos atarnat pe peretele din sufragerie. L-am gasit acolo cand ne-am mutat si ne-a placut, desi mesajul lui era cam neclar si ne trezea un fel de melancolie ciudata, impreuna cu perceptia destul de puternica a faptului ca e ceva neinregula. Stiti voi celebra interogatie, „What’s wrong in this picture?”(Ce nu e in regula in tabloul acesta?)

„Trecut-au anii ca nori lungi pe sesuri” de la Neptun in Fecioara si cred ca am ajuns in momentul marelui „Ahaaa! Deci despre asta e vorba!”. Mai precis, din cauza neindemanarii la sters praful, tabloul a cazut de pe perete, ocazie cu care, am constatat ca in tot acest tip a stat cu susul in jos. Desigur, dupa reinstaurarea in pozitia corecta, imaginea chiar are sens si nu mai e abstracta. E un fel de autoportret al fostului proprietar.
Neptun e un „tip” foarte interesant care te poate duce pe cai inselatoare doar ca sa te impinga spre ceea ce ai de realizat, de fapt, in viata.  Si, la un moment dat, ridica ceata, iar tu te trezesti in mijlocul valurilor, cand te credeai pe mal. Si nu mai ai ce face. Trebuie sa inoti spre tine insuti, spre destinul tau si spre sursa tuturor lucrurilor.  La fel e si la nivel social.

De la descoperirea lui oficiala pe 23.09.1846, cand se afla la 25 de grade Varsator si pana azi, Neptun ne-a lasat sa cadem, ca umanitate, in toate capcanele posibile, in trecerea lui prin semnele zodiacale, asta ca sa nu fie nevoie sa privim mult prea mult in urma si sa ne ratacim prin istorie. Mai mult, capcanele au dus si la dependente diverse. Cel mai recent exemplu fiind cel al dependentei de tehnologie, de mediile virtuale si de iubirile online, ca sa mentionez doar cateva. Desigur, pelerinajul lui Neptun prin cele 12 semne astrologice nu a insemnat doar o lista de neajunsuri pentru ca, daca ar fi asa, nu am mai putea pune lucrurile in perspectiva. Vine vremea sa punem tabloul in pozitia corecta si sa completam singuri pe linia punctata pentru ca ar trebui sa avem raspunsurile.

•    Uranus in Bebec, Pluton in Rac vs Uranus in Berbec, Pluton in Capricorn

Iata, un moment bun pentru a preciza ca efectele acestui tip de combinatie astrologica sunt resimtite pe perioade mult mai mari de timp. Genul acesta de aspect are rolul de a declansa, de a trage semnalul de alarma, dar nu ne baga si in traista.

Ne intoarcem in anii 30 si gasim acolo imaginea monstruoasa a nazismului care a avut o ascensiune ametitoare in acea perioada. Uranus a venit atunci sa puna sub semnul intrebarii modul de folosire a resurselor, a bogatiilor, a teritoriilor geografice (Rac). Pluton este responsabil de folosirea resurselor si cred ca, din Rac, ne-a avertizat ca istoria se repeta si va trebui sa o rescriem la un moment dat. De asemenea, s-a propagat ideea ca siguranta depinde de concentrarea  puterii in mana unui grup restrans, familie, clasa, partid. Definitorie pentru anii 30 este marea criza economica mondiala care a generat intr-un final al Doilea Razboi Mondial.

Revenim la vremurile noastre, 2012-2018, cu Uranus in Berbec si Pluton in semnul opus si complementar Racului, Capricornul.  Pluton este planeta regenerarii, a transformarii, a secretelor, resurselor si a lumii de dincolo. Stiinta, inovatia, descoperirea (Uranus in Berbec) se confrunta cu legile naturii (Pluton). Uranus sta in Berbec 7 ani, pana in 2017 si in confruntarea cu Pluton vom fi pusi in fata unui ciclu de provocare a autoritatii. Capricornul este semnul afacerilor, al puterii executive, al noii ordini politice si religioase, al bancilor. Uranus in Berbec il trezeste la viata pe Pluton in Capricorn, il provoaca pentru a declansa transformarea colectiva, mutatia spre altceva mai bun sau degenerarea. Uranus si Pluton reprezinta constiinta omenirii care trebuie sa gaseasca noi solutii de supravietuire, noi solutii de folosire a resurselor naturale, noi solutii de organizare sociala, politica. La fel ca in anii 30.

Combinatia este menita sa loveasca in politicile monetare globale care se arata paguboase, atat cat le putem percepe noi la nivelul omului de rand, desi a inceput sa fie evident si pentru nespecialisti ca incercarile de reechilibrare ale balantei mondiale sunt sortite esecului. Urmatorii ani pot insemna iesirea din unghiul mort, din mentalitatea indusa, informatiile detinute de grupurile de interese (Pluton in Capricorn) ies la lumina. Viziunea asupra democratiei (Uranus) se schimba si vom fi siliti sa actionam, sa ne transformam pentru ca Pluton in Capricorn poate schimba ordinea mondiala. El a intrat in acest semn zodiacal in 2008 si va sta acolo pana in 2024.

Dar, daca ar fi sa o iau si altfel, nu stiu de ce, acest sever Pluton in Capricorn ma duce cu gandul la alungarea negustorilor din templu.

•    Neptun in Fecioara : „Tatal meu Ceresc munceste, si eu muncesc la fel cu El” vs Neptun in Pesti: „Din sanul celui ce crede in Mine vor curge rauri de apa vie”

Recapitulam:
1929 – 1942, Neptun in Fecioara ca fundal
1929 – 1934, cuadratura Uranus in Berbec – Pluton in Rac => criza economica =  factor declansator razboi => reconfigurarea lumii
Neptun in Fecioara a incetosat viziunea spirituala asupra lumii. Criza economica si razboiul au impins umanitatea spre idealizarea muncii care ar fi trebuit sa aduca securitate materiala. A aparut confuzia intre ceea ce este sanatos si ceea ce este daunator. Hrana si medicamentele, sistemul de sanatate reprezentau la acea vreme preocupari esentiale. In acelasi timp, omenirea spera intr-o lume a pacii, a armoniei si unitatii pe care influenta de azi a Pestilor o poate aduce.
2012 – 2025 Neptun in Pesti, fundal
2012 – 2018 cuadratura Uranus in Berbec – Pluton in Capricorn avem criza economica, posibil factor declansator pentru orice tip de confruntare din care va rezulta o reconfigurare a lumii sub vibratia lui Neptun in Pesti.

Neptun a activat asadar axa Fecioara – Pesti, aceea pe care toata lumea o priveste cu temere. Intr-un  fel ascuns perceptiei noastre concrete, Neptun incearca sa ne reconfigureze la adevarata noastra dimensiune. Aceea spirituala. In „Zodiacul, cheie a omului si a universului”, Omraam Mikhael Aivanhov vorbeste pe larg despre simbolistica Fecioarei si a Pestilor si evoca pilda celor 5 paini si 2 pesti pe care Iisus i-a inmultit si a hranit poporul care il urma. Fecioara guverneaza plexul solar care face parte din sistemul simpatic, este situat in spatele stomacului si este alcatuit din 5 ganglioni obisnuiti si din 2 ganglioni numiti semilunari, care arata exact ca doi pesti. Iata, explica Aivanhov, unde sunt painile si pestii. Poporul reprezinta in viziunea sa toate celulele corpului nostru care sunt hranite de cei cinci ganglioni sau paini si de cei doi pesti.
Astfel, minunea biblica este simbolica si se refera la constiinta noastra superioara pe care Hristos o poate hrani numai daca o trezim. Hrana este spirituala si nu materiala. „Si Iisus le-a zis: Eu sunt painea vietii; cel ce vine la Mine nu va flamanzi si cel ce va crede in Mine nu va inseta niciodata.”

Cred ca in cazul crizei precedente am luat iarasi totul prea material. Era foamete, o lume intoarsa pe dos de razboi. Fecioara a ajutat la reconstructie cu harnicia caracteristica, dar ne-a dus cu gandul doar la painea concreta si palpabila. Acum e momentul sa armonizam cele doua aspecte, material si spiritual, iar reconfigurarea in plan individual si, ca o consecinta, si in plan colectiv, se va face in acest sens.

Razboaiele pot fi de mai multe feluri, nu neaparat cu bombe si gloante. Pot fi si cu noi insine. Si poate ca razboi e mult prea mult spus. E mai mult o confruntare de forte, de perceptii, de dependente, de slabiciuni, de temeri. E ca si cum ne-am impotrivi propriei noastre naturi divine. Lumea nu a fost niciodata despre sabii si tunuri, despre arme de exterminare in masa si manipulare financiara. Cred ca acestea sunt materializarea a ceea ce se zbate nevindecat in noi, temerile si neimpacarile noastre, ne-iubirile noastre. Deci, sta in puterea noastra sa le impiedicam sa existe, daca il lasam pe Neptun in Pesti sa ne purifice. Pestii sunt oceanul eteric in care totul se sfarseste doar pentru a reincepe. Disolutia cu care este asociat Neptun nu inseamna o disparitie subita a lui „a fi”, ci renasterea sa intr-o alta forma, pe o alta frecventa, cu o alta stralucire, cu o alta lumina. Pentru ochiul fizic aceasta lumina poate fi orbitoare sau poate semana cu o ceata a confuziei. Doar ceea ce fizic numim „inima” o poate percepe corect si poate sa o reflecte mai departe.

Nu vreau sa emit o concluzie pesimista sau una optimista, ci mai degraba una care sa indemne la constientizare si la schimbare. Incepem cu „eu sunt” pe care il rastoarna Uranus in Berbec. A incercat sa-l rastoarne si intre razboaie (1927 – 1935), dar configurarea acestui „eu” s-a facut eronat. Uranus in Berbec ar trebui sa ne faca sa intelegem ca „EU sunt” capata sens doar daca se dezvolta spre „NOI suntem”, „Noi sunem Tot”. Prin faptul ca ne da peste cap acest „Eu sunt”, Uranus ne atrage atentia ca trebuie sa ne reconfiguram rolul si rostul. In loc sa foloseasca energia Fecioarei dornice de munca intr-un sens mai inalt, eul s-a separat din ce in ce mai mult de Tot considerand de datoria sa sa exploateze cat mai agresiv mediul inconjurator si sa se dezvolte pentru sine.

Munca demna de semnul Fecioarei mi-a adus aminte de  alta explicatie a lui Aivanhov din „Puterea gandului” unde explica semnificatiile vorbelor lui Iisus: „Tatal meu Ceresc munceste, si eu muncesc la fel cu El”.

„Dar pentru a putea spune: „Eu  muncesc”, asa cum a spus Iisus, ar fi trebuit sa ajungem pana la Spiritul divin, pentru a-L lua de model, inspirandu-ne din El. In realitate, numai Dumnezeu munceste. La fel fac Ingerii si Arhanghelii, servitorii Sai, pentru ca ei Il au ca model. De aceea, in invataturile viitorului, cuvantul munca va fi luminat de o noua lumina, va lua un sens magic,deoarece printr-o asemenea munca omul se va transforma”, spune Aivanhov.

Astfel, prezenta lui Neptun, o planeta profund spirituala, in Fecioara (1928 – 1943), ar fi trebuit sa ne faca sa intelegem munca pe care o avem de depus in plan spiritual pentru a ridica lumea din cenusa razboiului, a lipsei de toleranta si a intereselor meschine.

Iata, il avem ca numitor comun pe Uranus in Berbec indreptandu-se din nou spre cuadratura cu Pluton. Interesant mi se pare si faptul ca in criza precedenta, Pluton se afla in semnul opus si complementar celui in care se gaseste azi (Capricorn) si anume Rac. E poate, ca si in cazul lui Neptun, atunci in Fecioara, acum in Pesti, un semn de sus ca e cazul sa schimbam perspectiva.

Poate ca, dupa atat de multa munca directionata strict material, Neptun in Pesti vine acum ca un talisman protector de iluminare si curatare, pentru cei care au sufletul deschis sa-l recepteze si ne transmite eliberatorul „Du-te si nu mai pacatui”. Dar si in acest caz, acest indemn biblic devine eficient doar inteles ca si constientizare si lucru cu sine pentru ca actiunea transpusa in plan material sa aiba o vibratie mai inalta.

„Du-te si nu mai pacatui” nu inseamna o forta superioara externa care sterge cu buretele tot ceea ce inca mai denumim „pacate” pentru ca eliberata si usoara fiinta umana sa o ia de la inceput cu aceleasi tipare de gandire, simtire si atitudine.

Neptun in Pesti este apa vie care vindeca :  „Din sanul celui ce crede in Mine vor curge rauri de apa vie”. Intram intr-o etapa in care sa cream impreuna de pe o alta vibratie, de pe o pozitie de conciliere si unire a contrariilor.

Pilda celor 5 paini si 2 pesti se poate materializa si concret pe fondul Fecioarei, dar numai daca asimilam spiritualul (Pestii).  Iata ce incearca sa ne spuna inca o data Neptun. Iar pozitia lui in Pesti acum, la ceas de criza, poate fi exact acea forta subtila si totusi atat de puternica, menita sa ne tina departe de confruntarea armata, gen razboi planetar. Neptun in Pesti este intoarcerea spre Natura, reconectarea cu ea si implicit cu natura noastra reala, creatoare, divina. Viata se naste in apa, in apa spirituala, in marele ocean de iubire neconditionata  pe care Neptun in Pesti il revarsa peste noi. Fara fundalul aparent obscur pe care il reprezinta Neptun, perceput de noi distorsionat din pricina unui ego asurzitor, crizele recente prin care a trecut omenirea ar ramane o simpla forma fara fond, iar fiinta umana un etern ratacitor fara tinta.

Personal nu cred ca Neptun are o influenta atat de putin simtita sau putin constientizata. E poate mai putin exprimata concret. El ne ajuta sa coboram cerul pe pamant si cred ca ne lasa sa cadem in ispita numai pentru a putea intelege profund sensul mantuirii. El este cel care deschide calea inimii si cel care ne va intoarce intotdeauna sufletul spre cer, in acel „precum in cer, asa si pe pamant”.

„Bate si ti se va deschide”. Inima se va deschide spre iubirea universala.
„Cere si ti se va da”. Ti se va da Lumina spiritului.
„Cauta si vei gasi”, Adevarul.