Nu adresa întrebări al căror răspuns nu vrei să-l afli
(şi, mai ales, nu le adresa de două ori)
Am punctat în articolul meu: Ce și cum se vede în cărțile de Tarot câteva chestiuni esențiale care stau la baza consultației de Tarot. Există o completare care este absolut necesară și anume: nu adresăm aceeași întrebare cărților de două sau chiar de mai multe ori (cu excepția cazului în care a apărut o schimbare majoră în acea chestiune).
În cele mai multe cazuri nouă ne convine să primim un anume răspuns. Dacă nu primim acel răspuns, vom fi tentați să repetăm întrebarea, sperând că la următoarea etalare răspunsul va fi cel pe care ni-l dorim. Nu facem două din trei sau trei din cinci, până în momentul în care cărțile „se întorc în favoarea noastră”. Cărțile au transmis de prima dată informația.
Există o tentație foarte mare, căreia mulți dintre cei care solicită consultații de Tarot îi cedează, aceea de a adresa aceeași întrebare mai multor persoane care fac etalări. Argumentul invocat: dacă informația transmisă de cărțile de Tarot este adevărată, ea trebuie să apară exact la fel indiferent câte etalări se fac sau indiferent de câte persoane fac aceeași etalare.
Ei, bine, lucrurile nu stau deloc așa. După cum spuneam în articolul menționat mai sus cărțile nu se testează. Nu ne obligă nimeni să le folosim, să le adresăm întrebări, să credem în ele. Aceste lucruri reprezintă opțiunea noastră. Este decizia noastră dacă vrem să apelăm la Tarot sau nu. Nu este o obligație. De aceea, cine solicită consultații de Tarot trebuie să aibă încredere că acest lucru funcționează și, de asemenea, să aibă încredere în cel care realizează consultația.
Nu adresați întrebări doar de dragul de a testa Tarotul sau persoana care realizează acea consultație sau, mai mult, de dragul de vă demonstra vouă înșivă că ezoterismele și ocultismele nu constituie în niciun caz preocupări pentru oamenii serioși. (Apropo de acest tip de clienți, am fost supusă în cadrul unei consultații unui adevărat bombardament de întrebări de test, bombardamentul culminând cu întrebarea: fiica mea este însărcinată. Ce ziceți, va naște o fată sau un băiat?).
Așadar, concluzionând: procesul este simplu. Avem încredere că Tarotul ne poate oferi un răspuns, adresăm întrebarea. Nu avem încredere, apelăm la alte surse.
În momentul în care insistăm cu aceeași întrebare adresată de mai multe ori uneia sau mai multor persoane, tot ce se poate ca răspunsurile să fie diferite, nu pentru că răspunsul s-ar fi schimbat, ci pentru că nu este rostul și rolul cărților să ne convingă. Totul este o chestiune de abordare: abordăm Tarotul cu încredere, ni se răspunde cu informații care să ne facă să stăruim în încrederea noastră. Dimpotrivă, abordându-l cu neîncredere, este foarte posibil ca răspunsurile să ne facă să stăruim în neîncrederea noastră (cărțile putînd avea și rolul de a capta ideile din mintea noastră). Altfel spus: culegi, ceea ce semeni.
*
Frământându-mă eu cum să explic chestiunea abordată mai sus, am primit un răspuns care sintetizează admirabil cele prezentate. Este vorba de două replici din articolul „În avion cu Dan Puric”:
– Maica, stai jos, că a început furtuna. E pericol să ne prăbușim. Nu ți-e frică?
– Lasă, mamă, răspunde băbuța, mi-am făcut o cruce, la Dumnezeu nu insiști. Ajunge.