Iris, mesagerul-curcubeu din noi

de Otilia Mazilu

iris-omIris, este fiica titanului Taumante (Thaumas), cunoscut drept “batranul marilor” si a Elektrei, o frumoasa  nimfa oceanica si sora a Harpiilor (Aello, Celaneo, Ocypete), cunoscute pentru uratenia lor. Iris, nu numai ca a mostenit frumusetea mamei sale, dar a primit la nasterea sa nenumarate daruri precum  o pereche de  aripi la picioare cu care se misca extrem de repede. Capul ii era intotdeauna inconjurat de o coroana de lumina compusa din cele sapte culori ale curcubeului.

Numele sau  a fost ales de catre zei datorita stralucirii irizante pe care o emana  si are un dublu inteles: iris- curcubeu si eiris- mesager.  Chiar acestea au fost atributiile sale in Olimp.

Ori de cate ori Zeus sau Hera (Iunona) aveau de dat o porunca unui alt zeu, Iris era mesagerul, iar daca dorea sa transmita ceva oamenilor, Iris cobora pe pamant unde se infatisa sub o forma divina ori chiar umana. Se spune ca Iris era preferata  Herei, in timp ce Zeus il folosea pe Hermes (Mercur).

In nenumarate povestiri, Iris apare intruchipata ca fiind insasi cucubeul, alteori chiar mergand pe un curcubeu; alteori curcubeul este vazut ca fiind urma lasata de Iris cand cobora pe pamanant cu mesaje pentru oameni.

Iris a fost data in casatorie lui Zephyrus, zeul vantului de vest.

****

Intreaga luna decembrie 2013, Asteroid (7) Iris il acompaniaza strans pe Neptun, in Pesti, la un grad diferenta. Nu este deloc simplu sa ignoram meajele ce vin catre noi, mai ales pe fundalul unui Jupiter Retrograd in Rac, cu care face trigon. Asadar, daca suntem deschisi, putem permite ochilor nostri  sa vada podul de legatura dintre experiente si ganduri.

In astrologie,  Asteroid (7) Iris reprezinta modul in care nativii primesc ideile si mesajele divine, cum le asculta, le decodifica, cum le gestioneaza si in ce context le folosesc. Iris poate desemna  intregul proces ce se deruleaza de la crearea formelor-gand pana la manifestarea lor.

Asteroid Iris este o energie benefica in sine, adauga culoare, semnificatie, un sens aparte si particular “coincidentelor” de zi cu zi, transformandu-le in mesaje cu sens revelator pentru individ.

Iris adauga un plus de profunzime, o tenta spirituala energiilor mercuriene din tema natala; aduce o alta abordare, ca un dublu mesaj. Stim, dintr-o data si fara tagada, de ce vine acel mesaj in viata noatra, indiferent pe ce cale.

Asteroid Iris ajuta  nativul sa reflecteze, sa mediteze, sa aiba revelatia (iluminarea) necesara intr-un anume context.

****

Este important sa urmarim pozitia lui Iris in tema natala (vezi http://www.true-node.com/eph0/) pentru ca pozitia in casa si zodie poate sa reprezinte modul  in care mesajele divinitatii ajung in viata noastra, in mod obisnuit (uneori chiar prin intermediul viselor). Tot Iris arata si domeniul in care avem cea mai mare nevoie sa le ascultam, sa le observam.

Din experienta mea, de cand am descoperit-o pe Iris si o urmaresc in astrograme, am inteles ca noi avem modalitati diferite de a recepta informatii si este util sa tinem cont de acestea si cand transmitem informatii. De exemplu, Gemeni fiind, am observant  de mult timp ca primesc mereu mesaje de Sus prin intermediul comunicarii (scrise, vorbite). Ori poate asa mi-am setat eu realtiile cu divinitatea. Cu certitudine este si metoda favorita  prin care pot sa transmit cel mai bine. Nu mare mi-a fost mirarea sa constat ca Iris este conjuncta cu Mercur si Jupiter in Gemeni,  in tema mea.

Am constat ca divinitatea, universul, mesagerii, discuta cu noi prin metodele si caile pe care le putem intelege cel mai bine, asa incat sa nu rastalmacim ceea ce ni se transmite. Dar chiar si asa, mesajele sunt ignorate…

Observati-l si pe Mercur din tema voastra, impreuna cu Iris. Daca Mercur este retrograd, poate ca mesajele sunt putin “ intoarse”,  sunt primite “pe dos”.

Va propun sa o urmariti pe Iris si in temele copiilor sau persoanelor cu difcultati de comunicare, autiste. Cred ca este o buna cale sa descoperim modul in care putem sa ii abordam si cum sa facem schimb de informatie cu aceste persoane.

Un exemplu in acest sens este  M. (21.08. 2000, ora 11:45, Rimnicu Valcea), un copil diagnostigat ca fiind autist. El este aproape “normal” insa prefera un anume mod de comunicare, nonverbala. In tema sa, Iris este in Fecioara, in casa 11, la 5 grade de Venus. M. iubeste cifrele, este unul dintre cei mai buni la matematica si deseneaza cu o acuratete de architect orice obiect din jur. Ori de cate ori vine cineva in casa lui, el isi expune creatiile, transmitandu-si mesajele astfel. Pe de alta parte, reactiile celor apropiati sunt foarte importante penru el; nu face ceva pana nu cauta din priviri “aprobarea” lor.

In tranzite, Iris vine cu o simbolistica suplimentara in vietile noastre, raspandita ca informatie si sens, in infinite forme si modalitati, pentru fiecare din noi.

****

Detalii tehnice: Asteroid 7 Iris a fost descoperit  pe 13 august 1847. Se afla in constelatia Sagetatorului, la granita cu cea a Capricornului, la piciorul stelei fixe Albireo. Este important de  spus ca acest obiect, Albireo, este compus din doua stele de culori contrastante,cu puternice tonalitati de galben-auriu si albastru. Albireo este o stea de natura Venus- Mercur.
Perioada orbitala este de 3.68 ani.

Surse:
Renzo Baldini – Dizionario degli Asteroidi, Astronomia, mitologia, astrologia;  Ed. Federico Capone, 2012
Dan Buhnea, Mihaela Buhnea – Asteroizii, mituri, legend si influente asrale; Ed Paco 2012