Barbara BacauanuNumerologie

Mandala – o cheie catre poarta imaginatiei, a subconstientului si a armoniei

de Barbara Bacauanu

mandalaJung despre mandala: “Mandalele mele erau criptograme privitoare la starea sinelui care mi se prezenta mereu alta, zilnic. In ele am vazut sinele – adica, intreaga mea fiinta – activand. Mai precis, la inceput abia intrezaream semnificaţia lor; dar mi se pareau in cel mai inalt grad importante si le-am pastrat ca pe niste perle pretioase. Aveam sentimentul clar ca ele erau ceva central iar, cu timpul, am capatat prin ele o conceptie vie despre sine. M-am gandit ca sinele este ca o monada care sunt eu – lumea mea. Mandala reprezinta aceasta monada, si corespunde naturii microscopice a psihicului.” (Memories, Dreams, Reflections, Vintage Books, 1989, p. 196).

Termenul de mandala deriva din sanscrita, iar semnificatia sa se refera la centru sau la cerc, la punctul creator sau la sinele interior. Bazele crearii mandalelor se pierd in Orientul antic, unde pentru budisti reprezentau procesul dupa care cosmosul s-a format din centrul sau, iar crearea lor simboliza propria calatorie initiatica ce permite cresterea interioara.  Bogatia de forme  si multitudinea de culori ce se imbina atat de frumos, a facut din realizarea lor o arta a popoarelor orientale, fiind  principala lor forma de exprimare artistica.

Mandala este un desen compus din forme geometrice si culori diferite, fiecarui element fiindu-i atribuita o valoare simbolica. Totalitatea acestor elemente spune o poveste, vibreaza la o anumita frecventa, iar  construirea unui desen mandalic reprezinta transpunerea grafico simbolica a realitatii, a mintii subconstiente sau a personalitatii.

Inca din antichitate, omul a simbolizat in desene realitatea pe care o percepea, atat pe cea fizica, cat si pe cea non-fizica: au fost gasite in pesteri reprezentari grafice ale astrelor – Soarele si Luna, ale Universului, ale elementelor naturale – foc, apa, aer, pamant,  eter, precum si forme geometrice ce reprezentau lumea inconjuratoare (cerc, patrat, triunghi). Simbolurile reprezinta o baza a comunicarii, iar unele simboluri sunt atat de vechi si atat de adanc impregnate in memoria colectiva, incat formeaza un alfabet inteles de catre orice om de pe pamant, in mod constient sau nu!

In construirea mandalei sunt imbinate mai multe reguli, credinte si stiinte: geometrie sacra, astrologie, numerologie, cromoterapie, magie, shamanism, terapii complementare, religie…, astfel incat contemplarea si lucrul constient cu energiile pe care le emana reprezinta un instrument de intelegere foarte complex, cu multiple intrebuintari.

Exista mai multe tipuri de mandale: cele folosite in ritualurile de purificare a corpului; mandale construite in jurul termenului de iubire, pace, armonie, placere, prosperitate, sanatate; mandale numerice, foarte personale, ce pleaca de la data nasterii, de la data casatoriei sau a unei calatorii importante; mandale ale numelor, planetelor sau dedicate zeitatilor. Este minunat sa poti vedea transpunerea grafica, plina de culoare a numelui tau, a unei afirmatii sau a unei promisiuni. Se pot codifica fraze intregi sau dorinte, efectul viziual si mental fiind foarte profund. Simbolurile sunt citite de catre mintea subconstienta si transpuse in comenzi, care se transforma in realitate, deoarece mandalele au rolul de a emite anumite vibratii in jurul lor, vibratii ce adera la campul energetic al celui care le priveste, le contempla si se contopeste cu ele.

Cu fiecare mandala pe care o cream ne conectam la matricea originara, restabilim ordinea si structura. Mandalele fac sa rasune in noi ganduri, sentimente si emotii, iar acestea poarta informatiile pana in constiinta noastra, unde le putem privi si unde ne putem elibera de ele. Energia mandalelor patrunde adanc in structurile noastre, pe care le armonizeaza, putand dizolva blocaje, temeri si frici.

Inainte de a trece la regulile concrete dupa care se deseneaza o mandala personala, este bine sa stim cateva dintre simbolurile principale ce sunt continute in ea. Astfel incat:

Vestul  este simbolizat de culoarea rosie;
Sudul este simbolizat de culoarea galbena;
Estul este simbolizat de culoarea albastra;
Nordul este simbolizat de culoarea verde.

Centrul mandalei reprezinta cea mai intima parte a ei, deoarece ne reprezinta pe noi, adevarata noastra esenta. Ea scoate la iveala si activeaza anumite functii latente din subconstientul nostru. Cercul reprezinta sinele superior, divinitatea, perfectiunea si creatia pura. Patratul reprezinta materia, lumea fizica si pamantul.

Triunghiul – 3 – este idea spirituala, abstractul;
Cubul – 4 – este spatiul subtil care defineste forma;
Pentagonul – 5 – este simbolul omului si al naturii;
Hexagonul – 6 – este forma densa a materiei;
Heptagonul – 7 – este liantul tuturor structurilor dimensionale in plan material;
Octogonul – 8 – este forma transformarii – simbolul creatiei – simbolul interdimensional;
Nonagonul – 9 – este un sunet compact care incorporeaza toate celelalte vibratii la un loc. Cifra 9 este sacra, ea contine inceputul si sfarsitul in aceasi masura.

Pentru ca mandala sa creeze armonie si pentru ca ea sa fie functionala, in matricea interioara, trebuiesc respectate intotdeauna legile de oglindire:

  1. Precum sus asa si jos;Precum in dreapta asa si in stanga;Precum in interior asa si in exterior.
  2. Pentru mandalele numerice, ce se refera la data noastra de nastere si la orice cuvant sau fraza codificata in cifre sau pentru mandalele astrologice, se va pleca de la urmatoarele corespondente:

1 – este asociat Soarelui, zodiilor Leu si Capricorn, are ca element focul si culoarea caracteristica portocaliu;
2 – este asociat Lunii, zodiilor Rac si Balanta, are ca element apa si culoarea caracteristica verdele;
3 – este asociat planetei Jupiter, zodiilor Sagetator si Gemeni, are ca element aerul si culoarea caracteristica bleu sau turcoaz;
4 – este asociat planetei Marte, zodiilor Fecioara si Taur, are ca element pamantul si culoarea caracteristica rosu;
5 – este asociat planetei Mercur, zodiilor Berbec si Gemeni, are ca element focul si culoarea caracteristica violetul;
6 – este asociat planeteti Venus, zodiilor Balanta si Taur, are ca element apa si culoarea caracteristica galbenul;
7 – este asociat planetei Neptun, zodiilor Pesti si Fecioara, are ca element aerul si culoarea caracteristica galbenul auriu;
8 – este asociat planetei Saturn, zodiilor Capricorn si Scorpion, are ca element pamantul si culoarea caracteristica maro si indigo;
9 – este asociat planetei Uranus, zodiilor Varsator si Berbec, are ca element focul si culoarea caracteristica alb-violet;

Mandalele sunt modele geometrice de rezonanta, care creaza o punte intre lumile vazute si cele nevazute. Ele se regasesc in intreaga creatie, pana la cel mai mic atom, fiind o reprezentare a Universului insusi si a legilor ce-l guverneaza.

Va urma…