Sincronicitati: visele si tranzitele. O utilizare curioasa a astrologiei

de Diana Spinean

„Am ales pictura, caci imi era la fel de vitala ca aerul. Mi s-a parut o fereastra prin care pot sa-mi gasesc scaparea intr-o alta lume.” (Marc Chagall, nativ Rac).
„Parisul prin fereastra” de Marc Chagall (nativ Rac)

“Visul este o mica usa ascunsa in lacasul cel mai launtric si mai intim al sufletului; ea se deschide in acea noapte cosmica primordiala ce era sufletul cu mult inaintea existentei unei constiinte a eului si ce va fi sufletul mult dincolo de ceea ce o constiinta a eului va putea atinge vreodata” (C.G. Jung, Civilizatie in tranzitie).

24 martie 2012, orele 5 a.m., Germania – rataceam pe strazi, simtindu-ma captiva intr-un peisaj necunoscut.
25 aprilie 2014, orele 10:30 a.m., Franta – priveam Parisul din turnul Eiffel si eram pregatita sa fac saltul…

Jung credea ca atunci cand ne visam pe meleaguri necunoscute, strabatem de fapt carari neumblate din inconstientul personal [1], luand contact cu aspecte din noi insine care ne sunt straine. Iar cand intram in dialog cu inconstientul, e drept ca ne trebuie un dictionar sau un ghid de conversatie…

“Inconstientul ne da o sansa, comunicandu-ne ceva sau oferindu-ne aluzii plastice. El este in stare sa ne comunice uneori lucruri pe care, cu oricata logica, nu le putem sti. Ganditi-va la fenomene de sincronicitate, la vise premonitorii si presimtiri!” (C.G. Jung, Amintiri, vise, reflectii).

In ceea ce ma priveste, m-am obisnuit sa traduc dintr-un limbaj simbolic intr-altul pe care il stapanesc mai bine. De multe ori dezleg continutul manifest incoerent al unui vis cu ajutorul tranzitelor planetare, ridicand harta momentului imediat ce ma trezesc din visare (visez des, colorat si in timp mi-am setat creierul asa incat sa ma trezesc automat la finele viselor pe care le simt ca fiind foarte importante pentru mine). Cunoscand astrologie, imi este mai facil sa interpretez o harta astrala decat un amalgam de idei onirice si resturi diurne [2].

Garantez ca aceasta metoda de interpretare a viselor functioneaza [pentru astrologi], iar ca o dovada in plus ca totul in univers se desfasoara sincron, iata mai jos aventurile mele onirice in Germania si Franta cu hartile aferente fiecareia.

Visul nr. 1, pe scurt: ma gaseam in Germania, unde mersesem sa-mi gasesc serviciu. Dar, ajunsa la destinatie ma simteam ca pierduta in spatiu: nu cunosteam limba, incercam sa-mi apelez prietenii mutati acolo dar erau toti ocupati si nu puteau sa ma indrume, telefonul nu mergea si nu reuseam sa sun acasa sau sa ma conectez la internet, aveam probleme cu actele, s.a.m.d. O multime de obstacole! In final, se pare ca am gasit un post de menajera pentru o familie care… tinea o fata captiva in tabloul de pe peretele camerei de zi! Sentimentele care ma incercau erau de singuratate, stranietate si dorinta de a gasi un sens in toata situatia si de a-mi face un rost acolo in ciuda tuturor obstacolelor.

(S-a utilizat sistemul de case pe semne intregi, Whole)
S-a utilizat sistemul de case pe semne intregi (Whole) si s-a lucrat cu stapanii traditionali ai zodiilor

Harta visului are Ascendentul in Varsator, iar stapanul AS (Saturn) este retrograd in casa a IX-a, semnificatoare pentru calatorii indepartate si limbi straine. Mai mult, Luna – care oricum este un semnificator important, dar in acest caz stapaneste casa a VI-a a serviciului – este in casa a III-a (semnificatoare pentru comunicare) si aplica spre opozitie cu Saturn retrograd. Tot in casa III, Soarele aplica spre conjunctia cu Uranus si careul cu Pluton (telecomunicatii esuate). Mercur este retrograd, in exil (Pesti) si la grad anaretic… Apare si o piramida in semne de pamant, formata din Marte retrograd (stapan de casa a III-a), Pluton si conjunctia Venus-Jupiter (stapana IX cu stapanul II), care ar putea explica determinarea mea de a-mi face un rost in strainatate in ciuda obstacolelor.

Visul nr. 2, pe scurt: sunt in Franta si ma pregatesc, impreuna cu o echipa, sa trec printr-un portal de Rac (exact asta a fost exprimarea din vis), deschis cu ajutorul unui inel care avea simbolul lui Jupiter in el. Portalul se afla in varful turnului Eiffel, de unde trebuia sa sar ca sa aterizez intr-un univers paralel. Scopul era de a recupera un plic din acel univers si de a ma intoarce acasa. Trec prin mai multe peripetii, dar misiunea este un succes. La intoarcere trebuia sa trec peste niste fire de inalta tensiune cazute la pamant, iar cineva din echipa imi spune ca trebuie sa aruncam apa peste fire si apoi putem trece in siguranta. La intoarcere constat ca in plic sunt bani.

S-a utilizat sistemul de case pe semne intregi (Whole) si s-a lucrat cu stapanii traditionali ai zodiilor

Harta visului are Ascendentul in Rac, cu Jupiter (stapanul IX) in Ascendent, in trigon perfect cu stapana AS, Luna, aflata in Pesti in casa a IX-a a momentului, impreuna cu Venus si Neptun (pe care il vad ca fiind semnificator pentru trecerea in alte universuri). Deja vestita Cruce Cosmica Cardinala, compusa din Marte retrograd, Jupiter, Uranus si Pluton retrograd, este formata pe axele principale ale horoscopului. Nodul Nord (misiunea) in casa a IV-a, cu regentul (Venus) in IX: scopul era sa recuperez un plic si sa-l aduc acasa. Mai departe, avem stapanul casei II, Soarele (banii), impreuna cu stapanul casei III, Mercur (plicul), in Taur (resurse, bogatie), in casa a XI-a (echipa)… Daca consideram miza (plicul) ca fiind semnificata de casa a X-a, stapanul acesteia merge in IV (intoarcerea plicului acasa). Cireasa de pe tort este reprezentata de faptul ca harta momentului inaugurarii turnului Eiffel [3] are NN in Rac…

Sigur ca hartile viselor pot fi suprapuse peste harta natala, iar tranzitele pentru fiecare moment indica, cel putin, ca tocmai visam ceva semnificativ, demn de tinut minte! [4]

Traditional, casa a IX-a este semnificatoare pentru vise si viziuni, iar casa a XII-a pentru somn, impreuna cu Luna. Insa, niciuna dintre asa-numitele case de apa (sau psihice) n-ar trebui neglijata cand studiati acest subiect pe simplul motiv ca ele reflecta inconstientul personal (IV), interpersonal (VIII) si pe cel colectiv (XII) [5].

Mesajele celor doua vise pot fi descifrate relativ repede cu ajutorul hartilor (de urmarit si pozitionarea Nodului Nord in harta visului), insa aceasta interpretarea o voi pastra pentru mine, sperand doar ca v-am deschis apetitul pentru folosirea astrologiei in scopuri inedite! 🙂

Sa visati frumos!

Note:

[1] Inconstientul personal explicat de Jung: “Tot ce stiu, dar la care nu ma gandesc pe moment; tot ce mi-a fost odata constient, dar acum este uitat; tot ce e perceput de simturile mele, dar nu-i luat in seama de constiinta mea; tot ce simt, gandesc, imi amintesc, doresc si fac neintentionat si fara a-i acorda atentie, adica in mod inconstient; toate lucrurile viitoare ce se pregatesc in mine si vor ajunge la nivelul constiintei abia mai tarziu; toate acestea sunt continutul inconstientului” (Dinamica inconstientului, 1967).

[2] Formula visului, dupa Freud: (ideile onirice + resturi diurne) x travaliu oniric = continut manifest. Sursa: http://www.e-scoala.ro/referate/psiho_freud_interpretare_vise.html

[3] 31 martie 1889, Paris.

[4] In harta natala, am casa a IX-a in Berbec (cu Marte, stapanul acesteia in Fecioara) si Luna (stapana de casa XII) in Balanta in III. In momentul ambelor vise, casa a IX-a si Luna natale imi erau activate de cel putin Luna in tranzit, astrul cel mai rapid! La primul vis, Luna in tranzit prin Berbec era in casa mea a IX-a natala, in semnul opus Lunii natale (in timp ce Marte – stapanul casei mele a IX-a – in tranzit se afla in aceeasi zodie ca si in natal). La cel de-al doilea vis, Luna in tranzit prin Pesti (casa mea a VIII-a) aplica spre opozitie la stapanul natal al casei mele IX (Marte din Fecioara), iar AS visului imi venea in casa a XII-a!

[5] Pentru detalii de astro-psihanaliza recomand articolul Nicoletei Moraru: http://www.astrele.ro/2014/01/21/karma-nekarma-o-viziune-in-astro-psihanaliza/