Ada CocosYi Jing

Yi Jing – cum obtinem hexagramele?

de Ada Cocoș

Inainte de a patrunde mai adanc in semnificatiile hexagramelor Cartii Schimbarilor – Yi Jing, va propun sa exersam impreuna metodele de a le obtine.

Foto: Hella Delicious
Foto: Hella Delicious

Spuneam in numarul trecut ca se poate apela la 50 de betioare sau la 3 monede. Traditionalistii combat folosirea monedelor, considerata facila, rapida, aseamanatoare mai mult cu un joc si care nu incurajeaza concentrarea celui care adreseaza intrebarea oracolului.

Metoda betisoarelor este mai complexa, putem spune chiar ca are valoare de ritual, si permite racordarea la energia simbolurilor Yi Jing, considerate de traditia orientala, sfinte, vii. Traditional, se folosesc tulpini de coada soricelului, dar, cu timpul, si-au facut loc in practica si betisoarele din bambus, lemn, metal sau fildes.

Prin manevrarea betisoarelor sau a monedelor se obtin anumite cifre, asa cum vom vedea mai departe, iar acestea sunt asociate unei linii Yang _______, unei linii Yang de transformare ___o___, unei linii Yin ___ ___ sau unei linii Yin de transformare ___X___.
Cifrele impare sunt corespondente liniilor Yang si sunt asociate cu cerul, cifrele pare sunt corespondete liniilor Yin si sunt asociate cu pamantul.

Vechii chinezi foloseau pentru masurarea timpului o clepsidra cu apa care impartea ziua in 50 de unitati temporale de cate 28,3 minute fiecare, iar folosirea celor 50 de betisoare pentru consultarea Cartii transformarilor este cu siguranta legata de acest sistem.

1. Primul pas este sa luam in mana dreapta betisoarele si sa punem deoparte unul dintre ele. Acesta nu va participa mai departe la procesul de divinatie si il reprezinta pe Unicul Originar, asa cum scrie Dan Seracu in „Astrologia Yi-Jing-ului” sau starea de dinaintea separarii cerului de pamant. Wu Jing Nuan considera ca acest betisor corespunde unei unitati de timp si, punandu-l deoparte, „el simbolizeaza faptul ca actiunea umana nu poate niciodata sa cuprinda totalitatea timpului si ca universul fortei unice Tao (Dao) este nesfarsit.”

Ramasi cu 49 de betisoare in mana dreapta, le trecem in mana stanga si e bine sa ne oferim cateva momente de meditatie asupra intrebarii pe care vrem s-o punem. Cu betisoarele lipite de frunte este indicat sa indepartam incet din minte alte probleme, preocupari, ganduri care ne framanta si sa ne focalizam pe problema care ne framanta si pentru care dorim un sfat din partea Universului. O intrebare aruncata in joaca sau in graba va obtine un raspuns pe masura, iar entitatile care il ofera pot fi dintre cele dornice sa ne incurce si nu sa ne descurce.

Sinceritatea si puritatea gandurilor noastre din acel moment este foarte importanta si daca nu ne putem relaxa si concentra e mai bine sa amanam consultarea cartii pentru alta data. De asemenea, exista diferite ritualuri de protectie care pot fi folosite in demersul divinatoriu, dar la fel de bine ne poate ajuta o rugaciune catre spiritele superioare si catre ghizii nostri spirituali.

2. Atunci cand ne simtim pregatiti, separam betisoarele in doua grupe. Cea din mana stanga reprezinta Cerul, cea din mana dreapta, Pamantul. O grupa va avea intotdeauna un numar impar de betisoare, reprezentand timpul celest, cealalta va avea intotdeauna un numar par de betisoare, reprezentand timpul terestru. Le asezam pe masa.

3. Din grupul din dreapta se ia un betisor si se asaza intre degetul inelar si cel mic al mainii stangi. El reprezinta factorul uman.

4. Luam grupul de betisoare din stanga si numaram cate patru, iar betisoarele ramase rest (un betisor, doua, trei sau patru betisoare) se pun intre degetul inelar si cel mijlociu de la mana stanga.

5. Acelasi lucru se face si cu grupul din dreapta, iar restul obtinut (un betisor, doua, trei sau patru betisoare) se asaza intre mijlociul si indexul mainii stangi.

Aceste grupe de cate patru betisoare reprezinta cele patru anotimpuri. Wu Jing Nuan considera ca aceasta extragere de betisoare din grupa cerului si din grupa pamantului simbolizeaza o reconciliere a diferentelor dintre timpul terestru, anul lunar terestru de 360 de zile si anul solar ceresc de 365 de zile.

6. Se numara betisoarele adunate in mana stanga, iar numarul acestora poate fi 5 sau 9. Ele corespund primei „schimbari”. Le punem deoparte.

7. Betisoarele ramase pe masa (40 sau 44 la numar) se pun la un loc si, concentrandu-ne la intrebare, repetam operatiunile incepand de la punctul 2. De data aceasta, in mana trebuie sa ne ramana 4 sau 8 betisoare care corespund celei de-a doua schimbari. Le punem deoparte, impreuna cu cele obtinute prima data.

8. Repetam inca o data tot procedeul incepand cu punctul doi, cu betisoarele ramase pe masa (32, 36 sau 40). In urma acestor operatiuni vom ramane cu 4 sau 8 betisoare in mana stanga pentru a treia „schimbare”. Le punem deoparte.

9. Dupa aceasta ar trebui sa avem in mana 24, 28, 32 sau 36 de betisoare. Acestea se impart in grupe de cate patru betisoare si in functie de numarul acestora: 6, 7, 8 sau 9 obtinem prima linie a hexagramei.

6 este o linie Yin de transformare, 8 o linie Yin, 7 o linie Yang, iar 9 reprezinta o linie Yang de transformare.

Hexagrama se deseneaza de jos in sus, asadar, in urma acestui procedeu complex am obtinut prima dintre liniile de baza. Va trebui sa repetam, cu rabdare si concentrare toate procedurile, pana obtinem si celelalte linii ale hexagramei.

Metoda cea mai noua si cea mai folosita este aceea a monedelor. Mai intai se stabileste care este fata Yin si care este cea Yang, apoi monedele se inchid in pumn, iar consultantul se concentreaza asupra intrebarii, dupa care da drumul acestora pe masa. Se observa ce fete apar in sus.

O fata Yin are 2 puncte, una Yang are 3 puncte. Se aduna valorile si se marcheaza linia de hexagrama corespunzatoare. Monedele se arunca de 6 ori, iar hexagrama se deseneaza de jos in sus. Daca la aruncarea monedelor se obtin 3 fete Yang, acestea insumeaza 9 puncte si reprezinta o linie Yang de transformare, iar daca se obtin 3 fete Yin, acestea insumeaza 6 puncte si reprezinta o linie Yin de transformare.

Pentru suma 7 se obtine o trasatura sau linie Yang, pentru 8 una Yin.

Linia de transformare Yin devine linie Yang, iar cea de transformare Yang, devine linie Yin. Astfel, se mai naste o hexagrama care trebuie citita si interpretata de catre consultant.

Consulta oracolul Yi Jing online!

Bibliografie:

Wu Jing – Nuan: „Yi Jing”
Dan Seracu – „Astrologia Yi Jing-ului”