AsteroiziOtilia Mazilu

Asteroid Apollo, Soare Secund in harta noastra astrala

de Otilia Mazilu

ApolloSunt diverse momente in care ma intreb cine sunt cu adevarat asteroizii din astrogramele noastre? De ce nu sunt planete? De ce nu sunt atat de “importanti”? Doar perntru ca au fost descoperiti mai tarziu? Cine a adus regula ca primul este important si ultimul nu? Ma intreb ce sunt ei, dincolo de simbolismul lor?

Azi ma pregateam sa mai scriu o poveste noua, despre Asteroidul Apollo. Am adunat materiale de studiu si le-am citit fara sa ma las prinsa de vreun text sau titlu. Ca de fiecare data, am asteptat ca “subiectul”meu sa ma inspire cum sa il inteleg. Am pus intrebari simple, obisnuite: Cine esti tu in astrogramele noastre? Ce ne spui? Si dupa catva timp am avut revelatia aceasta:

Apollo: Soare Secund in astrograma noastra!

Putina mitologie. Lui Apollo i-au fost atribuite numeroase epitete caci este una dintre cele mai importante divinitati din lumea antica. A fost denumit “Zeul Luminii Soarelui” pentru stralucirea si frumusetea sa. El era considerat cel care aducea binele, ordinea, legea; era zeul artelor, muzicii si al poeziei. Era considerat zeul medicinii. Dar, in toate modurile in care a fost supranumit, Apollo din mitologia romana nu este decat o replica a zeitatii venerate de greci!

Povestea sa este plina de fapte marete, acte de vitejie si curaj, dar si romantism si sensibilitate; atributii reportate in personajul nostru astrologic: Asteroid (1862) Apollo.

Tatal sau era Zeus, iar mama era Leto, fiica titanului Keos. Apollo avea o sora geamana, Artemis. Este cunoscuta povestea cum ca Iunona (Hera), sotia lui Zeus, ar fi refuzat lui Leto un loc unde sa nasca, la aflarea vestii despre sarcina ei. Dar, Poseidon a scos din apele marii Insula Delos, pentru a-i da voie sa nasca acolo. Leto a adus pe lume doi gemeni: Apollo si Artemis. Se spune ca Apollo a fost infasurat in scutece cusute cu fire de aur si stralucea la fel de puternic precum Soarele, insusi. Din acest motiv a fost denumit Apollo Phoibos – cel Stralucitor.

Zeus i-a incredintat conducerea Soarelui, dintr-un car tras de patru cai de aur.

Se povesteste ca Apollo a crescut si a devenit adult in numai cateva saptamani de la nastere si prima sa dorinta a fost aceea de a ucide sarpele Phyton, ce o urmarise candva pe mama sa. Curand, arcul si sagetile lui Apollo au devenit cunoscute pretutindeni. Se spunea ca Apollo aduce viata si protejeaza fapturile, insa sunt legende care spun ca tot el putea sa aduca moarte barbatilor, iar Artemis, a femeilor.

Era arhitect de geniu cu viziuni de ansamblu; a participat la constructia Troiei impreuna cu Poseidon. Apara turmele de animale, dar a fost privit si ca un zeu ce aducea boala si molima, mai ales prin intepaturi. Sagetile sale erau renumite ca nu isi greseau tinta.

Insa, Apollo ucidea de cele mai multe ori in mod indirect, prin intermediul altor persoane; si asa a fost si in cazul luptatorului troian, Paris, care l-a sagetat pe Ahile in unicul sau punct vulnerabil. Se spune ca Apollo a fost cel care a ghidat sageata in acel punct.

Apollo era preocupat de medicina, iar aceasta inzestrare i-ar fi insuflat-o si fiului sau, Asclepios, care a continuat sa invete tainele vindecarii de la Chiron. Asemenea tatalui sau, si Asclepios asimila repede informatiile si a reusit chiar sa invie si mortii. De aceea, l-a maniat pe Zeus care l-a ucis cu un traznet. Durerea lui Apollo a fost atat de mare incat el a ucis toti ciclopii, doar pentru ca ei au fost cei care au faurit traznetul lui Zeus. Poate ca si-a cerut iertare de la Zeus pentru faptele comise in urma durerii sale, insa nu a fost eliberat de pedeapsa. Asadar, Apollo a fost osândit de Zeus să slujească timp de un an de zile, ca sclav, pe un muritor. Iar el și-a ispășit pedeapsa păzind turmele lui Admetus.

A devenit, intre timp, zeul care vindeca inima, protector si purificator al celor care isi recunosc greselile; disipa tenebrele mintii, ridica povara vinovatiei celui ce demonstra ca se caieste pentru greselile sale. De aceea, a fost considerat Zeul Justitiei, al corectitudinii.

Dar poate una dintre cele mai puternice prerogative era acela al Zeului Predictiilor, al Profetiei, pentru Oracolul ridicat in cinstea sa, in Delfi .

Apollo era conducatorul Muzelor si al corului lor, el a fost asociat cu muzica si poezia, voia buna!

Oricat era de stralucitor, frumos, bun, intelept, venerat de zei, Apollo nu era tocmai norocos in dragoste. Desi a iubit multe zeite si din relatiile acestea au rezultat numerosi fii, implicarea sa in dragoste nu era atat de profunda. El era cumva, poate prea incisiv, insistent, sigur de farmecul sau.

A dorit-o pe Cassandra, si pentru a o cuceri, i-a oferit acesteia darul divinatiei; dar apoi a blestemat-o “sa nu creada nimeni profetiile sale” cand a inteles ca aceasta nu avea intentia de a se lasa cucerita de el.

S-a indragostit si de muritoarea Sibilla Cumana, careia i-a oferit sa traiasca atat de multi ani cate fire (granule) de nisip putea tine in mana sa, dar si aceasta i-a refuzat oferta. Atunci a blestemat-o sa traiasca mii de ani, asa cum ii promisese, dar… cu o clauza suplimentara: imbatranind.

Apollo s-a indragostit si de Dafne, care se ruga zeilor sa o protejeze, sa o ascunda, sa nu devina iubita lui, iar acestia au transformat-o intr-o planta de dafin. Se mai indragosti si de nimfa Sinope, dar inainte de avea iubirea ei, trebuia sa ii satisfaca acesteia o dorinta pe care Apollo, sigur de el, a acceptat-o imediat. Sinope isi dorea sa ramana virgina pana la moarte!

Apollo s-a iubit si cu tanarul Hyacinthus, dar acesta a fost ucis de un disc in timpul unui joc cu Apollo, iar din sangele acestuia au crescut flori ce i-au purtat numele: zambila sau iacintul, sau Hyacinthus orientalis. Suficiente detalii din povestea sa de viata ne indica faptul ca Apollo, ca personaj mitologic, a preluat multe dintre atributiile Soarelui: energia personala creatoare a acestuia a fost plasata intr-un context particular.

Inainte de a vedea cum am transferat toate acestea in personajul nostru astrologic, ar fi indicat sa facem cunoscute cateva elemente in plus ale acestui asteroid.

Detalii tehnice :

In momentul descoperirii sale (24 aprilie 1932), Apollo se afla in semnul Scorpionului, in miscare retrograda, la gradul 01Sco41.

Pe cerul astral se afla un Mare Trigon de Foc compus din conjunctia Mercur/Marte-Luna-Jupiter si un alt Trigon Soare/Neptun.

Are o perioada orbitala de 1,78 ani.

Soare Secund in harta natala, asadar!

Avand mai mult de un an pentru a orbita in jurul Soarelui, Apollo petrece aproximativ o luna în fiecare semn, dar pare sa prefere anumite zodii mai mult decat altele.

Daca ar avea o orbita regulata, l-am putea vedea la numai cateva grade de Soare in astrogramele noastre; si de cele mai multe ori este chiar asa. Insa, obita sa nu este regulata.

Poate nu este surprinzator ca prefera sa se regaseasca mai mult timp in zodia Leului, in timp ce prezenta sa prin zodiile iernatice sa fie mult mai rapida, precum cele de la Capricorn la Pesti.

Daca Soarele reprezinta nativul si forta sa vitala, Apollo arata cum aceasta energie poate deveni o forta nativa particulara, personalizata, unica pentru fiecare din noi!

In tema natala, prin pozitia sa in zodii, vine sa arate arate locul si modul in care putem sa “stralucim” dezvoltand capacitatile noastre native.

El este talentul si potentialul nostru innascut si poate fi chiar “acel” element care ne aduce unicitatea, prin care sa ne apropiem de implinire, de desavarsire.

Asteroidul Apollo ne indica modul in care putem sa devenim arhitectii propriei noastre vieti prin folosirea deplina si constienta a calitatilor innascute; dar ne avertizeaza si asupra zonelor de potential declin, daca impulsuri egoiste stau in calea procesului de “constructie”.

Apollo vine cu o viziune limpede aspura evolutiei noastre, si, cumva, fiecare din noi stie cine este si ce isi doreste sa fie, iar asta include claritate si introspectie a ceea ce suntem cu adevarat si fara a exclude contributia proprie in slujba umanitatii.

Personajul nostru ne da multiple exemple de comportament: atunci cand implicarea noastra nu este totala, onesta, bine intentionata… si recompensele sunt precare.

Ar fi bine sa observam pozitia lui Apollo in astrograma, mai ales cand ne dorim lucruri/ relatii noi. Motivatia de la baza dorintei se cere analizata intens: suntem aici doar pentru placeri pasagere, ne dorim ceva din orgoliu, dorim sa depunem efort si implicare emotionala?

…Apollo indica recompensele pe care le putem primi!

Asa cum personajul nostru mitologic a pedepsit fiecare fiinta din viata sa, cand nu si-a indeplinit obiectivul, tot in acest mod putem sa ne vedem propriul ego, tendinta de a “da vina” pe altii pentru nereusitele personale.

In fond, Apollo poate arata locul in care am facut exces de zel, locul in care am venit cu aroganta, am dat importanta placerilor aparente si de scurta durata in detrimental celor care conteaza cu adevarat pentru fiinta noastra.

Daca Apollo este in conjunctie cu planete personale, este interesant de vazut cat de mult “deraiem” de la telul nostru, urmand traiectoria unor dorinte/alegeri/rute ocolitoare neimportante pentru noi, pentru proiectele noastre.

Si mai mult, indica zona in care este nevoie sa lucram cu “acceptarea esecurilor”, pentru ca prezenta sa in astrograma poate indica locul in care noi nu ne descurcam tocmai bine la acest aspect, tinzand sa pedepsim pe altii pentru nereusita. Este locul in care noi ne lasam orbiti de Ego.

Apollo, cere orientare catre sine si recunoasterea propiilor limite si slabiciuni. Nu intamplator el a devenit protectorul celor care “se iubesc pe ei insisi si se iarta”.

In general, influenta sa este de natura pacifista; este identificarea acelor trasaturi din noi care ne indruma catre pace, preferând linistea veșnică și retragerea din lumea competitivă.

Imi place sa il denumesc Soare Secund pentru ca vad in Apollo acea “valenta” a Soarelui care cauta conexiunea cu Sinele, nu cu Ego-ul.

Apollo este Pacea Eului; o liniste ce vine dobandita dupa o lupta indelungata cu Eul primar (prin autocunoastere, dezvoltare personala, spirituala). Cum sa nu fim indreptati sa ne apropiem de diverse tehnici spirituale sau divinatorii?

Cum am putea vedea tendinta catre bisexualitate reliefata de mitul lui Apollo? Mitul arata ca uniunea se bazează exclusiv pe atracție fizică și sexuală. Sigur, putem sa extragem aceste trasaturi in mod brut, asa cum sunt. In egala masura, totusi, se poate presupune că Apollo ar fi o indicație catre ideea de lipsa de partinire, de diferentiere, rasism, discriminare.

Apollo poate indica un timp sporit de atractie fizica si sexuala. Gelozia și răzbunarea pot fi, de asemenea, aprinse cu tranzit către sau de la Apollo, după cum ni se poate aminti despre o poveste de dragoste veche. Ca un oracol, Apollo odată activat, indică, asemenea unui punct stralucitor, modul in care intuitia se poate amplifica.

***

Nu avem multe statistici sau analize legate de influenta Soarelui Secund in astrograme. Dar am cautat in arhivele mele.

In tema mea, Apollo este conjunct cu Soarele, in Gemeni, la un grad diferenta. Este clar ca joaca un rol important in fiecare revolutie solara. Si ma gandesc acum, poate nu intamplator inteleg nevoia mea din fiecare aniversare de a-mi trasa niste idei clare pentru ceea ce vreau sa fiu in anul care urmeaza.

Dar nu numai asta. Am observat ca de fiecare data cand o planeta personala imi tranziteaza Soarele (si pe cel secund, Apollo), scot caietul cu vise si imi punctez cateva obiective in ton cu planeta ”emitatoare“. De regula, sunt mici mofturi emise de catre ea: sa creez anumite lucruri sau sa imi procur ceva (Mercur, Venus), sa fac anumite activitati (Marte)…

De fiecare data dau lupta cu adevaratele mele necesitati, dar fiind faptul ca ambii Sori sunt in stransa conjuctie si reusesc cu greu sa delimitez clar ce anume este esential pentru mine si pentru evolutia mea. Ma cam fura detaliile stralucitoare la exterior, recunosc; mofturi si fixuri nevinovate de scurta durata si de slaba importanta.

Am invatat sa privesc dedesubt si in interiorul lucrurilor si numai dupa ce am dus lupta cu propriul Ego (inca o mai duc), pot spune ca am inteles care imi sunt atributele si ce pot sa fac cu ele. Mai mult, lucrez la “defectele” mele si, astfel, astrologia joaca un rol important in viata mea.

Sunt putine statistici despre influenta sa in tranzit, dar am putea sa le observam cu totii in curand, mai ales ca in data de 1 august 2013, cei doi Sori vor fi la numai un grad diferenta, in zodia Leului: Soarele este la gradul 9 Leu si Apollo la gradul 10 Leu!

Concluzii

Fara a insista in detalii personale, doresc sa subliniez ca Apollo poate reprezenta acea latura a noastra care cauta stralucirea (fara ea nu am mai fi noi), dar prin conexiune cu Sinele.

In temele natale, acolo unde este mai proeminent sau acolo unde nu este orbit de Soare, individualitatea este mai evidenta, unicitatea mai usor de descoperit.

Cand Soarele este afectat, Apollo (sau dialogul cu Sinele) poate fi la fel de afectat sau chiar inexistent, lasand loc jocurilor egotice sa isi faca simtita prezenta si sa preia controlul fiintei noastre.

Cred ca este necesar sa il descoperim pe Apollo din noi, acel arhitect interior. El poate fi orice obicei, orice lucru, activitate sau chiar talent care sa ne calmeze pornirile exterioare, care sa domoleasca importanta ego-ului.

Pentru ca identitatea de sine, Ego-ul, se dezvolta prin relatia noastra cu obiectele exterioare, din afara noastra. Sa ai acces la Pacea Eu-lui inseamna sa ai un aliat de nadejde in drumul catre acesta. Este foarte probabil ca drumul sa ni-l indice chiar Asteroidul Apollo, din astrogramele noastre.

Bibliografie:

Renzo Baldini – Dictionar de asteroizi

Dan si Mihaela Buhnea – Asteroizi, mituri, legende si influente astrale

Fritz Graff – Apollo

Brian Clark – Wellspring AstroLog (2006)

Wikipedia