Hexagrama, Kabala si conexiunile cu Arborele Vietii
de Barbara Bacauanu
Kabala este un sistem esoteric de intelegere, invatare si dezvoltare personala, care isi are originea in traditia ebraica, dar care inglobeaza si sistematizeaza o multitudine de concepte oculte si filosofice din mai multe ramuri sau culturi.
Simbolul central al acestui sistem este o diagrama cunoscuta sub numele de Arborele Vietii, ce se prezinta sub forma unei scheme foarte simple, dar al carei continut este inepuizabil. Arborele Vietii este o reprezentare geometrica a Omului divin, a uniunii cerului cu pamantul, a tuturor dimensiunilor vazute si nevazute, a legaturii dintre om-planete-zodii-numere-tarot-ingeri si arhangheli, este o harta a traseului facut de suflet in cautarea desavarsirii, simbolizand totodata o reunire a tuturor sistemelor holistice.
Arborele este construit pe baza a zece sfere de cunoastere (despre simbolistica numarului zece in Kabala voi vorbi intr-un articol viitor), a zece calitati divine, emanatii sau puteri, niveluri de vibratie sau moduri de constientizare, denumite Sefire.
Sfera cea mai de jos, cea cu numarul 10, reprezinta cea mai de jos forma de manifestare a spiritului, adica planul fizic, dens, iar cea mai inalta Sefira, cea cu numarul Unu, corespunde Divinitatii si lui Dumnezeu. Celelalte opt Sefire arata calea dintre Zece si Unu si de aceea Arborele Vietii este un simbol puternic al relatiei dintre toate domeniile cunoasterii si ale experientei.
Relatiile care se formeaza in acest simbol sunt atat de universale si de complexe incat arata legatura permanenta intre om si univers, intre starea fizica si cea divina.
Fiecarei Sefire in parte ii sunt atribuite cinci nume: numele lui Dumnezeu, numele Sefirei insasi, numele sefului ordinului ingeresc, numele ordinului ingeresc si numele unei planete. In fiecare Sefira actioneaza cinci planuri distincte si cinci principii din care este alcatuit omul: spiritul, sufletul, intelectul, inima si corpul fizic. Dumnezeu corespunde spiritului, Sefira corespunde sufletului, seful ordinului ingeresc corespunde intelectului, ordinul ingeresc corespunde inimii si planeta corespunde corpului fizic.
Pe scurt, simbolistica Sefirelor este urmatoarea:
Corespondentele dintre Hexagrama si Kabala se fac suprapunand-o peste Arborele Vietii, ceea ce aliniaza Sefirotii si planetele lor corespondente in fiecare colt al stelei. Este doar o exceptie: Saturn – Binah merge in cel mai inalt punct al simbolului.
In acest mod, calea dintre sefira Geburah-Marte si sefira Chesed – Jupiter corespunde bazei triunghiului inversat, in timp ce calea dintre sefira Hod – Mercur si Netsach – Venus reprezinta baza triunghiului indreptat cu varful in sus. Cel mai de sus punct al Hexagramei corespunde lui Binah – Saturn, iar cel mai de jos punct corespunde lui Yesod – Luna, cea de-a noua Sefira.
Cum e facut un arbore? El are radacini, trunchi, crengi, frunze, flori si fructe care sunt solidare intre ele si care formeaza o puternica interconexiune. La fel, Sefirele sunt legate intre ele prin cai de comunicare numite “carari”. Aceste carari, in numar de 22, sunt desemnate de cele 22 de litere ale alfabetului ebraic si de cele 22 de Arcane Majore. Cele 22 de carari si cele 10 Sefire sunt numite cele 32 de cai ale Intelepciunii.
Forma astro-kabbalistica de reprezentare a hexagramei are puternice ecouri esoterice deoarece fiecare punct al ei arata nu numai o Sefira si relatia ei cu cealalta, dar si planeta care are aceasi sfera de influenta. De exemplu, partea rosie a hexagramei corespunde lui Geburah, severitatea si agresivitatea si, de asemenea, planetei Marte, zeul razboiului si al actiunii. Coltul opus lui Marte este de culoare verde si este simbolizat de catre Venus.
Scopul ritualului hexagramei este de a armoniza in fiecare din noi simbolistica planetelor si a aspectelor pe care ele le formeaza in steaua cu sase colturi. In lucrul cu aceste arhetipuri, cel care foloseste acest ritual, va descoperi repede ca ele reprezinta un nivel mult mai inalt al energiei divine si al constiintei.
Calea dintre “razboi” si “iubire” trece prin Luna sau prin Saturn si Jupiter. Luna, partea de jos a setelei, reprezinta fundatia, baza si trecutul, la fel ca si Racul sau casa a patra din astrologie, pe cand coltul opus stelei este simbolizat de Saturn si Binah, Mijlocul Cerului si al maturizarii. O data inteleasa simbolistica fiecarui colt din Steaua lui David, lucrul si meditatia asupra Hexagramei devin inepuizabile si ofera o mare sursa de intelepciune si cunoastere.
Cele 32 de cai ale Intelepciunii leaga cele 10 Sefire, fiecare cu cele 5 diviziuni, de aceea Kabala spune ca ea conduce spre cele 50 de porti ale Intelepciunii care sunt atribuite simbolic sefirei Binah, adica lui Saturn. Pentru a deschide portile trebuie sa avem chei. Si adevarata cheie in Stiinta initiatica este cunoasterea omului insusi. Initiatul poseda cheia care ii permite a se cunoaste, si cunoscandu-se, el cunoaste intreg Universul, el poate deschide portile tuturor regiunilor lui.