Dincolo de cuvinte
Mercur, Gemenii și casa a III-a patronează nu doar cel mai uzat mijloc de transport al gândurilor, de la un om la altul – cuvântul -, ci și aceleași părți anatomice ale corpului uman: umerii, brațele, mâinile, degetele. Să ne amintim că omul, înainte de a fi comunicat prin cuvânt, a comunicat prin gesturi, folosindu-și în special partea superioară a corpului, mai ales mâinile și fața! Dar noi știm că, într-o hartă, indicații despre față (cap) obținem consultând casa I/ Berbec, nu ne repezim la casa a III-a/ Gemeni… Aceste concepte sunt, însă, înrudite. Cum? Prin Marte și Mercur!
Deși astrologia modernă asociază casa I lui Marte și casa a III-a lui Mercur, tradițional lucrurile n-au stat așa. Se pare că Mercur are mai multe de-a face cu casa I decât credem, iar Marte are și el un cuvânt de spus referitor la casa a III-a!
Tradițional, casa I este considerată ”bucuria” [1] lui Mercur, locul în care el se simte cel mai bine. Adică, dacă el ar avea o casă, aceasta ar fi! Și este lesne de înțeles de ce, din moment ce Mercur este principala planetă care facilitează exprimarea de sine – să nu uităm că el este confidentul Soarelui, cel care află cine suntem, direct de la sursă (și, ca un indiscret ce este, vrea să transmită și celorlalți). Apoi, ceea ce se întâmplă ”în” capul nostru este patronat de Mercur, iar mimica și gestica, cele care acompaniază fluxul mental, sunt înfățișate în casa I. Inclusiv mișcarea liberă a mâinilor descrie coregrafia gândurilor noastre, mâinile fiind o prelungire a minții.
Pe de altă parte, tot tradiția a stabilit că Marte este un co-semnificator al casei a III-a (pe lângă Lună, care își are bucuria aici, dar despre asta vorbim altă dată), acesta patronând tot ceea ce înseamnă mișcare, iar în casa a III-a, în general, suntem înfățișați în deplasare/ mișcare. Asocierea s-a realizat pe considerentul că a 3-a planetă din ordinea caldeeană, ordinea crescătoare a vitezelor planetare (începând de la Saturn), trebuie să corespundă celei de a 3-a case [2].
Cu alte cuvinte, primele două case care pot facilita exprimarea de sine și totodată capacitatea de a ne face vizibili celorlalți sunt casa I și casa a III-a, pe care le consider înrudite din motivele enunțate mai sus [3].
În continuare, îmi propun să ilustrez faptul că atât casa a III-a, cât și Mercur și Gemenii pot trece ”dincolo de cuvinte”, mai ales dacă sunt asociate (nu doar teoretic) cu casa I/ Marte/ Berbec. Ar fi o greșeală să presupunem despre un nativ cu evidente trăsături mercuriene că se va exprima și se va face cunoscut în principal (sau numai) prin cuvânt! Să vedem câteva exemple!
Pantomimă: Stan Laurel

Îndrăgitul actor de comedie și pantomimă, Stan Laurel, cunoscut datorită legendarului serial ”Stan și Bran”, a fost nativ Gemeni, având această zodie impresionant de bine reliefată în hartă! Gemenii i-au găzduit nu doar Soarele natal ci și Luna, Mercur (domiciliu), Nodul Nord și două transsaturniene! Peste drum, în Săgetător, nimeni altul decât Marte (retrograd)! Din păcate, ora nașterii nu se cunoaște…
Ce mi se pare hilar este că, după o viață în care s-a preocupat de expresivitatea feței sale, ultimele cuvinte pe care le-a rostit pe patul de moarte au fost: „Aș vrea să schiez”. „Oh, domnule Laurel, schiați?”, l-a întrebat asistenta medicală; la care el „Nu, dar mai degrabă aș schia decât să fac ce fac acum”.
Gimnastică: Marius Urzică
”Când eram mic, eram mai neastâmpărat, făceam tot felul de năzbâtii, cădeam de prin copaci, ajungeam la sală lovit, julit pe la genunchi și antrenorul mă pedepsea, trimițându-mă la calul cu mânere, să lucrez singur. Așa am început să-mi formez <<priza>>, sprijinul, să simt acest aparat și să trag tare pentru a arăta lumii întregi că sunt cel mai bun.” (Marius Urzică)

Primul titlu olimpic pentru gimnastica masculină românească este câștigat de Marius Urzică. Medaliat de 4 ori la cal cu mânere – aparat pentru care forța brațelor este vitală – obervăm că Marius îl are pe Marte în Gemeni, în trigon cu Mercur care este retrograd și se află în același semn cu Soarele natal (Balanța). Ora nașterii nu o cunoaștem…
Iluzionism: Harry Houdini
”O întrebare rămâne, însă, deschisă, și anume în ce măsură expunerea rănește cu adevărat protagonistul.” (Houdini)

Agerimea minții și totodată a mâinii este vitală în magie! Cel mai celebru magician din toate timpurile are Soarele în casa a III-a, în Berbec (împreună cu Venus și Neptun), și Luna în Gemeni în casa a V-a (în recepție mixtă și în careu cu Mercur). La început s-a făcut cunoscut prin trucurile sale cu cărți de joc, dar apoi a dezvoltat spectacole tot mai complexe, cum ar fi cele în care se elibera de cătușe și din celula în care era închis sau se elibera din strânsoarea lanțurilor în timp ce se afla sub apă.
Suplimentar, nu putem să nu remarcăm că Mercur este debilitat în harta sa, fiind în Pești, în casa a II-a și retrograd! Dată fiind prezența lui Neptun în III (pe lângă Soare și Venus), a careului în T pe care Mercur îl formează cu Luna din Gemeni și cu Jupiter din Fecioară, a prezenței stăpânului XII (și a Ascendentului totodată) în casa I, o exprimare de sine mai paradoxală – înșelătoare și autentică totodată – nici că putea găsi! 🙂
Formula 1: Ayrton Senna
„Învăț mereu despre propriile mele limitări: despre limitările corpului meu, despre limitările mele psihologice. Este un mod de a trăi pentru mine.” (A. Senna)

Triplul campion mondial la Formula 1, regretatul Senna, avea Soarele în casa a III-a natală, în Berbec, iar stăpânul acesteia, Marte, în casa I… Are rost să mai spunem ceva?
(Observându-l pe Mercur retrograd în Pești, în casa a II-a, ca și la Houdini, un gând mi-a traversat în mare viteză mintea – senzația de uimire și nedumerire creată în timpul observării sportivului de F1 și a magicianului e aceeași: acum îl vezi, acum dispare!)
Pian: Thelonious Monk Jr.
”Pianul nu are note false!” (T. Monk)

Unul dintre cei mai mari și mai excentrici pianiști din muzica jazz a fost Thelonious Monk Jr. Mai avea doi frați, iar când mama sa a hotărât pentru copii că trebuie să ia ore de muzică, micul Thelonious s-a dovedit a fi cel mai intersat de pian. Pe la finele anilor ‘30 cânta la acest instrument într-un show evanghelist ambulant, apoi în câteva trupe, după care și-a luat zborul.
În harta sa, descoperim un Ascendent în Gemeni (cu Mercur și Soarele în casa a V-a), iar casa a III-a populată cu planete, printre care Marte și Luna.
Dans: Isadora Duncan
”Trebuie să îmi montez un motor în suflet, înainte să ies pe scenă. Când acesta începe să lucreze, picioarele și brațele mele și întreg corpul meu se va mișca fără ca eu să le pot controla. Dar dacă nu am destul timp să montez acel motor în sufletul meu – nu reușesc să dansez deloc.” (I. Duncan)

Isadora este considerată de mulți ca fiind creatoarea dansului modern. Prima care a trecut barierele convenției coregrafice din acea perioadă, promovând mișcările libere și naturale, improvizația. Dansa desculță, îmbrăcată în tunică, cu părul despletit, ca o zână. Considera baletul clasic ca fiind împotriva naturii și propunea o întoarcere la rădăcini, atunci când dansul nu avea nevoie de reguli și reprezenta doar o curgere continuă de mișcări generate de stări și emoții. De altfel, a fost prima dansatoare care a utilizat principiile de funcționare ale motorului (obiect iconic la vremea sa) pentru a crea în ea însăși mișcarea continuă pe care dorea să o transmită spectatorului.
Ceea ce ne sare în ochi prima dată în harta sa este, desigur, acea cruce pe semne fixe, simbol al intrigilor și dramelor care au urmărit-o toată viață și despre care nu vom vorbi acum. Urmărind linia acestui articol, doresc să atrag atenția asupra Ascendentului în Berbec (cu Marte în Vărsător în opoziție cu Uranus din casa V) susținut de planetele din Gemeni, casa a III-a: Soare (stăpân de casă V), Mercur retrograd și Venus.
E drept, Isadora și-a scris și autobiografia, însă mijlocul de exprimare care a consacrat-o a fost dansul!
–
[1], [2] Pentru mai multe informații despre sistemul bucuriilor planetare și co-semnificatorii caselor vezi articolul pe care l-am tradus pentru revista ”Astrele”, după Deborah Houlding: http://www.astrele.ro/2015/03/20/lectia-de-astrologie-orara-co-semnificatorii-caselor-si-bucuriile-planetelor/
[3]
1 Observați că, între casa I și III, am sărit casa a II-a. Consider că în această casă nu ne facem neapărat vizibili celorlalți, cât auziți – suntem ”doar o voce”. Spun asta pe considerentul că (1) această casă ”nu vede” Ascendentul, adică nu se află în aspect major cu acesta (cf. tradiției astrologice), și că (2) părțile anatomice asociate casei a II-a sunt gura, gâtul și corzile vocale. Similar, exprimarea poate fi posibilă și poate fi remarcabil făcută chiar și prin intermediul caselor care nu sunt în aspect major cu Ascendentul – vezi, spre exemplu, harta sculptorului Auguste Rodin care are Luna în Gemeni în casa a VI-a, în opoziție cu Mercur / Saturn (stăpân de AS) / Venus din casa a XII-a (în sistemul Whole). Chestiunea este că în aceste cazuri, prezența fizică a nativului nu este necesară – sculptorul, pictorul sau meșteșugarul nu se face vizibil în mod direct (ca dansatorul, sportivul sau actorul) – operele sale vorbesc pentru el, se face vizibil indirect prin arta sa.
2 Dincolo de casa a III-a putem folosi casa a V-a pentru o exprimare creativă, înfrumusețată; sau ne putem eleva exprimarea, dându-i un sens mai universal sau abstract prin casa a IX-a; sau putem căuta grupuri de oameni care împărtășesc moduri de exprimare similare sau care ne pot susține pentru a-l promova pe al nostru, prin casa a XI-a. Practic, acestea sunt casele care ”susțin” casa I, Ascendentul.