Spre ce țintești?
Ce crezi despre viață? Ce speri de la ea? Ce urmărești cu adevărat? Spre ce țintești și cu câtă încredere ții arcul în mână? Iată câteva întrebări care ne determină să-l căutăm pe Jupiter în hărțile natale, să scrutăm cerul de deasupra orizontului și să ne focusăm privirea pe cele două porțiuni de firmament asociate lui Jupiter, casele a XI-a și a IX-a, cele care încadrează casa a X-a.
Oglindă, oglinjoară, ce casă-i mai jupiteriană?
Ei bine, luăm în calcul întâi casa a XI-a și secundar casa a IX-a atunci când trebuie să căutăm cea mai potrivită casă pe care s-o asociem cu Jupiter. Tradițional, el este principalul semnificator al casei a XI-a (și co-semnificator al casei a IX-a), fiind planeta care își are bucuria* aici și de la care casa și-a căpătat o bună parte din semnificații!
Această asociere nu contrazice afinitatea care există între Săgetător și casa a IX-a și nici pe cea dintre Vărsător și casa a XI-a! Dacă asocierea zodiilor cu casele este evidentă și arhicunoscută, când ne referim la afinități între planete și case, trebuie să știm că principiile de asociere diferă, iar planeta care stăpânește o anumită zodie nu se asociază neapărat și cu casa atribuită acelei zodii! Am rezumat semnificatorii și co-semnificatorii de drept ai caselor la care mă refer în acest articol în tabelul de mai jos (cu roșu este marcată planeta care se bucură* în acea casă), fără să insist acum asupra logicii care stă la baza acestor asocieri*.
Tocmai datorită relației de afinitate a casei a XI-a cu Marele Benefic este ea cunoscută drept casa susținătorilor noștri, a celor care cred în noi și ne împărtășesc ideile, ne încurajează, ne recomandă, ne sponsorizează, a celor cu care ne unim eforturile, și nicidecum datorită lui Saturn sau Uranus (patronii Vărsătorului), care prin excelență sunt simboluri ale solitudinii în diverse forme (vezi arhetipul cercetătorului sau al rebelului).
În dinamică, în mișcarea lor diurnă, aparentă (dinspre Ascendent spre Mijlocul Cerului, în sensul invers al acelor de ceasornic), planetele urcă, se ridică în casa a X-a, a apogeului personal, din casa a XI-a. Astfel, consider casa a XI-a ca fiind sectorul care reflectă năzuința noastră, iar posibila ei realizare se va vedea în casa a X-a [1], o casă a rezultatelor, a roadelor (”the outcome”).
De cealaltă parte, casa a IX-a ne vorbește în termeni mai abstracți, despre credințele noastre (și încredere!), de sensul pe care îl dăm vieții, de filosofia după care ne conducem existența, de etica personală, despre inspirație ș.a. Este interesant că în sistemul caselor derivate [2], ea este a 11-a casă de la casa a XI-a…
Dincolo de aceste delimitări, per ansamblu ne interesează ce se întâmplă în porțiunea de cer de deasupra capetelor noastre, descrisă de aceste trei case! [3]
*Despre logica asocierii planete-case-zodii și bucuriile planetare găsești detalii în articolul pe care l-am tradus pentru revista ”Astrele”, după reputatul astrolog Deborah Houlding: http://www.astrele.ro/2015/03/20/lectia-de-astrologie-orara-co-semnificatorii-caselor-si-bucuriile-planetelor/
Punct ochit, punct lovit!
Mai departe, intenția acestui articol este de a ilustra moduri în care funcționează casele cu o coloratură jupiteriană și cum interacționează ele cu Jupiter, cu casa a X-a și cu celelalte case din hartă, astfel încât să ne releve domeniile potențiale înspre care se îndreptă aspirațiile nativului și șansele lor de împlinire. Desigur, ne vom raporta mereu la Ascendent, cel mai important punct horoscopic al hărții!
În acest sens, vă prezint hărțile a doi oameni remarcabili care și-au găsit împlinirea (casa a X-a) dedicându-se chemării lor și/sau speranțelor pe care le nutreau (casele IX și XI). Hărțile sunt ridicate în sistemul de case pe semne întregi (Whole), iar comentariul astrologic se concentrează numai pe aspectele care fac subiectul acestui articol.
Am forțat puțin nota alegând doi nativi cu Jupiter în semnul Ascendent, poziție care deja le conferă un puternic simț al necesității de a-și găsi menirea, de ”a se lăsa aspirați de propriile lor aspirații”, ca să zic așa. Dar, vom vedea că, cel puțin în aceste cazuri, prezența lui Marte deasupra orizontului ne spune că ei nu ”s-au lăsat chemați” în sensul pasiv al expresiei, ci și-au asumat un rol proactiv, iar implicarea lui Saturn (întâmplătoare sau nu) denotă perseverența și statornicia de care au dat dovadă, în ciuda obstacolelor. De asemenea, ambii au fost personalități creative și, astfel, contribuția casei a V-a devine evidentă.
–
(1) Prima hartă prezintă în Ascendent un Jupiter în detriment (Gemeni), supunându-se influenței planetelor transpersonale, Pluton și Neptun, și totuși puternic, fiind în Hayz [4].
“Oamenii m-au întrebat de ce am ales să fiu dansatoare. Nu am ales. Am fost aleasă, iar cu asta trăiești toată viața!”**, afirmă posesoarea hărții, MARTHA GRAHAM, al cărei nume este practic sinonim cu dansul modern.
Martha a fost prima dansatoare care a prezentat un spectacol la Casa Albă, care a călătorit prin lume ca ambasador cultural și căreia i s-a acordat cel mai mare premiu civil al SUA: Medalia Prezidențială a Libertății. A avut cea mai longevivă carieră închinată dansului, depășind 70 de ani de activitate (și de dans efectiv!), fiind totodată coregraf, profesor și nu în cele din urmă autor al cărții sale autobiografice, ”Blood Memory”.
A inventat un alt limbaj al mișcărilor, care a fost preluat apoi de școli din întreaga lume! Noul stil venea la pachet cu o tehnică nouă de respirație și cu o filosofie diferită, marcată de credința Marthei că dansul reprezenta însăși viața, iar dansatorii trebuiau să devină ființe cu adevărat vibrante, trupurile lor să fie instrumente vii prin care dansul = mișcarea = viața să circule și să comunice neîngrădit.
”Există o forță vitală, o energie, o stimulare care este translatată prin tine în acțiune, și pentru că există doar unul ca tine în imensitatea timpului, această expresie este unică. Dacă o blochezi, nu va exista niciodată prin niciun alt mediu și va fi pierdută. Lumea n-o va avea. Nu-i treaba ta să stabilești cât de bună e, nici cât de valoroasă e sau cum se compară ea cu alte expresii. Treaba ta e s-o menții pe a ta limpede și directă, să menții canalul deschis.”**, spunea ea.
Temele spectacolelor sale erau inspirate de subiecte psihologice, sociale şi de artă contemporană, iar la începuturile carierei sale a ținut ca trupa de dans să fie formată doar din femei.
În copilărie primise o educație aleasă, privată, în domeniul artelor, istoriei, limbilor și științelor, iar de dans s-a apucat relativ târziu, la 22 de ani. Devenise fascinată de mișcare încă de la vârsta de 10 ani, când a urmărit un spectacol al dansatoarei Ruth St. Denis, dar fiindcă tatăl ei (medic psihiatru) s-a opus, n-a putut să-și urmeze chemarea decât după moartea lui. Atunci, Ruth St. Denis a considerat că Martha este prea în vârstă pentru a debuta, însă Ted Shawn, un alt mare dansator și coregraf, a crezut în potențialul ei și a devenit protectorul și susținătorul ei.
Era scundă (doar 1,60 m), dar avea o prestanță impresionantă pe scenă, care o făcea să pară mai înaltă decât era în realitate. Se spune că era timidă, tăcută, muncitoare și perseverentă!
Harta ei ar putea fi comentată îndelung, dar privind-o din unghiul care ne interesează acum, o observăm pe Mica Benefică, Venus, patroana artelor, în casa a XI-a alături de Nodul Nord, trimițând un sextil aplicant spre Jupiter din Ascendent. Deși în detriment, în Berbec, Venus este planeta cea mai influentă din hartă, aflându-se la capătul lanțului de dispozitori [5], celelalte planete depinzând astfel de activitatea ei.
Dincolo de semnificațiile ei naturale, ne întrebăm ce rol mai joacă Venus în această hartă? Ei bine, Venus este stăpâna casei a V-a (aflată în Balanță), o casă nu doar a creativității în general, ci a prestației scenice în special. Iar pe terenul casei a V-a îl găsim pe Saturn retrograd, dar în exaltare, reflectând întârzierea debutului său, opozițiile pe care le-a avut de înfruntat (criticii de artă), dar totodată perseverența sa și astfel longevitatea carierei sale artistice. Unde mai pui că Saturn este și stăpânul casei a IX-a (aflată în Vărsător, unde se află și Mijlocul Cerului), deci promotorul filosofiei sale de viață și simbolul încrederii plasate (prin poziția în casă și semn) în actul artistic și în propria sa putere de creație.
Revenind iarăși la Venus, în gradul 6 din Berbec ea se află pe teritoriul lui Marte, ca stăpân de domiciliu al zodiei și al primului său decan (iar cei care lucrați cu termene și triplicități veți observa că se află și sub patronajul lui Jupiter și al Soarelui), fiind în recepție mixtă cu acesta (Marte este în zodia exaltării lui Venus). Iar pe Marte, ca stăpân al casei a XI-a, îl găsim în casa a X-a (apogeul), dovadă a ambiției sale de a-și realiza năzuințele!
”Cred că învățăm practicând. Fie că înseamnă a învăța să dansăm practicând dansul sau a învăța să trăim practicând viața… În fiecare caz, desfășurarea cu dedicare a unui set precis de acțiuni, fizice sau intelectuale, este cea din care emerge o formă de realizare, un sens al propriei ființe, o satisfacție a spiritului. Devenim, fiecare într-un anumit domeniu, atleții lui Dumnezeu.”** – Martha Graham.
–
(2) Cea de a doua hartă ni-l înfățisează pe Jupiter, stăpân de Ascendent (Săgetător), poziționat în casa I, însă retrograd, primind, printre altele, un trigon aplicant de la Marte din casa a IX-a.
”Viața fiecărui om este un basm scris de degetele lui Dumnezeu”**, spunea HANS CHRISTIAN ANDERSEN, autor ale cărui basme au fost traduse în mai multe limbi decât oricare alte scrieri, exceptând Biblia. ”Mica sirenă”, ”Rățușca cea urâtă”, ”Fetița cu chibrituri”, ”Degețica” și câte altele, sunt povestiri care au marcat copilăria multora dintre noi și continuă să fie citite de copii și adulți de pe întreg mapamondul!
Andersen a fost un scriitor prolific (156 de povestiri și 3 autobiografii) și talentat care și-a început cariera devreme, la 17 ani. A fost și un iubitor de muzică, având o voce de soprană. A luat lecții de canto și de dans la Royal Theatre din Copenhaga, directorul acestuia devenindu-i protector, binefăcător și chiar substitut de tată!
Andersen a fost un adevărat personaj, cu trăsături care pot fi descrise oricum altfel decât comune! Unica sa speranță, transformată într-o fanatică ambiție, a fost aceea de a ajunge un autor stimat și bine cotat, ceea ce s-a și întâmplat! Asta în ciuda (sau tocmai din cauza) unei vieți intime marcate de singurătate, lipsuri, neputințe, umilințe și frustrări îndurate încă din copilărie…
”Daca ai privi în adâncul sufletului meu, ai înțelege pe deplin sursa jinduirii mele – și m-ai compătimi. Chiar și cel mai deschis și mai transparent lac își are propriile sale adâncimi necunoscute, pe care nici un cufundător nu le știe.”** – H.C. Andersen
Analiza hărții lui, din perspectiva celor discutate în prima parte a articolului, v-o las ca temă pentru acasă, fiind suficient să răspundeți la următoarele întrebări: (1) stăpânul (și cel tradițional și cel modern) cărei case se află în casa a XI-a? Și (2) în ce case se află stăpânii caselor a XI-a, a X-a și a IX-a?
Cu harta lui Andersen presimt că ne vom mai întâlni și altă dată…
**Traducerea citatelor din engleză îmi aparține, iar pe alocuri este aproximativă.
–
Note:
[1] În lucrarea ”Astrologia orară” a Mihaelei Dicu, casa a XI-a apare în primul rând ca o casă a dorințelor și speranțelor, iar în discuțiile personale purtate cu autoarea, aceasta susține că ambiția trebuie atribuită casei angulare, a X-a. Dar, în lucrarea ”The Houses. Temples of the Sky” semnată de Deborah Houlding, am găsit că în casa a XI-a s-ar vedea ambițiile noastre, citez: ”It’s a house of ambition, freedom, optimism and confidence, denoting personal strenght, motivation and increase” / ”Este o casă a ambiției, libertății, optimismului și încrederii, relevând tăria, motivația și creșterea personală”. Părerea mea, conturată cu ajutorul tabelului semnificatorilor caselor (expus la început), este că ar exista o diferență subtilă între aspirație și ambiție, care ar putea ajuta delimitarea, însă nu sunt convinsă că aceasta ar trebui făcută. Vă las să judecați singuri această chestiune…
[2] Vezi articolul lui Dan Ciubotaru de la http://www.astrele.ro/2014/03/20/casele-derivate-in-astrologie/
[3] Dacă nu sunt planete în casele IX, X, XI, urmăm calea descrisă de planetele care stăpânesc aceste case.
[4] În acest caz vorbim despre o planetă diurnă (Jupiter) în hartă diurnă (Soarele deasupra axei AS-DS), în semn diurn (Gemeni), deasupra orizontului.
[5] Pentru explicații privind lanțul dispozitorilor vezi articolul meu de la https://www.astrotext.ro/2014/10/vaneaza-demnitaru/