Diana SpineanDiverse

Perpetuum mobile sau ”Harta lui Karpen”

Despre inventatorul român Nicolae Vasilescu-Karpen (sau, mai pe românește,Vasile Carpăn) am auzit pentru prima oară zilele trecute. Îl ascultam pe soțul meu povestindu-mi, cu un entuziasm greu de înțeles pentru mine, despre ”pila lui Karpen”. Ascultat este mult spus, mai degrabă îl auzeam și mimam interesul. Să ne-nțelegem, ingineria și cu mine avem un singur lucru în comun – pe soțul meu inginer. Puțin îmi păsa de o pilă electrică – ”strămoșul bateriilor de astăzi” – dar mă mișca patosul cu care el vorbea și mă gândeam dacă la fel de drăgălașă îi apar și eu când îi vorbesc despre astrologie…

Sursa: historia.ro
Sursa: historia.ro

M-am trezit din contemplarea chipului său expresiv când brusc m-a întrebat, palpitând de emoție și cu palmele fluturându-i deasupra capului, ”Tu îți dai seama?!”. Spre rușinea mea, nu-mi dădeam seama și s-a prins. Și-a lăsat brațele să-i cadă pe lângă corp, mimând un ”N-ai cu cine, frate!”, și mi-a zis, în cuvinte simple de data asta, că-i vorba de un perpetuum mobile, adică de un aparat care generează energie la nesfârșit fără intervenție din exterior. Și că acest om de știință român a inventat, acum 65 de ani, un astfel de aparat care funcționează fără întrerupere de atunci! Este o minune a ingineriei, iar unii specialiști au afirmat că e imposibil ca pila să existe, în ciuda evidențelor. Pilele electrice au o durată de viață de numai 5-10 ani, dar aparatul lui Karpen, constând în două pile electrice legate în serie, încă funcționează și produce curent cu tensiunea constantă de 1 volt. Aparatul se află la Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida” din București și din motive de securitate nu este expus decât foarte rar, fiind ținut într-un seif.

N-am să intru în detalii, implicații (și speculații) pe marginea acestui dispozitiv, ci am să vă prezint ceea ce mi-a trezit mie curiozitatea și anume… ”harta lui Karpen”! Dar înainte de a continua, doresc să rețineți că nu vorbim despre vreun fizician amator care face pile-n timpul liber, ci de un pionier în domeniul elasticității, termodinamicii, electrochimiei și a ingineriei civile, un om care a fost membru titular al Academiei Române (și vicepreședinte pentru o vreme), membru de onoare al Societății Franceze a Electricienilor, doctor honoris causa al Institutului Politehnic din București și ministru al Comerțului și Industriei în cabinetul Iorga (cf. Wikipedia).

Iată cum se prezenta, astrologic vorbind, cerul în dimineața zilei de 10 decembrie 1870, în Craiova, la nașterea lui Karpen:

Ora nașterii este necunoscută, am folosit ora de răsărit a soarelui.
Ora nașterii este necunoscută, am folosit ora de răsărit a soarelui.

Harta lui Karpen pare a ilustra un… ei bine, un perpetuum mobile! Observăm o configurație extrem de dinamică pe semne mobile, în care sunt implicate aproape toate planetele din hartă! Marte în Fecioară este punctul focal al acestei configurații, apoi găsim Soare/Venus/Mercur/Saturn în Săgetător și Jupiter retrograd în Gemeni. Exceptându-l pe Mercur, aceste planete formează aspecte aplicante, adică în plină activitate.

Marte din Fecioară este stăpânit de Mercur din Săgetător care este la rândul său stăpânit de Jupiter din Gemeni (și toate se află în termenul lui Marte!). Mercur și Jupiter sunt ambele în exil dar și în recepție mutuală de domiciliu, relație asemănătoare cu a celor două pile din aparatul lui Karpen. Revenind la Marte, vedem că acesta trimite un sextil spre inventivul Uranus (din Rac) și un trigon spre inepuizabila sursă de energie condensată care este Pluton (din Taur). Ținând cont și de implicarea lui Saturn, aflat pe ultimul grad din Săgetător, care aduce plusul de durabilitate necesar, putem intui că acest ”aparat” ar putea produce energie la infinit! Însă, vorbim de un om, nu de un aparat, așa că mă mir că inventatorul său nu-i în viață și astăzi (a decedat la venerabila vârstă de 94 ani)! 🙂 Lăsând gluma la o parte, Karpen și-a asigurat nemurirea prin munca sa, pila aceasta și nu numai!

Notă: Karpen a fost și cel care a propus pentru prima oară în lume (1909) folosirea curenților purtători de înaltă frecvență pentru telefonia prin cablu la mare distanță și a construit la Băneasa (1916) primul telegraf fără fir din estul Europei, antena acestuia având o rază de acțiune de peste 2000 km (cf. Wikipedia).

N-am putut să-mi țin în frâu exaltarea care mă cuprinsese și dorința de a comenta harta, așa că venise rândul soțului meu să tacă și mă ”asculte”. Părea vădit încântat, probabil fiindcă am găsit și eu un motiv autentic de entuziasm vizavi de Karpen. Iată că ne întâlniserăm din nou pe terenul comun al bucuriei de a cerceta, fiecare cu instrumentale sale, universul în care trăim!

*

La finele acestei luni, Marte intră în Fecioară, alături de Jupiter, trasând un careu spre Saturn din Săgetător. Poate că nu-i o coincidență că am întâlnit harta lui Karpen acum, în perioada care precede acest tranzit. Poate că e un moment bun să ne întrebăm, spre exemplu, cât de eficiente și de productive sunt eforturile noastre, cât de mult le putem susține în timp și ce impact vor avea ele asupra societății…

*

Erată: Ulterior publicării acestui articol, autoarea a aflat și ora nașterii lui Karpen! Analiza completă a hărții lui poate fi citită aici: https://www.astrotext.ro/2015/10/harta-lui-karpen-reloaded/

DIANA SPINEAN

diana-spinean-autor