Ursitoarele, cele trei Moire!

de Otilia Mazilu

parche

„Din povesti ne adunam/

 Pruncul sa vi-l fermecam/

Si sa-i oferim in dar/

O viata plina de har…”

 

Din simple intrebari asupra destinului si predestinarii s-au nascut aceste personaje, aceste povesti, acest articol…

Povestea Celor Trei Moire sau Zanele Ursitoare – calauzitoarele destinelor noastre!

Ursitoarea este o fiinta imaginara din mitologia romaneasca, despre care se crede ca are darul de a hotari soarta omului de la naștere.

Mitul ursitoarelor a fost preluat din mitologia greaca, unde erau denumite Moire. Prin traditie, ursitoarele sunt trei femei considerate a fi inlocuitoarele mamei. Sunt spirite despre care se spune ca pot fi auzite cateodata, dar nu vazute.

Sunt multe si variate traditiile Ursitoarelor. In Moldova, unii oameni spun ca sunt trei ursitoare, altii sapte, altii noua sau doisprezece. Oltenii sunt mai precisi. Ei cred ca sunt trei ursitoare sau zane, toate femei: una mica si scunda, alta mijlocie si una inalta. Dar nimeni nu poate fi foarte sigur deoarece nu au fost vazute. Ele vin noaptea, in camera copilului si a mamei sau la fereastra. Unii spun ca ar veni in prima zi, altii in a treia zi, iar altii estimeaza ca in prima saptamana de la nastere.

Pentru a ursi de bine, se pune o masa bogata. In Moldova, se pun pe masa castroane cu tot felul de ingrediente din care se poate prepara mancare. In Transilvania, se pune apa, vin, rachiu, prajituri, seminte, ceapa, paine, colaci, bani, si alte obiecte precum creioane, carti etc.

Oltenii gazduiesc cel mai bine pe ursitoare. Asaza la fereastra o masa rotunda cu trei picioare; trei scaune, trei farfurii cu tot atatea linguri si trei pahare cu apa rece neinceputa. Pe masa se mai pun trei cepe, busuioc, sare, zahar, vin, tuica, panza, carte, paine, bani, stergar, lana, etc. Sub masa se pune o galeata cu apa neinceputa pentru ca a doua zi sa scalde copilul in ea.

Cele Trei Ursitoare ( Moire) in astrogramele noastre!

Cele trei ursitoare, denumite si Parche in lumea latina, erau Atropos, Klotho si Lachesis. Atropos era desemnata drept fiind cea careia nu ii scapa nimic.

Klotho indeplinea rolul celei care toarce fuiorul vietii (filatoare) iar Lachesis era cea care desemna destinul omului. MOIRELE erau zeilele fatului si ale duratei vietii umane. In practrica, rolul lor consta in a tese (Klotho), a masura (Lachesis) si a rupe (Atropos) firul vietii.

Erau considerate fiice ale noptii. In unele culturi erau chiar fiice ale lui Zeus si ale lui Themis (prima sa sotie), ele insele deveneau niste personaje temute pentru puterea lor de catre insusi Zeus. Se spune ca Moirele sunt inventatoarele primelor 7 litere din alfabetul grec, asa cum in alte culturi ele ar fi descoperitoarele primei si ultimei litere.

Asteroidul Klotho

Asa cum dintr-o gama de fibre se obtine o ata, prin intermediul rasucirii lanei, tot asa cine are asteroidul Klotho in tema natala in zone cheie… stie sa depene matasea vietii reusind sa obtina ceea ce isi propune prefabricand elemente ce sunt in stare bruta.

Evident, fiecare se foloseste de propriile mijloace, idei, in lupta cu ritmurile vietii si ciclicitatile lucrurilor. Klotho, bine pozitionat in tema astrala, in principal in trigon cu planete personale, va sti sa profite si sa valorifice oportunitatile care ii apar sau va sti cum sa “rasuceasca” situatiile in propriul avantaj.

In anumite combinatii astrale, transcenderea evenimentelor poate sa imbrace aroma de intentie ghidata din astral. In momentul descoperirii, Kloto era in semnul Fecioarei, in mers retrograd si… asta ne duce la ideea ca reusita actiunilor intreprinse depinde de ritmicitatea muncii depuse, de cat de mult suntem conectati si dedicati scopurilor propuse. “Fabricarea” scopurilor se face prin mijloace proprii, cu rabdare, ardoare, sarguinta.

Asteroid Klotho – a fost descoperit in 17.02.1868, in Semnul Fecioarei, in mers retrograd, este un asteroid ce apartine Centurii de asteroizi si are o perioada orbitala de 4.36 ani.

Cuvinte cheie: tehnica de lucru, procedeu de prelucrare a unui lucru, modalitatea/conjunctura prin care se transforma un lucru in produs finit, oportunitati fructificate, ritmul muncii; este obsesia cu care ne dedicam lucururilor ce par sa nu aiba sanse de reusita, dar noi sa le aducem catre succes.

Tranzitul actual: la data de 1 iulie 2013, va fi la 5gr. Sagetator, in miscare retrograda.

Asteroidul Lachesis

Cea de-a doua Ursitoare care isi spune rolul este Lachesis. Ea este masuratoarea firului vietii.

Este considerata cea care inmaneaza omului propriul sau destin. In astrologie este un simbol al competitiei, al stimulilor, al impulsului. Lachesis in tema natala desemneaza ce anume, unde anume poate fi stimulat sa actioneze un nativ. Anticiparea actiunilor sale.

Insa, Lachesis nu inmaneaza omului doar probe usoare; prezenta ei in astrograma poate sa atraga atentia asupra numeroaselor “incercari” prin care poate trece pentru a-si indeplini ceea ce isi doreste. Totul este de natura sa il stimuleze, sa gandeasca, sa gaseasca solutii, sa proiecteze strategii si sa actioneze inainte de a nu fi prea tarziu, inainte de a pierde ocazia. Lachesis are darul de a stimula nativul contra propriilor slabiciuni si limite autoimpuse, impingandu-l sa isi descopere talentele creative.

In tema natala unde Lachesis este in opozitie sau conjunctie cu planete personale, nativul va gasi forta sa inteleaga obstacolele sau limitarile actiunilor sale si sa le depaseasca printr-o puternica renastere creativa. In cazul in care constructia astrala nu este sustinuta de un Marte puternic sau un Soare bine amplasat, nativul poate sa simta acut “invartitul in gol” al actiunilor sale.

Deopotriva, Lachesis poate desemna si zboruri “in inalt” sau adevarate “tinte inalte” ale individului. Sunt acei nativi care isi ridica stacheta vietii trecand prin momente de mediocritate. Mare forta de spirit.

Asterois Lachesis – Apartine Centurii de asteroizi si in data descoperirii sale, 10.04.1872, se afla in semnul Balantei, in mers retrograd. Are o perioada orbitala de 5,49 ani.

Cuvinte Cheie: puternic stimul catre competitie. provocare, nevoia de stimuli, impuls in actiune, evolutie personala, trascedere, obiectivul fixat, provocare, durata unui lucru, ciclicitate.

Tranzit actual: la data de 1 iulie 2013, va fi la gr. 13 Gem 28, in mers direct.

Asteroidul Atropos

Ultima dintre Ursitoare si considerata cea mai “de temut”!

Desigur, descoperirea acestui asteroid in stransa conjunctie cu Alioth (stea fixa apartinad Ursei Mari) poate sa semene pentru foarte multi cu “un joc al sortii”, dar chiar de asta “se ocupa” Atropos!

Ea era, dintre surori, cea care taia firul vietii; ea era cea careia nu te puteai sustrage si impotrivi!

Traducand in termeni astrologici aceasta misiune, putem sa presupunem ca Asteroidul Atropos este reprezentativ prin forta de a incheia anumite povesti, relatii, conjuncturi.

Este elementul care descrie orice final al unui ciclu evolutiv, o incheiere de etapa, chiar si a vietii in sine. Se poate spune totodata ca o planeta personala in aspect dinamic cu Atropos este mai acuta, mai dura, mai putin operanta; devine o prezenta mult mai radicala in tema natala! Nu este cazul sa o asemuim cu Alcocoden!

Atropos are faima de “a taia brusc“ firul unei povesti, pe alocuri in mod inexplicabil, de a da o nota radicala experientelor traite. Fiind descoperita in semnul Fecioarei, ea are o influenta fatala asupra sanatatii, mai ales ca in momentul descoperirii sale se nota un careu exact intre Marte si Saturn!

Ne putem imagina pe Lachesis in stransa conjunctie cu Venus si nu ne putem indoi de modul in care poate “taia pofta, dintr-o bucata” de afectiune, creativitate. Nici un Jupiter nu face echipa prea buna, pentru ca sansa vine schiopatand, cumva. Conjunctie cu Soarele… putem avea dificultati de a ne regasi propriul centru.

Dar, Atropos poate insemna sfarsit de etapa si poate fi chiar vehiculul/instrumentul cu care se incheie aceasta bucata de drum, dar si acel element care cere a fi cercetat, reparat, “reinnodat” pentru a face ca experienta sa continue. In tema lui Lady Diana[1], Atropos este conjuct cu Soarele! Atropos arata piesa care se cere a fi inlocuita pentru a continua.

Asteroid 120 Atropos – este un asteroid ce apartine Centurii de asteroizi; in momentul descoperirii sale, 08.03.1888 se gasea in semnul Fecioarei. Are o perioda orbitala de 3,70 ani.

Cuvinte cheie: Efortul, capacitatea, lupta de a face ca lucrurile sa continue; acel element care face ca lucrurile sa ia sfarsit, elementul ce se cere inlocuit, sfarsitul de etapa, cumpana, inevitabilul, iminenta.

Tranzitul actual: la data de 1 iulie 2013, va fi la gr.15 Rac 49, in miscare retrograda.


[1]               Diana Spencer, 1 iulie 1961, 19.45, Sandringham-Anglia. In momentul accidentului mortal din 31 iulie 1997, ora 1.27,Paris – Atropos (272) tranzita zodia Taur, se afla la 21Taur38 in conjunctie cu Venus natal si in careu cu Stelliumul Lilith/Uranus/Nod Nord/Marte/Pluton si Luna/Nod Sud natale.