AsteroiziOtilia Mazilu

Vesta, importanta relatiei cu noi insine in dezvoltarea personala

de Otilia Mazilu

VestaAsteroizii, etape de dezvoltare evolutiva

Combinand simbolismul de baza al celor  patru  zeite asteroid in ordinea cronologica in care au fost descoperite,  Ceres, Pallas, Junona si acum, Vesta,  putem spune ca definesc patru stadii de dezvoltare umana.

Ceres, primul asteroid, vorbeste despre prima etapa a vietii care se concentreaza in special pe stadiul de  „mama”. Pallas, cel de-al doilea, aminteste ca a sosit vremea  cand  copiii incep sa preia modelul „tatalui”, in general parintele care urmeaza sa ii initieze in vartejul lumii exterioare. Junona, al trei-lea asteroid sau cea de-a treia etapa a vietii consacrata experientei casatoriei. Vesta, cea mai recenta descoperire, este un pas spre spritualitate, vorbeste despre detasarea individului din  orice relatie externa, retragerea in interiorul sau pentru completarea propriului „sine”.

Vazute  in aceasta lumina, cele patru Zeite desemneaza  patru etape caracteristice tuturor,  in special in  viata unei femei. Asadar, este randul celui de-al patru-lea asteroid feminin sa fie prezentat: Vesta.

Intoarecere in mitologie…

Va povesteam data trecuta despre zeitele asteroizi si surori, Ceres si Iunona, fiice ale lui  Kronos si Rhea.

Putini stiu ca primul copil al acestui cuplu mitologic este de fapt, o alta zeita, Vesta; devenind ulterior sora lui Hades (Pluton), Poseidon (Neptun), sora mai mare a zeitelor Ceres (Demetra) si Junona (Hera), ultimul copil al acestui cuplu mitologic fiind Zeus (Jupiter). Este binecunoscuta povestea lui Kronos care traia cu teama de a nu fi detronat de unul dintre fii sai, este cunoscut faptul ca acestia au fost inghititi, si  Zeus a fost cel care i-a eliberat pe fratii sai din pantecele lui Kronos. Mai putin cunoscut este ca ultima salvata a fost chiar Vesta, sora cea mare. Din acest motiv ea mai era denumita si…  „prima si cea din urma”.

vesta1Intotdeauna vazuta  purtand o rochie lunga, de multe ori cu capul acoperit de un voal, Vesta  este zeita care nu a parasit niciodata Olimpul,  a fost singura care nu s-a implicat niciodata in binecunoscutele certuri si razboaie dintre Olimpieni si muritori, fiind considerata de catre toti zeii ca fiind cea mai blanda, cea mai buna!

Pentru bunatatea, frumusetea si mai ales… puritatea ei, Vesta a fost intens curtata, dar a ales sa respinga favorurile lui Poseidon, care era si fratele ei sau pe cele ale lui Apollo. Sa nu uitam ca Vesta este unica dintre zeitele surori care nu a fost si sotia lui Zeus, asa cum a fost cazul Junonei sau a lui Ceres.

Se spune ca odata, in timpul unei petreceri intre zei organizat in aer liber, dupa ce s-a indestulat, toata lumea  a dormit. Priapus, atunci,  ametit greu de alcool, a incercat sa o agreseze pe Vesta. Dar un magar a zbierat mai  tare si aceasta s-a trezit, a cerut ajutor ingrozita, iar celelalte zeitati l-au facut pe Priapus sa fuga terorizat.

Admirata de toti zeii, a reusit sa primeasca chiar si acceptul lui Zeus de a nu primi niciodata un barbat in viata ei, reusind sa ramana detasata si invulnerabila  la sagetile lui Eros si la vrajile de dragoste ale Afroditei (binecunoscuta pentru potiunile ei ademenitoare). Si pentru asta, dar si pentru bunatatea si inima sa calda, fratele atotputernic i-a incredintat mentinerea pacii in Olimp, iar muritorii au venerat-o in fiecare casa.

Zeus i-a oferit simbolul focului sacru care ardea in templele sale. Pentru ca era un lucru dificil de obtinut si greu de pastrat, focul este si un simbol al purificarii. Ori de cate ori grecii au emigrat in tari straine, aduceau cu ei la intoarcere cate o flacara aprinsa, ca un simbol de protectie si recunostinta catre patria lor.

In mod similar, femeile  care se casatoreau, duceau  in noua lor casa o parte simbolica din focul de vatra din casa lor. Era un simbol de binecuvantare, de consimtamant  dar si de continuitate a legaturilor familiale.

Legenda greaca sune ca, in ciuda importantei sale ca o zeita protectoare a focului in vatra, familie si comunitatii,Vesta nu  a avut un templu special si nici nu a fost „intrupata” in imagini sau statui.

Pentru ca nu a plect niciodata din Olimp, Vesta este chiar invizibila pentru planul fizic, dar ramane divinitatea prezenta in viata omului, fiind reprezentata de lumina si caldura de foc, onorat in fiecare casa, oras sau templu.

vesta2

*

Indiferent ca vorbim de Vesta( pentru greci) sau Hestia in mitologia romana, originea ei este recunoscuta ca fiind aceeasi! O singura diferenta exista si consta in faptul ca romanii i-au construit Hestiei un templu, in care ardea o  flacara ce trebuia sa ramana vesnic aprinsa.  Iar pentru asta, sase dintre frumoasele si nobilele fecioare erau alese ca slujitoare divine, denumite fecioare vestale, pentru a veghea in permanenta focul in interiorul templului sa nu se stinga si sa nu fie nici furat.

Odata desemnate, fecioarele isi incepeau acest serviciu la varsta de sase ani si  depuneau juraminte de castitate pana la implinirea varstei de 30 de ani. Dupa  indeplinirea juramantului  li se permitea sa plece si sa se casatoreasca. Pedepsele pentru nerespectarea juramintelor erau severe: daca o preoteasa permitea sa fie „luata” o mostra de foc,era grav biciuita. Vestala ce  incalca juramantul de castitate, nu numai ca era biciuita, dar si ingropata de vie intr-o cripta subterana.

Datorita rigorii lor  juramintelor si stilului de viata limitat, Vestalele s-au bucurat de multe privilegii la Roma: reverente, respect, onoruri, dar si o anume  independenta pe care alte femei nu o aveau, nemaifiind sub autoritatea tatalui lor.

*

vesta3Monograma, fara indoiala reprezinta o flacara care arde pe altar indicand existenta unor semnificatii profunde: centrul psihicului, forta interioara divina; „sinele” interior, adevarul.

Implicatii astrologice

Povestea Zeitei  imprumuta cele mai multe atribute ale sale si asteroidului Vesta, pe care il studiem. Ca o combinatie de Fecioara si Scorpion, Vesta este un profet inclinat intre devotament, pe de o parte, si fanatism, pe de alta parte.

Primele atribute ale asteroidului vorbesc despre sora mai mare, sora protectoare si grijuluie care pare sa fi fost Vesta;  o sora-prieten, sora-devotata si discreta. Sora respectata!

In tema natala, Vesta vorbeste despre: devotiune, serviciu, conservare si dedicare scopurilor religioase si spirituale . Vesta vorbeste de independenta, auto – suficienta care nu trebuie confundata cu resemnarea. Sa nu uitam ca a fost dorinta sa sa ramana fidela principiilor sale, sa fie „completa in ea insasi” fara un parinte, sot, copil sau iubit!

Analizand in latina  cuvantul „vatra” vom observa ca inseamna „focus”, si, daca ar fi sa ii atribuim un verb caracteristic  acestui asteroid, personal, l-as alege deliberat pe: a (se) focusa…. chiar daca nu exista in limba romana, este intens folosit.

Cand vorbim de  Vesta, vorbim de concentrare: pozitia ei in astrograma arata zona in care ne putem canaliza energiile pentru a obtine cele mai bune rezultate, capacitatea de a ne focusa pe o anumita sarcina sau obiectiv. Acest lucru se coreleaza strans cu abordarea etica si meticuloasa a problemelor de orice fel (asa cum Fecioara ne indeamna sa constatam), eliminanad orice distragere si aducand in atentie starea de continuitate, de rezistenta.

In astrograma ne indica felul in care relationam cu munca,  angajamentele, responsabilitatile, sacrificiul, dar ne arata si negarea sau teama fata de intimitate; aspectul primar este acela al integrarii personale.

Partea comuna Scorpionului ne vorbeste despre sexualitate, dar ca o forma de putere a Feminismului Divin,  asa cum si celelalte aspecte ale fiintei ei sunt abandonate si dedicate serviciului spiritual.  De fapt, Vesta vorbeste despre  convertirea  energiei  sexuale intr-un  angajament solid,  daruire pentru munca sa;  opereaza in acest mod, de cele mai multe ori, cei care se dedica unor misiuni spirituale sau orientate spre servicii  de ordin religios (si este numai un exemplu). Conversii energetice similare sunt, de asemenea, cele in cautarea „identitatii personale”.

Intr-un mod mai putin dramatic, Vesta influenteaza, de asemenea, un drum  ce ar trebui parcurs  pentru indeplinirea dharm-ei, fara de care individul ar avea neimpliniri, frustrari, neajunsuri. Vorbim despre vocatie si despre misiune.

Precum o adevarata „Zeita a focului inimii”, putem vedea in Vesta o protectoare a vietii de familie, intruchiparea familiei stabile, armonioase; dar si a casei (imobil) primitoare, in care ne simtim confortabil. Vesta ne indica ce putem face pentru a reaprinde focul sacru in noi, in viata noastra si a familiilor noastre; ce putem face pentru a mentine „caldura” casei/cuplului.

Mai simbolizeaza si importanta locului caruia ii spunem „acasa” si  sacrificiile ce implica acest mediu intim care ne aduce confort si liniste interioara, acel loc in care ne simtim „noi insine”.

Vesta in astrograma indica locul si modalitatea prin care  putem descoperii „forta de regenerare si recuperare”;  unde si cum sa gasim noi cai de a mentine unitatea, integritatea (fie ca vorbim de cea a familiei – armonia sa, ingrijirea copiilor sau de o dieta sanatoasa, evitarea poluarii mediului, suprasolicitarea mentala).

Vesta este modesta, raspunsul sau rezolvarea consta in gesturi marunte si pline de pace: o conversatie calma si prietenoasa, o reuniune in familie…

Vesta vorbeste despre importanta relatiei pe care o avem cu noi insine. Iar acest lucru poate duce la o alegere a unui stil de viata aparte, diferit de cel „ obisnuit”.

In sinastrie Vesta arata cum anume putem intregii si regenera straturile interioare ale personalitatii noastre, astfel incat sa le putem proiecta benefic catre lumea exterioara; ce ne aduce confort, ce ne alimenteaza increderea  si linistea; ambientul in care ne simtim „in domiciliu”, preocuparile pe care le avem sa ne simtim”noi”.

In tranzit, in plimbarea prin zodiac, indica cum ne putem incarca bateriile ”eficient”; cum ne putem remonta.

Karmic, Vesta este deosebit de importanta pentru sufletele „batrane” care au sosit sa continuie o „misiune” si poate indica si „spatiul si cadrul” realiazarii ei.

Negativ aspectata in astrograma, Vesta poate influenta comportamentul opus, cum ar fi represiunea sexuala, temerile sau incapacitatea de canalizare a energiilor  sau de a mentine relatii apropiate cu altii.

Ca o ultima concluzie, Vesta are un puternic rol in DEZVOLTAREA NOASTRA PERSONALA si, daca vreti, arata ce anume ne motiveaza sa atingem „abundenta” interioara; prin ce mijloace, cu ce resurse interioare putem sa ne gasim UNICITATEA.

Sunt multe lucruri care raman de spus; dar despre perioadele ei de retrogradare si ce anume semnifica Vesta in fiecare zodie sau casa astrala, vom povesti cu o alta ocazie…

– va urma –