Fulop LaszloZodii animate

Sagittarius Anima – Olaf

OlafSăgetătorul ne invită să căutăm un răspuns la întrebarea: care este sursa de energie a zodiei care, nu-i aşa, ne vizitează în fiecare început de iarnă, de o enumerăm printre semnele de foc? Pentru că, în mod subiectiv, parcă ne este mai frig în primele trei săptămâni din noiembrie, când Soarele parcurge Scorpionul. Acesta fiind un semn de apă iar acest element crescând conductivitatea mediului, căldura corpului este dirijată în exterior. În schimb, Săgetătorul fiind un semn de foc, uscat, asigură izolaţia necesară şi astfel, deşi ne înfruntăm cu temperaturi joase, totuşi senzaţia de frig nu este atât de acută. Este o explicaţie de natură fizică.

Spiritualiştii se vor gândi la altceva: Săgetătorul fiind domiciliul lui Jupiter – deci al ideilor grandioase – acestea se pot transforma prin pârghiile spiritului şi mentalului uman într-o căldură interioară menită să protejeze întreaga noastră fiinţă.

Dar, Jupiter înseamnă şi benefic: oamenii simpli de la munte – ne putem gândi, de exemplu, la Tibet – ştiu instinctiv că n-au şanse de supravieţuire decât nutrind bunătatea în propriul suflet. În condiţii extreme, devine evident că orice gând agresiv produce adevărate breşe în sistemul de autoprotecţie al omului care riscă să permită frigului din exterior să pătrundă înlăuntrul său.

Jupiter înseamnă şi umor, nu-i aşa? Umorul este o forţă care elimină particulele impure din suflet, umplându-l cu căldură. Umorul este vinul fiert al sufletului.

Săgetătorul fiind tărâmul luptei permanente dintre frigul exterior şi căldura interioară, ne-am gândit că în lumea desenelor animate steagul său ar putea fi purtat de către Olaf, buclucaşul om de zăpadă din desenul animat Frozen.

Dacă ar exista un premiu Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar şi în lumea desenelor animate, el ar candida cu succes la acesta. El este întruchiparea perfectă a Săgetătorului: în exterior, este format din frig şi zăpadă, dar totuşi din interior degajă o căldură interioară care topeşte inimile. El are o fire deschisă, veselă, jucăuşă, optimistă şi prietenoasă – exact aşa cum sună definiţia Săgetătorului.

Afirmăm toate acestea deoarece Olaf nu are încă o zi de naştere oficială. Ştim că Elsa s-a născut la solstiţiul de iarnă, iar sora ei Anna la cel de vară, dar nu avem informaţii despre data de naştere a lui Olaf. Într-un astfel de caz, ne putem baza pe data lansării desenului animat. În cazul lui Frozen, aceasta este destul de ambiguă: prima proiecţie publică a avut loc în data de 10 noiembrie 2013, însă a intrat în cinematografe abia peste 17 zile, când Soarele deja se găsea în Săgetător.

Aşadar să studiem puţin însuşirile originale ale lui Olaf şi să analizăm dacă acestea ne amintesc de Săgetător sau de Săgetători. Ca orice om de zăpadă clasic, Olaf se compune din trei bulgări mari de nea, care însă se pot separa relativ uşor. Dar, acest lucru nu înseamnă că viaţa lui Olaf s-ar sfârşi sau optimismul lui ar scădea! Transpunând în lumea oamenilor: există momente în care ne simţim debusolaţi şi dezintegraţi , dar parcă Săgetătorii au inventat o metodă de a evita aceste stări. La originea acestei capacităţi se află Jupiter, guvernatorul acestei zodii. Când un eveniment neaşteptat ar cauza „împrăştierea” sufletului pe podea, iată că Jupiter conduce nativii Săgetător spre făgaşul umorului, al jovialităţii sau al demnităţii. Este posibil ca „mişcări tectonice” să apară inclusiv în sufletul Săgetătorilor, dar ei nu-şi pierd capul şi se adună repede, aşa cum procedează şi Olaf.

Eterna întrebare de genul „A fi sau a nu fi” care se poate naşte în viaţa unui om de zăpadă sună astfel: „mă voi topi sau nu mă voi topi?”. Lui Olaf nu îi este frică deloc de o astfel de eventualitate. El chiar aşteaptă vara. Veţi spune că nu este conştient de ce îl aşteaptă, dar se poate vorbi cu un om de zăpadă în a cărui inimă zvâcnesc forţe jupiteriene? Ideea de mai sus, transpusă în lumea noastră, se arată astfel: „este cazul să-mi fie frică să mă deschid spre iubire, deoarece risc ca o relaţie să-mi topească personalitatea?”. Răspunsul Săgetătorilor este unul deosebit de pozitiv. Îmi amintesc de soţia unui nativ Săgetător, care zicea astfel: „cu el nici nu mă pot certa în voie: dacă încep să urlu la el, el pur şi simplu râde ca un copil”. Şi chiar aşa era: soţul ei avea un râs atât de sincer şi inocent, încât tăia calea certei ulterioare. Săgetătorii sunt conştienţi că nu vor fi deformaţi de nicio relaţie – cel mult inima lor caldă poate topi inima celuilalt…
O altă însuşire a lui Olaf, derivată din noianul jupiterian, este calmul său. Îl vedem străpuns de o lance de gheaţă creată de stăpâna sa, dar zâmbetul lui nu păleşte deloc. Calmul său rămâne intact chiar şi în toiul celui mai mare pericol. Aproximativ aşa sunt şi nativii Săgetător: dacă n-ar fi căldura emanată din inima lor, am fi tentaţi să credem că n-au sentimente deloc…

Pentru cei mai mulţi oameni, nevoia de a arăta bine este o sursă permanentă de stres şi implicit, o supapă unde energia se poate scurge oricând. Haideţi să-l urmărim pe Olaf: nu putem afirma că ar fi o fiinţă deosebit de frumoasă. Putem fi convinşi că el nici nu se gândeşte la aspectul său exterior. Ne reamintim imediat că pentru Săgetători este mult mai importantă bogăţia inimii şi profunzimea minţii…

Am vorbit despre calităţile lui Olaf şi ar fi cazul să menţionăm şi măcar un defect de-al său. În inocenţa lui, deseori rosteşte remarci care sunt uşor lipsite de diplomaţie. Chiar dacă le spune în stilul său haios, vorbele sale se întâmplă să fie tăioase. În lumea noastră, de la Săgetători putem auzi fraze rostite cu un zâmbet până la urechi la care nu se poate răspunde decât cu un rânjet scrâşnitor… Şi, nu este vorba despre vreo răutate: cuvintele lor sunt parcă nişte elefanţi într-un magazin de porţelanuri…

La sfârşit, ne-am propus să ne focalizăm asupra unei noţiuni caracteristice Săgetătorului: libertatea. De când Saturn a intrat în această zodie, există multe discuţii contradictorii legate de aceasta. Mai demult, libertatea a fost considerată parcă o valoare incontestabilă, dar mai nou mulţi se gândesc că este cazul să-i trasăm nişte limite. În sinea noastră şi în viaţa socială. Ce zice Olaf despre această idee? Olaf spune că libertatea trebuie să fie în primul rând interioară. Pentru că zborul sufletului nu poate dăuna nimănui. Dimpotrivă.

FULOP LASZLO,
Redactor-șef adjunct

fulop-laszlo-autor2