Venus în Scorpion și Diavolul

De pierzi sau învingi, ce-i pasă iubirii, când cel ce-a învins e singur și trist?

Cu un pas înaintea lui Moș Nicolae, Venus, frumos gătită și dornică de noi experiențe, își părăsește casa și pleacă, unde credeți, la vrăjitor. Care vrăjitor se poate să nu fie unul de duzină, ci chiar Diavolul. Și stă acolo pînă în prag de nou an, cînd pleacă să caute un alt maestru sub forma unui duhovnic sau poate a unui filosof.

*

Apelând la un limbaj mult mai sobru și mai științific, să traducem paragraful de mai sus: pe data de 5 decembrie planeta Venus părăsește semnul său de domiciliu, Balanța, și intră în semnul Scorpionului, unde stă pînă în data de 30 decembrie, când intră în Săgetător.

Deși nu folosesc în practica mea în mod uzual corespondențele dintre cărțile de Tarot și planetele în semne astrologice, totuși aș dori să descriu în cadrul acestui articol similitudinile dintre Venus în Scorpion și Arcana Majoră XV Diavolul.

Să privim prima carte de Symbolon care o înfățișează pe Venus în Scorpion: Marioneta.

Symbolon_Venus_Scorpion

Imaginea este a noastră sub forma unei păpuși care acționează manevrată de sfori. Lucrul cel mai interesant în imaginea respectivă îl reprezintă faptul că, cel care manevrează sforile, suntem tot noi. Așadar noi suntem în același timp și păpușa și păpușarul. Privind-o pe Venus ca „răspunzătoare” de lucrurile care ne fac plăcere, poziționarea planetei în semnul Scorpionului ne poate conduce lejer (dacă noi ne permitem) către atașament și dependență de lucruri materiale, de plăceri, care să ne subjuge, să ne anihileze voința, personalitatea și sufletul. Aceste plăceri, poate nevinovate, pot deveni vicii în toată regula, dependențe grave, iar noi putem uita cine suntem de-adevăratelea și ne putem supune obedienți patimilor și dependențelor, acceptând să jucăm pe o muzică străină.

Să privim și Arcana Majoră XV Diavolul, mai întâi în Tarotul Gilded.

Gilded_Tarot_Diavolul

Foc, patimă, întuneric, lipsa privirii, a perspectivei, a luminii. Dependența. Lucrurile care ne atrag în hățișurile tenebroase, plăcerile care nu mai sunt inofensive, ci consumă din sufletul nostru, ducându-ne către întuneric.

Să privim a doua carte de Symbolon pentru Venus în Scorpion: Osânda.

symbolon_pluto_balanță

Dacă în prima varianta era vorba de lupta noastră cu noi înșine, drept pentru care aveam reprezentată grafic, atât în cartea de Symbolon, cât și în cea de Tarot o singură persoană, aici suntem în cuplu. Dar nu este doar cuplul nostru. Dacă o privim pe Venus ca „răspunzătoare” de legăturile noastre sentimentale, Venus în Scorpion aduce o tentație extrem de mare de a nu vedea o relație sentimentală sub forma integrării armonioase a celor două personalități distincte, ci sub forma unui raport de forță, putere, control, dominație, dependență. Un fel de care pe care. Relația însă nu se poate dezvolta în acest fel, pentru că iubire nu înseamnă luptă (vorba cântecului: „de pierzi sau învingi, ce-i pasă iubirii, când cel ce-a învins e singur și trist”), drept pentru care cei doi sunt legați cu cătușe iar în spatele lor, triumfător, Diavolul.

Să privim acum și reprezentare Diavolului în Tarotul Rider Waite.

Tarot_arcanaXV_diavolul

Același lanț care îngreunează și poate bloca, aceeași întunecime, aceeași deznădejde accentuată aici și de micșorarea bărbatului și a femeii pe fondul măririi (ca și dimensiuni, nu ca și … slavă) imaginii Diavolului.

*

Dincolo de prezentare în culori destul de sumbre a planetei Venus în Scorpion și de similitudinile semnalate între această poziționare a planetei și Arcana Majoră Diavolul, trebuie să subliniez necesitatea unor astfel de experiențe sentimentale. Stând la căldurică și având confort, nu vom căpăta niciodată profunzimea pe care o vom avea scufundîndu-ne în tenebre și apoi ridicîndu-ne de acolo.

Și, să nu uităm, în camera cea mai întunecoasă e de ajuns să se aprindă o lumânare, pentru ca tot întunericul să fugă. 🙂

CRISTINA PODOREANU

autor-cristina-podoreanu