Triada
de Barbara Bacauanu
Triada are o semnificatie foarte ampla, ce poate fi intalnita in multe religii, credinte sau practici spirituale si divinatorii.
Simbolic, Triada este conceptul iubirii profunde si a uniunii perfecte: doi care se unesc pentru a-l crea pe a-l treilea si doi care se unesc pentru a trai ca o singura fiinta.
Pentru pitagoreici, Triada era reprezentata de compusul dintre Monada, principiul masculin, primordial, pozitiv si Binada, principiul feminin, dual, negativ, tradus atat de simplu prin operatia matematica 1+2=3.
Anticii credeau ca totul este alcatuit din trei parti. Universul are inauntrul sau trei lumi: divina, astrala si fizica, iar aceasta impartire era reprezentata figurativ printr-un triunghi impartit in trei planuri sau prin trei cercuri concentrice de marimi diferite: cercul interior – lumea divina, cel mijlociu – lumea astrala, iar cel exterior – lumea fizica. Fiecare lucru sau persoana dispune in sine de cele trei planuri, care la randul lor se divizeaza la nesfarsit in trei.
De altfel, in orice clasificare apar acesti trei actori primordiali: doi factori extremi uniti printr-un factor de echilibru.
Trei sunt fazele existentei omului: nasterea, viata si moartea; trei sunt starile materiei: solid, lichid, gazos; trei sunt fazele care se gasesc in toate fenomenele: inceput, mijloc si sfarsit; trei regnuri exista in natura: mineral, vegetal si animal; trei varste ale omului: tinerete, maturitate si batranete si exemplele pot continua.
In acest sens, Pitagora sustinea ca si problemele noastre pot fi impartite sau inscrise intr-un triunghi: “Stabileste acest triunghi pentru orice problema, iar ea va fi pe trei sferturi deja rezolvata”.
Problema reprezinta un punct sau o latura a triunghiului. Atunci cand vedem sau acceptam si un alt punct de vedere, cream cea de-a doua latura sau cel de-al doi-lea punct. Pe urma, va fi foarte usor sa trasam solutia, care este linia baza a triunghiului, uniunea dintre celelalte doua linii.
Conform qabbalah, Triada este simbolizata de a treia sefira din arborele sefirotic, adica de Binah, Inteligenta si Intelegerea.
In astrologie, Monada este reprezentata de conjunctie, Diada de opozitie, iar Triada este reprezentata de marele triunghi sau trigon, care este considerat cel mai bun unghi care poate sa existe intre doua planete, deoarece acestea se sustin reciproc, influentele lor pozitive exercitand o actiune comuna.
Astfel, trigonul in semne de pamant concretizeaza lucrurile si ajuta energia concreta, materiala, sa se manifeste. Trigonul in semne de apa se manifesta cu preponderenta prin intermediul sentimentelor si al emoţiilor. Trigonul in semne de foc implica o ardere rapida, actiuni in forta, solutii neasteptate de rezolvare a problemelor. Trigonul in semne de aer implica o activitate sustinuta pe plan intelectual si, de asemenea, amplifica abilitatile de comunicare.
Din punct de vedere religios, doctrina Sfintei Treimi este exprimata in forma: „Tatal, Fiul si Sfântul Duh, intreit in Persoane, dar Unic in fiinta”. Tatal este Dumnezeu Atotputernic si este singurul Creator. Dumnezeu Fiul este Fiu al Domnului, trimis spre a ridica pacatele lumii. Sfantul Duh ne este precizat in Sfanta Scriptura cum a aparut la botezul lui Iisus in forma de porumbel. Atunci botezul a fost ridicat la rang de Sfanta Taina: „Taina Sfantului Botez”. Cei trei formează o singură fiinta in trei persoane (sau in trei ipostaze) diferite.
Noțiunea de Trinitate exista si in alte religii, uneori si sub denumirea de triada. De exemplu:
- In mitologia etrusca, Tinia, Uni si Menerva formeaza o trinitate.
- In mitologia romana, apare „triada Capitolina” formata din Jupiter, Minerva si Juno, dar si triada Jupiter (care reprezenta suveranitatea), Marte (care reprezenta functia razboinica) si Quirinus (care reprezenta functia nutritiva si protectoare).
- In mitologia nordica, apar cele trei norne (divinitati ale destinului) – Skuld, Verdandi si Urd.
- In mitologia lusitana, Runesocesius, impreuna cu Ataegina si Endovelicus formeaza o trinitate.
- In religia hindusa este venerata de catre evlaviosi trinitatea divina Trimurti, compusa din Brahma, Vishnu si Shiva.
- In mitologia egipteana apar succesiv triada Khnum-Satet-Anuket, unde zeul suprem era Khnum; triada Amon-Mut-Knonsu de la Teba, unde zeul suprem era Amon si triada Ptah-Sekmeth-Nefertem, unde zeul suprem era Ptah.
- In Mesopotamia, triada a fost formata din zeul luna Sin, zeul soare Samas si zeul furtunii Adad.
- In religia asiro-babiloniana, in fruntea tuturor zeilor se afla triada formata din Anu, Enlil si Enki.