Flora – Zeita Florilor dar si a ciclurilor evolutive ale vietii

de Otilia Mazilu

Flora-Abbema
“Flora” de Louise Abbéma (1913)

Primavara mitologica

Dupa ce se topeau ultimele urme de zapada, odata cu sosirea primaverii, incepeau sa rasara si florile, intai ca niste seminte incoltite in sol. Acesta era momentul in care Flora – zeita romana a florilor  si  a vegetatiei – incepea sa isi  faca simtita prezenta.

Tot ce crestea din pamant, inflorea sau dadea rod era sub protectia ei. Proteja gradinile, in special plantele folosite in alimentatie, dar si  livezile si campiile. Zeita Flora era una dintre divinitatile stravechi care vegheau asupra dezvoltarii lumii vegetale. Era protectoarea a tuturor lucurilor „care cresteau”. Ea patroneaza intreg ciclul cresterii.

Mitologia greaca o omagiaza pe Chloris, care este corespunzatoare Zeitei Flora (Floria) din mitologia romana, iar toscanii o cunosteau sub numele de Flusia. Romanii i-au dedicat sarbatoarea care ii poarta numele: Floralia, ce se desfasoara in fiecare an intre 28 aprilie- 3 mai. Sabinele ii dedicasera Florei intreaga luna aprilie.

Majoritatea legendelor dedicate  Zeitei Flora au fost preluate de catre poetii latini din mitologia greaca. Ovidiu  a relatat un mit in care Flora era identificata cu nimfa Chloris. In aceasta legenda, zeul vantului Zefir (Zephyr) se indragostea de Chloris si o rapea, iar Flora incuviinta, in cele din urma, asupra casatoriei cu acesta. Ca dar de nunta, Zefir a inscaunat-o ca „stapana a florilor”.

Intr-o alta povestire a lui Ovidiu, Flora poseda o floare care avea darul magic de a lasa insarcinata pe orice femeie care o atingea.

Zeita Iunona, dorindu-si sa aiba un copil din pantecul ei, a cerut ajutorul Florei. Zeita florilor i-a incredintat floarea fermecata si Iunona a dat nastere zeului Marte. Mitul spune ca luna Martie i-a fost atribuita zeului Marte, ca perioada calendaristica in care vegetatia renaste iar florile cresc. Intreaga  sarbatoare  romana, Floralia, omagia urmatoarea etapa a cresterii plantelor: inflorirea lor!

Odata cu inmugurirea florilor,  plantelor, pomilor si inflorirea lor, fertilizarea lor era etapa urmatoare.  Asadar se considera ca Flora le-ar fi daruit oamenilor darul fertilitatii asa cum o albina fecundeaza o floare si participa la procesul maturizarii ei, transformand-o  intr-o planta adulta ce produce fructe si apoi seminte.

Se considera ca  tot Flora le-a oferit oamenilor mierea de albine si semintele tuturor florilor si plantelor, primite în dar de la sotul ei, Zephir (sau Favonius – in mitologia romana).

Omagiind reinnoirea ciclului vietii dar si recunostinta fata de dezvoltarea rasadurilor agricole, sarbatoarea era marcata de petreceri vesele, animate de dansuri, bautura dar si de expunerea din belsug a florilor.

Jocurile Florale erau foarte populare printre cetatenii Romei antice pentru ca ea marca  o perioada a bucuriei, suprematia senzualitatii si abandonarea extaziata fata de riturile primaverii. Templele erau impodobite cu flori, erau aglomerate de bogatia jertfelor, curtezanele orasului isi afisau nuditatea in provocatoare dansuri erotice. Oamenii se imbracau cu haine multicolore si se impodobeau cu flori, iar strazile erau iluminate de felinare si torte pentru a permite desfasurarea neintrerupta a petrecerii, simbolizand continuitatea cresterii lucrurilor.

Se spune  ca diverse plante care  cresteau rapid, precum  fasole, lupin erau aruncate in mijlocul multimii, ca un simbol al fertilitatii.

De asemenea, romanii organizau curse de caruri si  zeitei Flora  i se atribuia protectia acestora.  Se spunea ca dupa aceste intreceri, in cea din urma zi a festivalului, in ringul circului erau introduse animale considerate fertile: iepuri, capre sau caprioare, ce  erau urmarite intr-un ritual de vanatoare. Cine prindea unul dintre aceste animale simbolizand fertilitatea, era considerat a fi o persoana norocoasa si belsugul anului in curs urma sa se reverse asupra sa.

Sarbatoarea Florei este prezenta si in traditiile religioase pagane unde era omagiata  in data de 1 mai. Aceste celebrari sunt asociate in egala masura cu cele doua divinitati romane surori: Flora, reprezentand renasterea florilor, si Fauna, simbolizand nasterea mieilor si a altor animale.

Floralia se organizeaza si astazi intre 27 aprilie si 3 mai.

Amprenta astronomica si astrologica

Asteroidul (8) Flora a fost descoperit in 18 octombrie 1847, de catre John Russell Hind si in momentul descoperirii sale  se afla in constelatia Orion. Face parte din fasa principala de asteroizi, familia Flora, si are o perioada orbitala de 3,27 ani.

Asteroidului 8 Flora orbita, in momentul descoperirii sale, in zodia Gemeni. Era intr-o dubla companie astrala: in primul rand  se afla in conjunctie cu Rigel (la piciorul drept al lui Orion), si datorita acestei „vecinatati”  ii este atribuita o natura jupiteriano- martiana, ce conduce catre asimilarea acestui asteroid cu oportunitatile favorabile, inventivitate, forta de recreere, abilitati practice. Cea de-a doua companie era Bellatrix (Gamma Orionis) al carui nume deriva din bellator, razboinicul care i-a impregnat acestui asteroid  natura martiano- mercuriana, care favorizeaza faima brusca dar si decadere neasteptata. In momentul descoperirii, Asteroidul 8 Flora era in opozitie cu Mercur si Marte.

Cuvintele cheie ce pot fi extrase din povestea sa, ne conduc catre tot ceea ce semnifica: ciclu de crestere, etape de dezvoltare; implicare activa in procesul de evolutie al lucrurilor; fertilitate, insamantare,  productie, reusita, onoruri, progres. Poate fi un element important in ceea ce priveste expresia artistica, o minte inventiva, creativa si originala. Printre altele, putem vorbi despre un spirit independent dar inainte de toate jovialitate, tinerete.

Merita sa observati pozitia acestui asteroid in propria tema natala (si o puteti afla de aici: http://www.true-node.com/eph0/) , pentru ca Bellatrix  imprumuta asteroidului Flora forta de crestere si evidentiere sociala, dorinta de  ascensiune rapida ce se manifesta de la o varsta frageda.

Personal, as implica Asteroidul (8) Flora si in astrologia medicala, in special acolo unde avem de-a face cu probleme fiziologice: probleme  legate de cresterea copiilor (in inaltime), malformatii (dezvoltarea lor deficitara), probleme ce tin de intreruperea  evolutiei unei cresteri (embrionale) sau chiar disfunctii mentale.

In tema astrala a lui Robert Wadlow[1], considerat cel mai inalt om din lume, cu o inaltime de 2,72 metri,  Flora (8) se gaseste in conjunctie cu MC.

Flora a fost  prezenta in puncte cheie din astrogramele unor persoane dignostigate ca fiind liliputane (mici de statura), dar si in  temele unor persoane ce degaja o atitudine mereu proaspata si o figura permanent  tinereasca, copilaroasa, infantila.

De asemenea, este util sa observam pozitia acestui asteroid in viitoarele alegeri pe care le facem, mai ales atunci cand dorim ca evolutia lucrurilor sa fie una pozitiva, accelerata, continua.


[1] Robert Wadlow, nascut la Alton, Illinois, USA- 22 februarie 1918, ora 06.30; Asteroid 8 Flora se afla  la  gradul 16 Sag 03.