Diana SpineanEseuri & Reflectii

In sistem si in afara lui. Reflectii pe marginea caselor astrologice…

de Diana Spinean

Foto: Alan
Foto: Alan

In sistem

Gigel este astrolog si are si el harta lui natala, una si buna, pe care o intoarce pe toate partile de cand studiaza astrologia. Si-a asumat-o ca pe un dat si vorbeste despre ea cand mandru, cand afectat – cuadratura lui, Saturn al lui, destinul lui si karma lui, toate atat de speciale si de greu de inteles de catre ceilalti. S-a obisnuit sa explice ca de-aia este el asa si pe dincolo “pentru ca harta zice ca…”. Intuim ca nu demult explicatiile sale incepeau cu ”Mama zice ca…”. Il intrebam pe Gigel cand i-a pus o gura hartii sale, iar de buze i-a atarnat cuvinte-porunci? Cand a investit acea harta cu autoritate? Dar, Gigel nici ca ne aude, el fiind preocupat sa-si perfectioneze tehnica astrologica…

Astfel ca, intr-o zi, ros de curiozitate pentru ca Ionel foloseste un alt sistem de case decat el, Gigel isi ridica harta in acel sistem. Ce obtine? O necunoscuta. Una pe care nici n-are rabdare sa o exploreze pentru ca se vede de la o posta ca nu il reprezinta, si asta nu poate fi contestat fiindca, deh, el se cunoaste cel mai bine [si nicidecum nu se foloseste de o harta astrala ca sa afle cine este]! In baza acestui colosal efort psihic, Gigel afirma ca “sistemu’-i de vina!” si, pentru ca Ionel o tine cu nerusinare pe-a lui, se hotaraste sa se ia la tranta cu el, tinand cu dintii de harta, sistemul si adevarul sau. Dar, curand, viata avea sa-i ofere o lovitura si mai dureroasa, tocmai sub centura

Dupa cativa ani, nimeni alta decat mama sa ii spune ca l-a nascut la o alta ora decat stia el. Informatia asta schimba complet, in harta sa, aranjamentul planetelor in case (evident, sursa este de necontestat, ca doar vorbim de Mama lui Gigel!). Practic, afla acum ca harta pe care o stia ca fiind a sa, nu mai este a sa! Panica. Asadar, fusese adoptat. Adoptat de o harta straina! N-are cu cine sa se ia la tranta pentru ca, in cazul asta, nu mai e sistemu’ lu’ Ionel de vina ca el are alta harta. Nu-i ramane decat sa se tranteasca singur de pe-o parte pe alta, framantat de intrebari existentiale. Oare cum a reusit pana acum sa se regaseasca intr-o harta care nu era a lui? Cum a facut ca ea sa functioneze pentru el? Ce spun toate astea despre el, despre astrologia pe care o practica?

*

Iata doua situatii reale, diferite ca forma, dar similare ca traire. Dintr-o data afli ca harta in care obisnuisesi sa te privesti nu mai e valabila, iar in noua oglinda, nu te mai recunosti! Respira! Oglinda-i aceeasi, doar perspectiva din care te privesti in ea e alta! Da’, pardon, nu vorbeam despre tine, ci despre Gigel! 🙂

*

Ce se schimba in harta in ambele situatii descrise mai sus? Distributia cuspidelor caselor. Ajungem astfel la unul dintre subiectele care poate naste polemici atat de aprinse intre astrologi, incat ar determina orice nativ Balanta sa recurga la acte violente cum ar fi starpirea sistemelor de case din practica astrologica, de dragul pacii (sa ne-ntelegem, Ascendentul ramane oricum un punct horoscopic important, chiar si atunci cand nu se identifica cu gradul cuspidei casei I)…

Am vazut astrologi romani buni si foarte buni facandu-si treaba cu succes in sistemul caselor pe semne intregi (Whole), in sistemul caselor egale (Equal), in Regiomontanus si in sistemul caselor solare (da, chiar si atunci cand cunosteau ora). Practica si rezultatele lor dovedesc ca acestea functioneaza! Teoretic insa, luate la bani marunti, se pare ca toate sistemele de case inegale dau cu rest (si sunt multe, Placidus fiind doar cel mai popular dintre ele), iar Whole (sistemul antic, original) li se pare unora prea simplu ca sa functioneze. Exista si astrologi care folosesc simultan mai multe sisteme, afirmand ca asta-i ajuta sa extraga informatii complementare din harta (de exe., Placidus e combinat cu Whole) sau ca unele sisteme se preteaza mai bine la anumite ramuri ale astrologiei decat altele (vezi Regiomontanus pentru astrologia electiva).

In fine, n-am sa comentez aceste practici, dar incurajez testarea sistemelor de case si alegerea aceluia/acelora care se muleaza cel mai bine pe structura interioara a utilizatorului, sistemul in care acesta poate gandi astrologic cel mai limpede si cu care obtine, astfel, cele mai multumitoare rezultate in practica. Indiferent ce dicteaza moda! Dar, inainte de a testa un nou sistem, familiarizarea cu manualul sau de utilizare e vitala. Si-apoi, consider ca e in avantajul oricui sa studieze astrologia incepand de la originile sale, si asta inseamna sa se intereseze de practica in sistemul de case antic, pe semne intregi (Whole). Dupa asta, poate adopta orice alta abordare astrologica doreste.

*

Daca incepi testarea sistemelor cu tine, aminteste-ti de Gigel! Si de Cicero, care spunea ca obisnuinta e a doua noastra natura. Obisnuinta de a-ti privi harta – sau tocmai acea harta – intr-un anumit fel si de a face mereu acelasi conexiuni mentale ti-ar putea zadarnici experimentul. Iar ca sa schimbi o obisnuinta, si sa te deschizi spre nou, ai ceva mai mult de lucru cu tine insuti decat a-ti repeta insistent ”Sesam, deschide-te!”… Pana acolo, de un real folos ti-ar fi schimbul de experienta cu Ionel, care poate sa te priveasca si sa-ti vorbeasca dintr-o alta perspectiva, daca l-ai asculta fara prejudecati.

In afara sistemului

Gigel isi aminteste ca nu e totul pierdut! Pozitia planetelor in zodii si aspectele dintre ele raman neschimbate. In lipsa caselor, Gigel incepe sa-si imagineze cum ar fi daca problema referitoare la unde – inspre/intre care sectoare ale vietii  e focalizat/distribuit potentialul descris de aceste elemente – ar ramane zilnic la alegerea sa…

PS: Sesam, m-auzi?…