Andreea TalmazanTranzitarium

Magia Botezului cu Duhul Sfant

de Andreea Talmazan

boboteaza-2013Eu unul va botez cu apa spre pocainta, dar Cel ce vine dupa mine este mai puternic decat mine; Lui nu sunt vrednic sa-i duc incaltamintea; Acesta va va boteza cu Duh Sfant si cu foc.” – Evanghelia dupa Matei, Cap. 3 v. 11

Fiecare an incepe cu doua sarbatori importante in crestinism: Sfantul Vasile cel Mare si Botezul Domnului sau Boboteaza, cum este denumita ziua de 6 ianuarie in popor.

Aspectele astrologice ale acestei zile din 2013 indica o noua serie de purificare pentru fiecare dintre noi, indiferent de orientarea noastra religioasa, dar care are la baza Credinta asa cum este ea denumita ca si concept in toate scolile spirituale ale lumii.

Pe cerul astrologic al zilei se formeaza doua aspecte cunoscute ca fiind “Degetul lui Dumnezeu”, in ambele fiind implicata conjunctia Luna-Saturn in Scorpion. Se reface Yodul din Ajunul Craciunului, cu Jupiter focar, si Pluton, de aceasta data in conjunctie cu Mercur in Capricorn, si Saturn in conjunctie cu Luna in Scorpion. De aceasta data emotionalul si mentalul lucreaza “cot la cot” pentru alinierea structurii fiintei cu principiile fundamentale ale spiritualitatii, dintre care cea mai importanta este Credinta. Zodia structurilor, a disciplinei, a legilor si a autoritatii si Zodia inconstientului, a metamorfozei si a resurselor ascunse, isi unesc energiile dinamizate de planetele ce le guverneaza, si de cele doua planete personale, a gandirii (Mercur) si a simtirii (Luna), si putem simti cum mentalul si emotionalul nostru sunt interdependente si se influenteaza reciproc. Evenimentele nu sunt simple, si chiar si in cele mai neinsemnate dintre ele, exista un mesaj ascuns care trebuie descoperit. In aceasta zi in mod special visele au o semnificatie aparte, si chiar si in cel mai banal “film oniric” se afla un raspuns, o indrumare, un sens care poate fi cheia pentru evolutia personala.

Ceea ce iese din strafundurile fiintei noastre, din inconstientul nostru, prin emotiile noastre si sistemul nostru de gandire, poate duce la schimbarea prioritatilor, a principiilor de viata, sa sporeasca Credinta si, prin semnul aerului in care se afla Guvernatorul Credintei, aerul fiind un simbol al spiritului, sa permitem Duhului Sfant sa vorbeasca prin noi.

Insa nu e totul numai “lapte si miere”. Unii dintre noi incearca sa ridice un mare zid intre ceea ce simt si ceea ce gandesc, sau sa subordoneze gandirea simtirii, iar simtirea gandirii. Si atunci pot aparea diverse probleme la nivelul logicii, a capacitatii de a discerne, probleme la nivelul manifestarii emotiilor, si devenim cotropiti de anumite stari interioare pe care avem tendinta de a le manifesta intr-un mod dur, brusc, bizar, neasteptat. In astfel de situatii, cele mai bune remedii sunt ceaiurile relaxante, aroma-terapia si cristalo-terapia, muzica instrumentala si de preferabil simfonica sau de relaxare.

Al doilea Yod il are pe Saturn ca planeta focar care transforma si manifesta energiile care vin dinspre Uranus din Berbec si Jupiter retrograd din Gemeni. Ca simbol al Botezului Domnului, acest aspect arata cum Duhul Sfant (Aer) si Focul (Berbec) propovaduite de Ioan Botezatorul, prin Taina Botezului coboara in adancurile fiintei (Scorpionul). Samanta duhovniceasca, dumnezeiasca, astfel plantata are timp (Saturn) sa prinda radacini in inconstient si sa creasca mare si sa se manifeste in viata noastra de zi cu zi. Jupiter strange informatiile in timp ce Uranus aprinde flacara cunoasterii, ambii favorizeaza intuitiile. Rezultatele influentelor lor sunt precum cutremurele din adancurile oceanelor. Stii ca s-au produs, dar rezultatele la vezi dupa un timp, cand adancurile s-au asezat intr-o noua forma, intr-o noua structura, iar exteriorul se “armonizeaza” conform noului plan.

Insa, unii vor opune rezistenta, incercand sa infrunte valul de energie prin gandurile repetitive, prin incapatanarea de a ramane in aceleasi tipare de gandire, egoiste, singulare, dovedind incapatanare si ingustime a mintii. Rezultatele pot fi simptome la nivelul capului si al mainilor, accidente usoare, migrene, amorteli nejustificate.

La nivel energetic si spiritual, Taina Botezului este “imbracarea in haina lui Hristos”. Dupa nasterea hristosului interior, haina imbracata, simbolic vorbind, este Protectia Divina pe care o primim, promisiunea sa manifestam in exterior ceea ce traim hristic in interior. Haina hristica imprumuta de la Cel ce o poarta: demnitatea, respectul, curajul, smerenia, disciplina, autocontrolul.

In aceasta zi a anului obiceiurile sunt multiple in fiecare colt de tara, dar toate au ca scop purificarea. Ideea purificarii este revelata si de aspectele astrologice. Purificarea vine prin apa botezului, iar in ziua de 6 ianuarie 2013 se formeaz un trigon pe semne de apa intre conjunctia Luna-Saturn din Scorpion, Neptun (planeta Credintei si a imaginarului) din Pesti si Lilith din Rac. Oricat de mare ar fi fricile noastre, cat de dureroase ar fi amintirile copilariei noastre si ale spiritului nostru, cu rabdare, straduinta, prin “spalarea” emotiilor cu rugaciune si meditatie, in aceasat zi avem posibilitatea de a purifica intreaga naostra fiinta: corpul prin apa fizica si prin alimentatie, mentalul prin intelepciunea experientelor, gandirea rezervata, analitica si dreapta, emotionalul prin acceptarea fricilor si intelegerea cauzelor aparitiei lor, si spiritul prin puterea cu care ne intoarcem cu fata catre Dumnezeu si cu smerenie ne manifestam Credinta!

Si nu in ultimul rand, in functie de credinta individuala, canoanele bisericesti specifice acestei zile, sunt utile in procesul de purificare a intregii fiinte, de spalare a hainei de botez pe care am primit-o la propriul nostru botez, de curatare a constientului si inconstientului nostru prin magia care se naste in spatiul sacru al bisericii, in timpul slujbelor sau in linistea lor.