Vaneaza demnitaru’!
Revin cu un alt truc vechi pentru astrologi noi si scot din joben un simplu lant, cu speranta ca manuirea lui eficienta va produce reactia mea preferata, reactia de aha!.
In cazul in care nu te-a prins pacatosul sindrom spiritual numit buricul universului – e ala in care preiei asupra ta intreaga si ucigatoarea responsabilitate pentru tot ce se intampla in jurul tau, nu doar in interiorul tau, asa cum ar face omul sanatos -, poti cauta cel putin un tap ispasitor pe care sa-ti proiectezi sentimentele de vinovatie. Daca obisnuiesti sa-l cauti inauntrul hartii natale, te orientezi dupa pozitia planetei (sau planetelor) responsabile pentru nefericita situatie (de exemplu, Luna pentru disputele cu mama). Dupa asta, pistonezi planeta pana-si dezvaluie motivele, planurile, secretele. Desigur, poti face acelasi lucru si pentru situatiile fericite, ale caror merite nu ti le asumi.
Nu faci asa ceva?! Bine. Dar, daca mai ai astfel de scapari astrologice, macar du-le pana la capat! Nu te multumi cu explicatiile primei planete gasite, ci mergi mai departe si vaneaza capul intregii operatiuni, fiindca intotdeauna exista unul, cel putin! Este acea planeta care, la un interogatoriu nemilos, iti poate oferi raspunsuri la mai multe de ce-uri ale hartii. Aceasta practica, aparent barbara, este cunoscuta sub denumirea de ”Lantul dispozitorilor”, insa mie imi place sa o numesc ”Vaneaza demnitaru’!”.
Dintre demnitatile planetare esentiale, cea mai importanta este domiciliul, zodia (sau zodiile) cu care o planeta are gradul cel mai mare de afinitate. Cea mai insemnata utilitate a sistemului de demnitati si debilitati este aceea ca ajuta la evaluarea fortei de exprimare a planetelor intr-o harta si, astfel, la ierarhizarea lor. Pentru ca nu toate planetele se manifesta cu aceeasi putere in nativ si in viata sa, chiar daca fiecare are insemnatatea ei.
Stim ca planetele au corpuri bine delimitate in spatiul cosmic. Dar, nu proprietatile lor fizice ne intereseaza cat simpla idee ca, spre deosebire de zodii si case, planetele au consistenta materiala, au greutate. In harta natala ele deformeaza zona pe care o ocupa si atrag atentia observatorului. Daca planeta este in domiciliu e ca si cum si-ar fi facut culcus acolo, asezandu-se in el cu toata greutatea. Cand exista una in harta, o identifici dintr-o privire, cunoscand distributia domiciliilor planetare*. Punct ochit, lovit, capturat si supus interogatoriului astrologic.
*Tot pe aceste considerente (fizice) sugerez utilizarea celor 7 planete vizibile cu ochiul liber, ca stapani ai zodiilor: Luna (pentru Rac), Mercur (pentru Gemeni si Fecioara), Soare (pentru Leu), Marte (pentru Berbec si Scorpion), Jupiter (pentru Sagetator si Pesti) si Saturn (pentru Capricorn si Varsator).
Dar, de ce l-ai supune caznelor pe beneficul Jupiter din Sagetator, spre exemplu, cand problema ta este cu Luna din Gemeni? Pai, pentru ca Mercur este in Pesti… Nelamurit(a)? Apuca lantul de veriga care te intereseaza, adica Luna in Gemeni, in acest exemplu. Gemenii sunt domiciliul planetei Mercur, care se afla in Pesti. Pestii sunt (traditional) domiciliul lui Jupiter, care este in Sagetator – asadar, se afla in propriul sau domiciliu si, astfel, nu da mai departe socoteala nimanui decat siesi. Iar tu asta cauti, cine cui da socoteala. Asta inseamna sa mergi pe lantul dispozitorilor.
O planeta care nu se afla pe teritoriul sau va actiona in limitele trasate de planeta care stapaneste natural acel teritoriu si care va fi numita dispozitorul (sau dispozitarul) ei. Daca vrei sa intelegi mai bine motivele Lunii in Gemeni, discuta si cu Mercur, s.a. Mergand pe lantul dispozitorilor gasesti planeta cea mai influenta dintr-o harta, careia ii dau socoteala toate celelalte! Este una din metodele simple si eficiente de a lega o harta natala, chiar si atunci cand nu cunosti ora nasterii.
Insa, nu intotdeauna iti cade din cer o planeta in domiciliu pe care sa o iei la intrebari…
Uneori, la capatul lantului dai peste doi amarati care arunca vina de pe unul pe altul. Sunt doua planete aflate in receptie mutuala de domiciliu. Adica, planetele se afla una in zodia de domiciliu a celeilalte (spre exemplu, Mercur in Berbec si Marte in Gemeni) si lucreaza in complicitate. In acest caz, ii duci frumusel pe amandoi la sectie si-i interoghezi impreuna. Asa amarati cum sunt, impreuna fac cat un cap bun.
Alteori, ai mai multi demnitari (vorbim doar de planete in domiciliu acum), caz in care obtii cateva lanturi independente, mai lungi, mai scurte. Cel mai influent demnitar ar fi cel care dispune de lantul cel mai lung, dar, atentie, el nu este neaparat si cel mai tare! Taria se judeca luand in considerare si casa in care se gaseste demintarul si relatiile pe care el le are. Pentru asta ai o ancheta mai larga de desfasurat…
Iata cateva criterii dupa care poti considera un demnitar ca fiind tare. Evident, cu cat intruneste mai multe criterii, cu atat e mai tare:
– este stapan de Ascendent;
– se afla intr-o casa angulara (I, X, VII, IV) sau intr-o alta casa productiva (XI, V, IX);
– este in relatie (aspect major sau receptie) cu planete care la randul lor sunt tari;
– este parte dintr-un stellium;
– este in acelasi semn cu Luna, stapanul Ascendentului si/sau Soarele, fiind liber de cel din urma – adica, nu este combustat (conjunct cu Soarele, orbul fiind cuprins intre 0 gr. 17’ – 8 gr. 30’) sau sub razele Soarelui (conjunct cu acesta, orbul fiind sub 17 gr.);
– este in conjunctie cu Regulus, Spica sau alte stele fixe benefice;
– este in mers direct.
Ar mai fi si alte criterii, dar ele ar necesita explicatii suplimentare, care nu fac obiectul acestui articol.
In final, odata ce ai capturat capul/capii operatiunii, deznodamantul investigatiei va fi decis de abilitatea ta de a sustine un interogatoriu astrologic. Dupa care, poti spune ca stii de ce, cum si de unde ti se trage totul. La ce o sa te ajute ca stii, te las sa te gandesti dupa aceasta partida de vanatoare…
…de care iti doresc sa profiti din plin, acum, cand Marte tranziteaza inca Sagetatorul! 🙂