Cutia cu indiciiDiana Spinean

Ziua nu-i ca noaptea!

Preambul

Pentru a obține ceea ce-și doresc, planetele masculine și feminine au moduri diferite de a opera. Cele masculine sunt active și iau ceea ce vor, pe când cele feminine sunt pasive și atrag ceea ce vor. Când ele se află în demnitate esențială (în zodia de domiciliu sau de exaltare) fac asta în cel mai eficient mod posibil, dar când sunt în detriment (în zodia lor de cădere sau exil) sau peregrine dau dovadă de puțină eficiență. A fi eficient aici înseamnă a lua / a atrage ceea ce vrei cât mai repede și cu un consum cât mai mic de energie.

Planete feminine în Fecioară?
Nu plânge, Ană!

Despre doamnele sistemului nostru solar – Venus și Luna – aflăm că s-ar simți înjosite (Venus în cădere) sau cel mult blazate (Luna peregrină) atunci când se perindă pe teritoriul zodiei Fecioară.

Ana: Iubitule, fă-mă să mă simt ca o femeie adevarată!
Iubitul: Dă-mi jos cămașa… Așa. Acum spal-o și calc-o!

Dacă la nașterea ta una sau ambele planete feminine (Venus, Luna) tranzitau această zodie, capacitatea lor de a atrage și de a primi ar putea fi mai scăzută. Și nu e o chestiune de estetică, ci una de eficiență. Chiar dacă ești o virtuoază a multitasking-ului în viața de zi cu zi și ai o abordare economică asupra vieții, când vine vorba de atracție tinzi să faci risipă de energie și de timp. Să vedem cum…

Înainte de toate, fiind vorba de un semn mercurian, ne așteptăm ca mintea să încurce, să descurce și să despice-n patru tot ce atinge corazon-ul și chestiunile cu specific femeiesc. De aici rezultă un mai mare consum psihic în probleme sentimentale, relaționale și casnice (Venus/Luna)… Și cred că ești de acord că o femeie frământată de întrebări, de griji și de îndoieli, nu e tocmai atractivă, oricât de frumoasă ar fi ea! Însă, pentru că oricum mintea va rămâne suverana inimii tale, tu trebuie să rămâi suverana minții tale – folosește-ți mintea (vezi cum stă Mercur în harta ta) ca să-ți ușurezi inima!

Apoi, Fecioara este renumită îndeosebi pentru capacitatea sa de a servi (a ajuta) și pe asta aș vrea să pun accentul în continuare. A face mici servicii este modul tău de a atrage ceea ce-ți dorești (Venus) sau ai nevoie (Luna) – observi ce-i lipsește celuilalt, pentru că ești foarte bună în depistarea minusurilor, și-i servești exact acel ceva; dacă nu-l ai ca să-l dai, o să faci totul ca să-l obții și uite așa intri în cercul nesfârșit al ”mâinilor care se spală una pe alta”. După care aștepți (de regulă fără să-ți dai seama) să primești în schimb ceea ce vrei sau, modestă fiind, să auzi măcar un Mulțumesc!. Practic, deschizi trocul fără tam-tam, fără să-l anunți pe celălalt (sau să știi) că tocmai ai inițiat o tranzacție, nu o acțiune caritabilă! În felul ăsta, s-ar putea să aștepți mult și bine un semn de reciprocitate! Poți să înțelegi acum de ce spun că planetele feminine, al căror rol principal e să atragă ceea ce vor, manifestă o eficiență scăzută când sunt în Fecioară (mai ales Venus).

Pentru a scoate maximul din această poziție, observă-te (fără să-ți faci auto-critică!) și află de la tine ce aștepți la schimb în fiecare situație, ce vrei să obții, cu adevărat, prin ajutorul pe care îl oferi – iar găsirea acestui răspuns ar putea consta într-o muncă titanică cu tine însăți și poate chiar ajutor specializat, pentru că tinde să-ți declanșeze mecanisme puternice de autoapărare (vezi negarea, raționalizarea). Intensitatea cu care te implici într-o relație de ajutorare este un prim indiciu pentru a hotărî dacă e vorba într-adevăr de o alegere sau de o nevoie.

Cu Venus/Luna în zodia servituții, s-ar putea crede că ai fost anume zămislită pentru a fi necondiționat la cheremul altora. Da, te poți dovedi a fi un ajutor de neprețuit, dar nu-i sănătos să dovedești că ești unul necondiționat! N-o să-ți pice bine comparația asta, dar trebuie să-ți amintesc că până și servitorii sunt plătiți pentru munca lor. Însă, în cazul tău, a face ceva pentru altul este totodată și o plăcere, de aici confuzia – ”dacă-mi face [primesc la schimb] plăcere, ar trebui să-mi fie de ajuns!”. Chiar îți este de ajuns sau doar te încearcă (iarăși) modestia? Și-apoi, dacă îți face plăcere nu înseamnă neapărat că-ți face și bine! Venus/Luna în Fecioară ar putea fi un indiciu (superficial în lipsa altor indicii din harta natală) al unei predispoziții spre dependență – dependența de senzația obținută din ajutorarea altuia. Sau, ca să folosesc o expresie în vogă, ar putea indica predispoziția de a manifesta ”sindromul salvatorului”.

Ilustrație după o idee sugerată de Robin Norwood în cartea ”Femei care iubesc prea mult” (Ed. Litera, 2014), pag. 183
Ilustrație după o idee sugerată de Robin Norwood în cartea ”Femei care iubesc prea mult” (Ed. Litera, 2014), pag. 183

Te încurajez să abordezi schimburile cu realism și eleganță, iar, în cadrul lor, să înveți să primești. Cu alte cuvinte, nu doar să afli ce vrei la schimb ci și să reușești să primești când ți se oferă. Și nu mă refer aici la negocierile cu vânzătoarea de la piață, ci la schimburile (mai ales imateriale) realizate cu persoane pentru care nutrești sentimente speciale! S-ar putea să constați că practicarea artei de a cere și a primi de la cei dragi este provocatoare pentru tine – oare a solicita sau a primi ajutor ar fi ca și cum ai recunoaște că nu te poți descurca (și dacă tu nu te poți descurca, cine o să-i ajute pe ceilalți? ar însemna că nu mai ești utilă?) Sau a cere / a primi ceva în schimbul a ceea ce oferi, ar fi dovada că ajutorul tău este, totuși, condiționat? Te-ai prețui (Venus) mai puțin dacă ai răspunde afirmativ la aceste întrebări? M-aș bucura să reflectezi la asta.

În fine, pun accentul pe ideea de schimb pentru că Mercur – da, cel care ”a inventat” trocul – stăpânește zodia Fecioarei și prin urmare este dispozitorul planetelor aflate pe teritoriul său. Dacă nu-ți ții socotelile la modul conștient, inconștientul tău o va face pentru tine și-ți garantez că nu se manifestă agreabil când ajungi pe minus (imaginează-ți o contabilă alarmată)!

”Fă, dragă, și tu ca Venus exaltată în Pești! Dă și primește de pomană, iubește necondiționat!”… Zău așa? Dacă toate Fecioarele s-ar comporta ca Peștii, unde am ajunge? Zodiacul s-ar duce de râpă și lumea odată cu el! Mă minunez ori de câte ori întâlnesc sugestii contrare naturii omului a cărui hartă este supusă analizei, cum ar fi propunerea de a adopta atitudini neptuniene persoanelor cu planete în Fecioară. O incursiune pe teritoriul zodiei opuse constituie, într-adevăr, un schimb util de experiență, însă nu-mi pare a fi o soluție pe termen lung. În orice caz, mai mult decât lipsă de empatie și realism, mi se pare un act de sadism să le sugerezi oamenilor soluții peste putințele lor sau care îi aruncă brusc în extrema cealaltă. Imaginează-ți asta: un condamnat la muncă silnică îi cere medicului închisorii un remediu pentru durerile sale acute de spate. Răspunsul medicului: ”De ce nu-ți iei și tu o vacanță?”…

Vestea bună este că anumite condiții fac șederea planetelor feminine în Fecioară mai comodă! Una din ele, adesea ignorată, este tipul hărții – diurnă (Soarele deasupra axei Ascendent – Descendent) sau nocturnă (Soarele sub axa Ascendent – Descendent). Dacă ai Venus în Fecioară și harta ta e diurnă, căderea ei este amortizată de faptul că planeta se află în propria sa triplicitate. Adică, nu mai poți să-i plângi de milă! Pentru Luna în Fecioară este invers – dacă harta ta este nocturnă, ea nu mai este peregrină! Intrigată? Păi, hai s-o dăm în detalii tehnice și-n chichițe, că știu că-ți plac!

Când afirm că planeta este ”în propria sa triplicitate”, nu mă refer la implicarea sa într-un menage a trois și nici la ceea ce astrologii moderni numesc trigonocrație. Am să mă ocup de această diferență în cele ce urmează pentru că am observat că unii confundă noțiunile. Așadar, să începem menajul… 🙂

[Un tânăr soț descoperă într-o zi că este fascinat până la obsesie de felul în care grațioasa lui soție spală geamurile. Ea, la rândul ei, își descoperă senzualitatea făcând menajul… Îți recomand o lectură ușoară, foarte simpatică: ”Potențialul erotic al soției mele” de David Foenkinos, Ed. Humanitas, 2009].

Triplicitate vs. Trigonocrație

Triplicitatea și trigonocrația sunt două noțiuni sinonime, folosite pentru a denumi cele patru seturi de zodii care au în comun același element (foc, pământ, aer, apă); fiecare set conține câte trei zodii care se află în relație de trigon una cu cealaltă. Diferența dintre cele două stă în faptul că prima nu este doar o noțiune ci un sistem în sine, cu propriile sale reguli de utilizare – triplicitatea alocă 3 stăpâni (planete tradiționale) pentru fiecare set și ține cont de secta (tipul) căreia îi aparține harta, diurnă sau nocturnă (vezi tabelul de mai jos).

triplicitati

Logica alocării acestor stăpâni se bazează tot pe conceptul de sectă care împarte zodiile și planetele în diurne și nocturne. Astfel, observăm că triplicitățile de Foc și de Aer (diurne) sunt stăpânite de planete diurne (Soare, Jupiter, Saturn), pe când cele de Pământ și de Apă (nocturne) sunt stăpânite de planete nocturne (Luna, Venus, Marte); Mercur este în unele situații diurn și în altele nocturn (n-am să intru în detalii referitoare la sectă, cum ar fi condiția lui Mercur sau de ce Saturn e diurn și Marte nocturn, dar te invit să citești bibliografia recomandată la final, unde vei găsi aceste explicații). Sunt 3 planete pentru fiecare triplicitate, tocmai pentru a respecta până la capăt principiul triadei conform căruia toate lucrurile au un început, un mijloc și un sfârșit. Aplicațiile practice ale stăpânilor triplicităților sunt numeroase și pot revela detalii extrem de interesante referitoare la etapele vieții nativului (vezi bibliografia).

După domiciliu și exaltare, triplicitatea este următoarea demnitate esențială amintită și folosită frecvent de astrologii vechi, aceasta revenind în uz în ultimul deceniu al sec. XX. În schimb, trigonocrația este un concept modern care a derivat dintr-o interpretare simplistă a celui dintâi. În necunoștință de cauză sau din comoditate, astrologii moderni mai confundă noțiunile și consideră trigonocrația ca fiind un soi de demnitate, ceea ce nu e tocmai corect. Desigur, e de dorit ca o planetă să se afle într-o zodie care face un aspect armonios cu zodia sa de domiciliu, dar i-am supraestima forța dacă ne-am baza numai pe asta.

Este de reținut că a fi în triplicitate anulează starea de peregrinare – o planetă este peregrină doar atunci când nu are nici o demnitate esențială în porțiunea de zodiac în care se află. Acesta e și cazul Lunii în Fecioară care este peregrină doar în hartă diurnă, pentru că în hartă nocturnă se află în propria sa triplicitate, deci în demnitate. Prin comparație, Luna în Gemeni e peregrină indiferent de hartă. E de dorit să fim atenți la astfel de detalii când estimăm forța planetelor. În schimb, o planetă în detriment (în cădere sau exil), care se află și în propria sa triplicitate (cazul lui Venus în Fecioară în temă diurnă), rămâne în detriment, însă șederea în acel semn îi este ușurată de triplicitate.

Notă: într-o oarecare măsură informația e valabilă și pentru Marte în Fecioară, care e și el părtaș la stăpânirea triplicității de pământ, fie zi, fie noapte. Dar, Marte este mai direct (agresiv) în manifestarea trăsăturilor Fecioarei decât planetele feminine în același semn – expresia ”a da ajutor cu forța” n-a născut probabil în mintea cuiva care avea în preajmă o persoană cu această poziție în harta natală…

Bibliografie recomandată:
– articolul ”Conceptul diurn/nocturn în astrologia tradițională: Secta sau Conditio” de Mihaela Dicu, disponibil online la http://www.astrele.ro/2011/07/26/conceptul-diurnnocturn-in-astrologia-traditionala-secta-sau-conditio/
– cartea ”Astrologie orară” de Mihaela Dicu (Ed. Polirom, 2013), Cap. 4 ”Forța planetelor”, pag. 65-66, 71-72 și 82-83.
– articolul ”The Classical use of Triplicities” de Deborah Houlding, disponibil online (în engleză) la http://www.skyscript.co.uk/triplicities.html

DIANA SPINEAN

diana-spinean-autor