Monada, esenta tuturor lucrurilor

de Barbara Bacauanu

 

Punctul de plecare in filozofia pitagoreica numerica este reprezentat de Monada, adica Unicitate, un concept mult mai profund decat vibratia sau numarul Unu, care este o unitate simpla.

Monada este Tatal, forta creatoare din care s-au nascut toate celelalte lucruri si tot ceea ce exista in jurul nostru, vazut sau nevazut, din care s-au nascut numerele si celelalte vibratii, inclusiv Unu.

Monada este existenta dinaintea existentei si forta ce exista fara ca altceva sa fi existat vreodata…!

 

Monada

Pitagora a reprezentat acest concept printr-un cerc cu un punct inauntrul sau, asemeni simbolului astrologic pentru Soare. Un punct vibrational in centru a tot, in centrul universului, in centrul nostru, in centrul oricarui concept. Acest centru plin de esenta, lumina si intensitate este ideea ce sta sa devina realitate, este sursa si motorul energetic al vietii!

Despre Monada s-au scris mii de pagini de filozofie, in numele ei s-au dus razboaie intre oameni si s-au fondat religii, a luat multe nume si a fost explicata sub toate formele, de la stiinta, la credinta pura. Este intrebarea suprema si raspunsul ultim.

In kabbala este reprezentata de expresia Ain soph aur, care este divinitatea, Dumnezeu, o notiune fara sfarsit si bariere, infinitul! In arborele sefirotic este simbolizata de catre Kether, coroana, a carui atribut este vointa si a carei esenta este iubirea divina. Toate ideile si conceptele care au fost, sunt si vor fi sunt cuprinse in aceasta sefira, la fel cum in ea sunt inglobate toate celelalte.

Kether este descrisa in Zohar ca o energie atat de sublima, “cel mai tainic dintre cele mai tainice lucruri”, incat omul nu o poate defini sau nu o poate percepe cu adevarat, intr-un mod palpabil. Coroana este cea care se afla deasupra, in afara corpului fizic, cea care conecteaza fiinta de non fiinta.

Sefer

Simbolul lui Kether, al Monadei si al lui Dumnezeu, desi inglobeaza toate celelalte lucruri, nu este toate celelalte lucruri, ci compasiunea pura. Aceasta stare de compasiune pura nu poate fi atinsa decat ca urmare a unei mari intelepciuni, ce cunoaste atat haosul cat si perfectiunea, ce a vazut atat inceputul, cat si sfarsitul.

Calea de a ajunge la Kether a fost descrisa prin multe cai simbolice si concepte cifrate. Meditatia asupra acestui simbol ne activeaza si ne constientizeaza legatura cu sursa, ne echilibreaza energetic si ne ofera forta de a merge tot timpul mai departe. Poate fi numita rugaciune, mantra, meditatie sau oricum altfel, dar conectarea cu vibratia ei este una binefacatoare si protectoare.

Va urma…