Opoziții… uraniene (?!)
1. Uraniene
Zilele acestea mi-am satisfăcut o curiozitate și am răsfoit hărțile unor femei excentrice1, unele dintre ele scandalos de geniale2 și de neînfricate3. Așa cum mă așteptam, în multe dintre aceste hărți, planeta Uranus și zodiile fixe (da, și Vărsătorul) erau bine reliefate4, contribuind la conturarea unei personalități excentrice. În general, să-l ai pe Uranus puternic înfipt în sistem (aspecte cu planetele rapide și/sau poziție angulară) e suficient ca să-ți stimuleze dorința de a fi ”altfel”, indiferent că ești bărbat sau femeie. Faptul că ai și planete în Vărsător, este doar un bonus!
Fără a intenționa să demarez o investigație, am numărat, ce-i drept, Luna în Vărsător de câteva ori și am observat că în cele mai multe cazuri Uranus era în legătură cu luminătorii, cu Venus sau Marte. Majoritatea acestor femei au fost scriitoare sau artiste și au avut vieți amoroase tumultoase și comportamente sexuale ieșite din tiparul general acceptat al vremurilor lor, așa că nu de puține ori le-am găsit cu Ascendent în Balanță și casa a V-a în Vărsător5.
Ca o paranteză, menționez că de-a lungul timpului am observat că alăturarea de elemente venusiene și uraniene, când și componenta marțiană este activă, dau nativi (sau native) care tind să se plaseze, cu mai multă sau mai puțină delicatețe, în opoziție față de un anumit trend sau față de o idee prea puternic promovată de partenerul de dialog, nu neapărat din convingerea că acea idee ar fi greșită, cât din necesitatea inconștientă de a echilibra balanța susținând contrariul. Evident, riscă să stârnească un conflict. Dacă aveți astfel de nativi în preajmă, încercați data viitoare să susțineți, pe neanunțate, punctul lor de vedere și veți observa că vor schimba din nou tabăra. Întrebați-i cum se face că se plasează mereu în opoziție și le veți da, să sperăm, o temă de reflecție asupra propriei persoane.
Revenind la personalitățile ieșite din comun, una dintre hărțile găsite mi-a atras atenția în mod deosebit. Posesoarea ei nu este cea mai excentrică dintre aceste femei, ci este cea a cărei hartă m-a făcut să mă opresc și să mă întreb brusc: ”Cum e să fii manifestarea vie a unui snop de opoziții?!”.
2. Opoziții
Manifestat în exterior, aspectul ăsta te poate tranforma într-un Titi-contra. Mai tot timpul în opoziție față de un altul (dacă aspectul se produce între planete rapide) sau față de un trend, ori de societate, cu normele ei cu tot (dacă implică și planete sociale sau transsaturniene). Chiar dacă celălalt, trendul sau societatea sunt ”bolnave”, a lupta împotriva lor înseamnă, totuși, a întreține conflictul.
Manifestat exclusiv în interior, deși sunt slabe șanse să rămână acolo, Titi-contra se întoarce împotriva propriei sale persoane, devenind ”Titi-contra-Titi”, opunându-se manifestării unei părți importante din el însuși, ceea ce nu face deloc bine sănătății!
Însă, când e bine gestionată opoziția nu înseamnă conflict! Dacă o luăm teoretic, deci ideal, observăm că aspectul de opoziție se formează între planete aflate pe semne6 aparținând unor elemente care se stimulează reciproc (aer/foc, apă/pământ), au aceeași polaritate (feminină sau masculină) și se află în aceeași fază procesuală (cardinală, fixă sau mutabilă). Vă puteți imagina că sunt doi lucrători cu specializări asemănătoare, care au același sex și care sunt puși să-și facă treaba deodată, împreună. Situația asta, bine gestionată, la ce poate da naștere? La o competiție sănătoasă. Iar competiția sănătoasă, indiferent că este manifestată în exterior (între tine și un altul / alții) sau în interior (străduindu-te să fii mai bun decât ai fost ieri), este constructivă…
Desigur, asta dacă ai una, două opoziții care să-ți stimuleze trigoanele din hartă. Dar ce te faci când ai prea multe opoziții și prea puține aspecte armonioase la îndemână? Dar ce înseamă „prea puțin” și „prea mult” când Universul nu dă omului mai mult, și nici mai puțin, decât poate duce? Haideți să vedem ce a făcut această femeie cu un snop de opoziții, un trigon și un sextil…
2 în 1. Josepha Mendels
V-o prezint pe Josepha Mendels7, jurnalistă, scriitoare și actriță cu origini evreiești, de naționalitate olandeză, distinsă cu mai multe premii literare. Este ”femeia excentrică” cu Soarele în Rac, Luna în Capricorn și Ascendentul în Balanță, cu toate planetele angrenate în opoziții pe semne mutabile și cardinale, mai puțin una, relaxată, în Vărsător.
Jupiter din Vărsător, stăpân de case III și VI, plasat în casa a V-a, de unde susține planetele de pe axa Gemeni-Săgetător, a ținut-o ceva mai ”departe de lumea dezlănțuită”8 a celui de Al Doilea Război Mondial, permițându-i să creeze, să scrie, așa cum și-a dorit, o operă semnificativă. Războiul i-a oferit doar ocazia (ce-i drept, într-o formă extremă) de a-și râmâne fidelă, adică de a se opune unei situații de compromis, cu riscul de a-și îngreuna situația și chiar de a-și pune în pericol viața.
Înainte de a-i spune povestea, vă anunț că a trăit 93 de ani! Carevasăzică opozițiile astea n-au răpus-o prea devreme, cu toate că Venus, stăpâna Ascendentului și a casei a VIII-a, este peregrină în Gemeni, prinsă între maleficele Marte și Pluton, și în opoziție cu Uranus. Ce-i drept, moartea i-a dat târcoale, însă a avut pur și simplu noroc! Dar, să începem cu începutul…
Mezina unei familii cu 3 fete, Mendels primește porecla Jos (prenume de băiat) de la tatăl ei, decepționat că aceasta nu s-a născut băiat (vezi opoziția pe casele IV-X), prenume pe care l-a și adoptat ea însăși, la maturitate. De mică și-a dorit să devină actriță, însă tatăl s-a opus cu vehemență (vezi aceeași opoziție, Saturn fiind și stăpân de casă V). Pănâ la urmă, ea a reușit s-o facă, debutând… mai târziu decât v-ați aștepta 🙂 (vezi condiția retrogradă a planetei din V și a stăpânului casei V).
În timpul liceului trăiește prima ei dragoste, care a fost îndreptată spre o altă fată. Apoi are o relație scurtă și fără obligații cu un bărbat, demonstrând o atitudine feministă remarcabilă pentru acele timpuri, izvorâtă direct din firea sa nesupusă și încăpățânată, și nu ca urmare a influenței vreunei ideologii sau politici. De-a lungul timpului a avut mai multe aventuri care sfidau normele, ajungând să fie considerată o excentrică (vezi AS Balanță, cu Venus/Marte/Pluton vs. Uranus retrograd pe semne duble și casa a V-a în Vărsător, găzduind o planetă retrogradă).
După absolvire a fost guvernantă, apoi dascăl și director la o școală de fete, unde l-a cunoscut pe cel care avea să devină cel mai bun prieten al ei, profesorul de artă și pictorul Berthe Edersheim, cel care a susținut-o în realizarea ambiției sale de a deveni scriitor (vezi condiția lui Mercur în X, opozițiile pe III-IX, stăpânul casei III în V, Soarele ca stăpân de XI în X, ș.a.).
Astfel, câțiva ani a lucrat ca jurnalist freelancer în Paris, fiind corespondent pentru ziarele din Olanda pe teme culturale și mondene. La începutul celui de Al Doilea Război Mondial nu i s-a mai permis să-și semneze articolele cu numele său real, care-i trăda originile evreiești, și a fost obligată să scrie sub pseudonim. S-a opus din principiu și a rămas fără slujbă (vezi amprenta uraniană). Astfel și-a întrerupt cariera jurnalistică și s-a hotărât să lucreze, în sfârșit, la primul său roman, ”Rolien și Ralien” (e ceva să-ți permiți să devii creativ pe timp de război!).
În timpul războiului a fugit din Franța în Spania, pe drum fiind jefuită de ghid (i s-a furat inclusiv manuscrisul la care lucra), reținută de autoritățile spaniole și încarcerată. În final a fost eliberată și a putut ajunge la Madrid și apoi la Lisabona. De aici urma să zboare spre Londra, însă datorită (!) unei întârzieri a pierdut cursa de avion… Avion care a fost doborâtă de germani (vezi opozițiile pe axa deplasărilor III-IX, dar și cele de pe semne cardinale, în care sunt implicați Mercur, ca stăpân de XII, și Luna; și, desigur, norocosul Jupiter retrograd în semn de aer). A luat următoarea cursă, a ajuns în Londra, a fost interogată și apoi a obținut o slujbă la departamentul francez de informații, unde asculta posturile de radio din țara sa natală, ocupată de nemți, și traducea. A reușit să treacă relativ ușor prin război, însă întreaga ei familie (părinți, frați, verișori) a fost deportată și omorâtă de naziști…
După război s-a întors la Paris, unde a lucrat la biroul de informații al ambasadei olandeze, și și-a publicat romanul, care a fost considerat deosebit de provocator și de erotic pentru acele timpuri (descria trăirile unei tinere bisexuale). S-a bucurat totuși de o critică pozitivă (vezi stăpânul casei III în V, bine aspectat). ”Rolien și Ralien”, dar și celelalte romane care au urmat, a fost, de fapt, autobiografic.
După câțiva ani a născut un fiu, Eric, care să-i ducă numele mai departe. Avea 46 de ani și un copil conceput deliberat (!) în afara căsătoriei, cu un bărbat însurat de la care nu a cerut nimic (Jupiter este semnificator natural pentru copii, iar Luna pentru maternitate; vezi Jupiter în V, Vărsător – ”a fi altfel”, cu stăpânul V retrograd împreună cu Luna în Capricorn – semn al vârstei înaintate). La vremea respectivă nicio femeie nu mai făcuse asta, era de neconceput, era scandalos, era… în opoziție cu toate normele sociale! (vezi și condiția lui Uranus, dispozitat de Jupiter din Vărsător). Josepha a devenit ulterior o favorită a feministelor. Ea s-a ocupat singură de educarea lui Eric și a continuat să lucreze ca jurnalist și scriitor. În scurt timp, vechiul ei prieten, pictorul Berthe Edersheim, divorțat fiind, revine pentru a-i fi alături, ei și copilului, pentru restul vieții sale.
La 72 de ani, Josepha debutează ca actriță de teatru și film (lung metraje și seriale), așa cum și-a dorit în copilărie, iar la 84 de ani primește Premiul Anna Bijns, pentru întreaga sa operă literară. Se stinge din viață la 93 de ani, la doi ani după moartea lui Berthe.
***
Cu un astfel de exemplu, îți mai vine să te opui opozițiilor din harta ta natală sau să nu-ți permiți să fii ”altfel” când Uranus ți-o cere? Vorba unei alte uraniene (Colette), ”Vei face lucruri nebunești, dar fă-le cu entuziasm”.
PS: cei speriați de cuadraturi și de casa a VIII-a, sunt rugați să citească articolul ”În vârful cuadraturii”, scris anul trecut.
- Vezi categoria ”Traits: Personality: Eccentric” a sitului Astrodatabank.com: http://www.astro.com/astro-databank/Category:Traits_:_Personality_:_Eccentric, iar de acolo vezi femeile. ↩
- Merită menționată și studiată harta scriitoarei franceze Colette: http://www.astro.com/astro-databank/Colette ↩
- Merită menționată și studiată harta exploratoarei Alexandra David-Neel: http://www.astro.com/astro-databank/David-N%C3%A9el,_Alexandra ↩
- Dar de câteva ori l-am găsit și pe Saturn în Capricorn sau Rac. De cele mai multe ori și Pluton și Neptun erau bine evidențiați ↩
- Am judecat hărțile în sistemul de case pe semne întregi, Whole. ↩
- Exceptând aspectele disociate. ↩
- Informații succinte, despre ea, au pus la dispoziție cei de la AstroDatabank, la http://www.astro.com/astro-databank/Mendels,_Josepha. Din păcate, alte date despre ea se găsesc doar în limba olandeză, care nu-mi este accesibilă. Folosind Google Translate am reușit să pun cap la cap informații biografice din articolele de la http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Mendels și https://nl.wikipedia.org/wiki/Josepha_Mendels, dar e posibil să se fi strecurat erori în înțelegerea mea. ↩
- Trimitere la ”Far from the madding crowd” (ro. ”Departe de lumea dezlănțuită”), titlul romanului lui Thomas Hardy. ↩