Ada CocosEditorial

Dreamcatcher

Cândva, demult, un lider spiritual Lakota medita pe vârful unui munte. A avut o viziune în care i s-a arătat Iktomi, o zeitate care putea lua orice formă și era mereu în căutarea cunoașterii. Întrupat într-un păianjen, Iktomi i-a povestit înțeleptului despre ciclurile vieții, luându-i din mână un cerc din lemn de salcie, împodobit cu pene, mărgele și păr de cal, peste care a început să-și țeasă pânza. Zeul a vorbit despre forțele bune și forțele rele care ne înconjoară, forțe care ne pot ajuta sau care pot tulbura ordinea Naturii. Când a terminat de vorbit, Iktomi i-a dat bătrânului pânza și i-a spus: ”Pânza este un cerc perfect cu o gaură în mijloc. Folosește-o pentru a ajuta oamenii să își atingă țelurile utilizându-și corect ideile, visele și viziunile. Dacă crezi în Marele Spirit, pânza va filtra ideile bune, iar cele rele vor rămâne prinse și nu vor trece, spulberându-se la primele raze de soare.”

Foto: Laura
Foto: Laura

Aceasta este una dintre legendele capcanei pentru vise sau a ceea ce se numește ”în original” dreamcatcher, legendă care m-a dus cu gândul la Pești și la casa a XII-a.

Simbolic, atunci când punem seara capul pe pernă, încheiem un ciclu și intrăm într-o lume nevăzută și misterioasă, într-o altă dimensiune a propriei ființe, în mitologia personală, cum ar spune Freud. El considera miturile ca fiind vise publice, zeii ca fiind proiecții interioare pe un ecran universal, iar visele le vedea ca pe mituri private. Jung, pe de altă parte, considera că în timpul zilei, conștientul e orientat spre exterior, spre a face față provocărilor și de aceea poate pierde contactul cu forțele interioare. Înțelegerea corectă a miturilor și a viselor noastre ne poate restaura integritatea ființei și contactul cu un sine interior mai înțelept și mai profund. Jung este de părere că nu e bine să ne situăm pe extreme, ci să încercăm să păstrăm un dialog între cei doi poli, conștient – inconștient. Parcă și văd cei doi pești care înoată în sens opus pe cercul zodiacal și în visele noastre, aducând împreună casa de nebuni și izbăvirea, victima și salvatorul, spitalul și pușcăria, halucinația și inspirația, conștientul și inconștientul. În vis, inconștientul trimite informații, de cele mai multe ori criptate, către conștient. De aceea poate că nu ar strica să luăm îndemnul ”crede în visele tale” și altfel decât o facem în mod obișnuit. Mai cu seamă în această perioadă în care Neptun se găsește în domiciliu, în Pești, alături de Chiron. În plus, Soarele, Mercur și Venus vor tranzita, în martie, același semn. O să-l las pe Jung să mai scrie un fragment al acestui articol: ”Trebuie să învăț că (…) visele sunt limba sufletului. Trebuie să le port în inimă și să mă întorc cu mintea la ele ca la cuvintele celei mai dragi persoane.”

Am putea spune astfel că Peștii și casa a XII-a nu sunt doar activitatea onirică în sine, ci un adevărat dreamcatcher personal(izat) în care un rol deosebit îl au ”firele” și ”mărgelele” culese mai cu seamă din casele a IV-a, a VIII-a și a IX-a. Adunând laolaltă tot ce am simțit vreodată ca oameni conectați la mitologia proprie și la cea universală, Peștii și/sau casa a XII-a ne ajută să ne ”recondiționăm” în fiecare noapte, să ne recompunem din ceea ce peste zi pare defalcat, scindat, pentru a renaște din haos odată cu reinstaurarea stării de veghe. Nicăieri în harta personală limitele nu se dizolvă atât de ușor, barierele conștiente nu se supun adormite înțeleptului din noi (Jupiter , stăpân tradițional al semnului Pești).

Bine, bine, vor protesta poate unii, cu îndreptățire, dar toți mai visăm urât din când în când! Cu siguranță așa e. Și-atunci e bine să ne întrebăm dacă chiar credem în Marele Spirit sau e doar o teorie frumos ambalată (casa IX) sau poate o tradiție/moștenire de familie (casa IV)?

Dacă e să privim la Pești/casa a XII-a ca la propriul dreamcatcher, e bine să înțelegem că el ne apără de ceea ce vine din afară, ne ajută să procesăm ceea ce trăim zilnic, să atașăm totul memoriei personale, dar și celei ancestrale. Însă nu ne poate apăra de ceea ce există deja în noi. De aceea, e bine să ne aducem aminte de spiritualitatea sănătoasă emoțional, despre care am mai discutat în paginile acestei reviste (https://www.astrotext.ro/2015/03/spiritualitate-sanatoasa-emotional-ii/).

Visați-vă visele și credeți în ele!

ADA COCOȘ,
Redactor-șef

ada-cocos-autor