În vârful cuadraturii
Dacă ești posesorul unei hărți consistente în cuadraturi, nu se poate să nu te fi întrebat măcar o dată ce șanse ai să reușești în viață cu toate bețele alea înfipte în roate! Păi, să vedem…
”Atitudinea face…” Exact (nu mă fă să scriu până la capăt expresia clișeu)!
Atât textele de astrologie modernă cât și cele tradiționale avertizează că unghiurile de 90° înțeapă. Însă, față de cele tradiționale, care îți spun fără menajamente că ”de fapt, înțeapă ca naiba” și-ți retează din fașă orice speranță, cele moderne tind s-o dea uneori într-un optimism de-a dreptul grotesc, încercând parcă să te convingă că e minunat să fii împuns, dragul meu masochist. Altele sună ca anunțurile imobiliare și pe astea zău că ar fi bine să le citești printre rânduri: “Reședință cu multiple posibilități de dezvoltare” – cu alte cuvinte, necesită reparații substanțiale, care o să-ți roadă nervii și fundul buzunarelor. E o capcană! Tot așa, despre cuadraturi se spune că sunt provocatoare (a se citi frustrante) și dinamizante (adică, obositoare). Adaugă în peisaj încă un bau-bau astrologic și anume o casă a VIII-a doldora de planete și o să auzi vorbindu-ți-se de ”experiențe transformatoare” la tot pasul. Ai grijă unde calci că e plin de gropi, pardon, de “porți stelare” prin care să treci… în lumea celor drepți și reci…
Mi se pare că textele moderne, cel puțin unele dintre ele, promovează gândirea pozitivă în detrimentul gândirii raționale. Gândirea pozitivă înseamnă să te aștepți, în sinea ta, la un rezultat pozitiv. Gândirea rațională înseamnă să-ți menții atitudinea pozitivă asupra situației în timp ce ești pregătit să te adaptezi într-un mod rezonabil dacă evenimentele nu au un deznodământ pozitiv. Gândirea pozitivă nu-ți face neapărat bine, fiindcă te poate duce la trăirea unor frustrări pe măsura așteptărilor, atunci când ele nu se împlinesc. Iar gândirea rațională nu-ți cere să fii pesimist, ci rezonabil.
Iar a fi rezonabil este cea mai sănătoasă atitudine pe care o poți adopta. Să intri în panică la gândul cuadraturilor tale și, prin urmare, să te blochezi sau să acționezi imprudent, ar fi absurd și periculos. La fel de irațional ar fi să le abordezi ca pe niște bețe-n roate, înverșunându-te să le scoți (din hartă) una câte una, luptând împotriva lor (adică a ta). Și de-a dreptul prostesc ar fi să te comporți ca și cum ai avea acolo trigoane sau să speri că se vor transforma măcar în sextile, când vei fi mare. Fii realist! Ai o hartă plină de cuadraturi, ceea ce înseamnă că nu-ți va fi ușor în viață, dar fă tot ce poți tu cu ce ai, și-ți va fi bine.
Surprins în vârful cuadraturii
Apropo, ce crezi că a făcut tipul ăsta cu ele? Iată-i harta mai jos (ridicată în sistemul de case pe semne întregi, Whole):
Să fie asta culmea (de fapt, vârful) cuadraturii? Tipul are un mănunchi de careuri, pe semne fixe, iar despre astea se spune că ar fi cele mai dure – cuadraturi bine fixate, ca să zic așa. Mai mult, e implicată casa a VIII-a, unde s-au grupat toate planetele rapide: luminătorii (Luna, stăpâna Ascendentului, e combustată), cu Mercur și Venus retrograde în Vărsător (printr-o eroare harta nu afișează asta, dar și Mercur e retrograd). De acolo, aceste planete aruncă cuadraturi aplicante (!) spre malefice. Spre Marte, aflat în semnul său de exil (Taurul), împreună cu Saturn și cu Uranus. Unde pui că mai aruncă și o opoziție către Pluton! În tot acest timp, ia-l pe Marele Benefic de unde nu-i e bine, și anume din Gemeni (exil), în casa a XII-a – ceea ce înseamnă că ajutorul său, simbolizat prin trigonul pe care îl formează cu planetele din Vărsător, nu e chiar atât de eficient pe cât s-ar crede.
Harta e reală, eroul nostru încă trăiește (foarte bine) și se numește MIKE BLOOMBERG. Dacă nu-ți spune nimic numele lui, află acum că vorbim despre unul dintre cei mai bogați și mai bine realizați oameni de pe planetă. În sfera financiară, este considerat un fenomen – omul ăsta a construit un imperiu! Este proprietarul uneia dintre cele mai prestigioase agenții de presă din lume, Bloomberg L.P., unul din cei mai mari filantropi ai Americii și a fost primar al New York-ului de 3 ori la rând (2002 – 2013). Și ca în orice poveste de succes impresionantă, eroul a pornit de jos…
Mike s-a născut și a crescut într-o familie modestă, din clasa de mijloc. Încă din copilărie a fost interesat de tot ce înseamnă tehnologie, iar din adolescență a început deja să lucreze. Cu un împrumut bancar și cu un job de jumătate de normă, a reușit să se mențină și în facultate și să obțină o diplomă în inginerie electrică la Universitatea Johns Hopkins. Mai târziu, și-a luat masteratul în Administrarea Afacerilor la Harvard.
La 24 de ani, în timpul Războiului din Vietnam, a aplicat pentru postul de ofițer în Școala Forțelor Armate a SUA, dar nu a fost admis. În schimb, a fost acceptat și a început să lucreze în departamentul de trezorerie al grupului Salomon Brothers – banca de investiții de pe Wall Street, devenită parte din Citigroup în 1998. Lucrând zi-lumină, în 6 ani a devenit partener al acestei instituții, după care a fost numit șef al departamentului de capitaluri proprii și vânzări. Mai târziu s-a transferat în departamentul sistemelor computerizate. Însă, relația sa cu Salomon s-a sfârșit abrupt când aceasta a fost achiziționată de Phibro Corporation și, printr-o lovitură strategică pe la spate, el a fost dat afară.
Avea 39 de ani, iar cu banii obținuți din despăgubire (10 milioane de dolari) și-a înființat propria firmă, în domeniul tehnologiei, cu scopul de a oferi clienților săi instrumente financiare eficiente și transparente. În scurt timp, terminalele computerizate pe care le producea au devenit indispensabile lumii financiare. La doar 8 ani de la lansare, compania lui Mike era deja estimată la două miliarde de dolari. Apoi, la începutul anilor `90 Bloomberg L.P. a atacat și piața media, lansând platforma Bloomberg Business News, Bloomberg Radio, Bloomberg TV și Bloomberg Markets Magazine. Astăzi, firma sa deține birouri în toată lumea și monitorizează duzini de piețe de capital. Are sens să vă spun cât câștigă din toate astea?
În 2001 a intrat în politică, câștigând de 3 ori cursa electorală pentru orașul New York, finanțându-și singur campaniile (iar în timpul celui de-al doilea mandat, s-a decis să candideze independent). În primul său mandat a trebuit să se ocupe de reconstrucția orașului după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 și cu toate că analiștii estimau o înrăutățire a traiaului în New York, Bloomberg le-a dovedit că s-au înșelat – rata școlarizării a crescut cu peste 40%, rata criminalității a scăzut cu 35%, iar procentul celor care beneficiau de suport social a scăzut la aproape 25%.
Totodată, în 2011 s-a clasat în top 5 al celor mai mari filantropi americani, donând pentru sănătate, mediu, inovații, artă și educație.
Mike este tatăl a două fete și bunic din 2013! Este divorțat, după o căsnicie de 17 ani, iar fosta soție i-a rămas prietenă.
Despre cum era să se prăbușească de două ori cu avionul pe care îl pilota și cum a salvat viața unui prieten la schi, puteți citi în autobiografia sa, „Bloomberg by Bloomberg”, care este plină de povești palpitante și anecdote. Pe de altă parte, criticii au considerat-o a fi mult prea pompoasă și egocentrică.
Mike este recunoscut pentru personalitatea sa robustă, pragmatismul, ambiția feroce, temperamentul vulcanic și spiritul său competitiv, trăsături menționate de situl Astrodatabank, care mi-a fost sursă primară de informare (vezi http://www.astro.com/astro-databank/Bloomberg,_Mike).
Care-i șmecheria?
Astea-s faptele, așa cum ni le relatează mass-media sau autobiografia periată a lui Bloomberg. O poveste de succes socio-profesional și financiar, adică sectoarele pe care s-a format mănunchiul de cuadraturi – vezi legătura caselor X-XI (prin Marte) și casa a VIII-a populată de planete (primind o opoziție de la Pluton și un trigon de la Jupiter, cei doi magnați financiari ai sistemului). N-a fost vorba de noroc sau de un statut moștenit, ci de realism însoțit de o atitudine pozitivă, o impresionantă ambiție, capacitate de muncă și de concentrare pe acele sectoare. Dar, să construiești un imperiu poate fi oricum altcumva decât ușor, iar în spatele cortinei sunt trăirile lui Bloomberg, despre care nu vom ști nimic niciodată, doar putem să intuim văzându-i harta.
Ceea ce mi se pare interesant de observat e starea planetelor care formează aceste cuadraturi. Bloomberg are cele 3 planete care prin natura lor instigă la cucerirea vârfurilor – Soare, Marte, Jupiter – în exil! Restul planetelor sunt peregrine, iar două dintre cele rapide sunt retrograde. Luna, tocmai stăpâna Ascendentului, e vai și amar de capul ei. Și cu toate astea, omul a scos-o la capăt impresionant de bine. Cum e posibil? Ei bine, meditând la treaba asta mi-a venit în minte observația astrologului Benjamin Dykes, care a remarcat că uneori ceea ce vedem în viața și personalitatea unui om sunt tocmai eforturile sale de a-și depăși condiția. Asta m-a făcut să-mi reconsider atitudinea vizavi de puterea unei planete în detriment – o astfel de planetă poate atrage atenția tocmai prin zbaterea ei, prin efortul ei de a se face remarcată. Uneori îi iese, alteori nu. Ceea ce cred eu că a susținut eforturile lui Mike este faptul că aceste planete în exil sunt amplasate în case puternice, deasupra orizontului – casa a XI-a este o casă productivă, iar casa a VIII-a este totuși o casă cu potențial, fiind succedantă. Apoi, Pars Fortunae (deși nu o vedeți în hartă), este angulară, chiar în Ascendent; iar trigonului dintre beneficii Venus și Jupiter, așa amărât cum e, i-aș da o șansă pentru că este aplicant.
*
Așadar, dacă te frământă ambiția și ești destul de curajos, fă toate eforturile și urcă-te în vârful cuadraturii tale! E drept că e un loc expus, confortabil ca o țepușă-n dos și, ei bine, trebuie să știi că n-o să încăpeți doi acolo, dar priveliștea și senzația pe care ți-o produce fac tot efortul!
”Nu-ți fie teamă să fii asertiv, ai încredere în abilitățile tale și nu-i lăsa pe nenorociți să te doboare!” (M. Bloomberg)
Succes!