Ada CocosEditorial

Lada de zestre

Hristos a înviat! Înnoiți după sfintele sărbători, vrând – nevrând revenim la cele lumești, păstrând în suflet, cu grijă flacăra creației și a iubirii primită în dar de la Cer.

În mai, până pe 20 ale lunii, Soarele va traversa Taurul, cu Venus ca dispozitor în același semn până pe 24 mai. Apoi Soarele va intra în Gemeni, cu Mercur, dispozitorul său, tot în Taur (retrograd până pe 22 mai). Suntem invitați să ne reamintim de bucuriile simple care ne înnobilează existența purtându-ne de la pasiune (Venus) la compasiune (Neptun, octava superioară a lui Venus). Ambele ipostaze coexistă în ființa noastră, descriind un drum evolutiv presărat cu plăceri și răscoliri sufletești, cu senzualitate și simțiri mai înalte, cu idealuri și idealizări, cu descoperirea valorii personale, dar și valoarea a tot ce ne înconjoară.

Foto: Begemot
Foto: Begemot

Pe acest drum evolutiv ne este permis să ne așezăm în iarba molcomă a primăverii și să ne odihnim, să ne acordăm momente de respiro, de autoindulgență de câte ori vrem. Cu o singură condiție. Să nu ne abandonăm leneviei, stagnării, ci mai degrabă seninătății și puterii Taurului de a trage la jug, de a face concret, în ritmul său legănat, constant, stabilizator.

Venus este asociată mitologic și astrologic cu puritatea, dar și cu desfrânarea sau, poate, mai bine spus, cu tot ceea ce se găsește între aceste extreme ale feminității. Dacă ar fi să o aducem și în cultura noastră românească, am putea să-i descoperim o inedită ipostază. Cea a Sfintei Vineri. O divinitate duală, așa cum este considerată și Venus de mai toate mitologiile lumii. Din această perspectivă, basmul românesc aduce în fața noastră o entitate în vârstă, gârbovită de ani, care trăiește în adâncul pădurii, în sânul naturii, înconjurată de animalele pe care le patronează și pe care le îngrijește. Nu prea seamană cu zeița frumuseții, cochetă și veșnic seducătoare. Pare să fie mai degrabă o întruchipare a maturității, a responsabilității și simțului valorii pe care îl dobândim cei mai mulți în drumul spre înțelegerea și manifestarea compasiunii. Muncile la care eroinele poveștilor sunt puse de Sfânta Vineri nu sunt nici puține și nici ușoare. Printre altele au de hrănit și de spălat balauri și alte lighioane înspăimântătoare ce ne pot duce cu gândul fie la natura noastră instinctuală, erotică, fie la semnul opus Taurului, Scorpionul, un simbol al abisurilor sufletești populate de tot ceea ce ne înspăimântă la noi înșine, dar și un simbol al transformărilor necesare evoluției. De aici putem desprinde un mesaj deosebit de constructiv: Iubirea îmblânzește întotdeauna Bestia tocmai pentru că nu o ignoră, ci o acceptă îngrijind-o, transformând-o prin gingășie, puritate și compasiune. În basmele de tipul ”Fata babei și fata moșneagului”, fetele au de trecut prin adevărate faze inițiatice care le poartă spre maturitate și poate chiar spre căsătorie, un alt sector guvernat de Venus, de a această dată ca stăpână a Balanței și a casei a VII-a. Cufărul pe care și-l alege fiecare sau pe care îl primește fiecare de la Sfânta Vineri este un simbol al valorii sale reale, demonstrate practic, al valorii materializate în gesturi concrete, cu impact direct asupra celorlalți, asupra universului. Conținutul cuferelor ce seamănă mult cu lada de zestre devine o oglindă a sufletului eroinelor și, interesant, ele nu au voie să îl vadă decât atunci când ajung acasă. Adică atunci când ar trebui să dăruiască celorlalți din bogăția lor. Astfel, cea care a slujit-o cum se cuvine pe Sfântă găsește în cutie bani, bijuterii, bunuri diverse, iar leneșa doar balauri care o devorează (umbra Taurului este reprezentată de defectele Scorpionului).

Iată cum mica benefică nu-și desface ușor baierele pungii, iar ceea ce credem că avem s-ar putea dovedi iluzoriu sau chiar letal. Aprecierea corectă a calităților interioare, aprecierea corectă a prețului pe care suntem gata să-l plătim sau să-l primim, la modul cel mai concret, dar și metaforic vorbind, ar trebui să conducă spre descoperirea plăcerii în a deveni mai buni, mai iubitori, mai creativi, mai dornici să punem împreună cu altul (integrarea semnului opus Taurului, Scorpionul), mai plini de compasiune. Pentru că, aceasta din urmă este atotcuprinzătoare și nu se reduce la doi, deși pornește de acolo. Nu este o stare, ci implicare activă, concretă, hrănită cu pasiune pentru tot ceea ce cuprinde Natura. Natura umană, natura divină, natura în sânul căreia trăim.

ADA COCOȘ,
Redactor-șef

ada-cocos-autor