Diana SpineanInfluentele Lunii

Perspective asupra lunației din 6 mai 2016

Timp de o săptămână și jumătate, între 28 aprilie și 9 mai a.c., Mercur (Taur), Jupiter (Fecioară), Marte și Saturn (Săgetător) s-au aflat simultan în mers aparent retrograd. Nu-i puțin lucru, din moment ce sunt 4 din 7 planete tradiționale! Dintre acestea, Jupiter își vine în fire curând, în 9 mai, apoi Mercur în 22 mai, lăsându-le celor doi așa-ziși malefici1 lunga vară fierbinte…

Ideea ar trebui să fie, teoretic, simplă: dacă am gonit ca nebunii scăpând esențialul, ratând sensul evenimentelor, sau am vegetat prin sectoarele (casele) pe care aceste planete le tranzitează2, mișcarea lor aparent retrogradă constituie semnalul de ”mai ho!” de care avem nevoie. Nevoie pentru a ne rumega experiențele, pentru a le asimila mai bine. Să descoperim înțelesul celor trăite și să-l încorporăm conștient în omul care am devenit datorită (unii ar spune ”din cauza”) lor.

harta-luna-noua-mai-2016

Și nu-i alt prilej mai bun pentru asta decât vineri, când Luna Nouă se formează în Taur, în casa a VI-a a [digestiei] momentului, alături de Mercur retrograd și de dispozitoarea lunației [și stăpâna orei planetare], Venus. Mai mult, stăpânul Ascendentului (Jupiter) se află la stația directă în zodia Fecioarei, un indiciu în plus că procesul digestiv e pe cale să se normalizeze, arsurile stomacale, balonările și crampele devenind [din septembrie încolo] doar o amintire.

Dăm startul începând chiar de joi, când Luna pășește în Taur și ia un prim contact cu Venus, un indiciu că un punct de pornire ar putea fi cele mai dulci momente trăite, cele pe care le-am savurat sau pe care ne-am mulțumit să le adulmecăm. Poate suntem obișnuiți să ruminăm mai cu seamă momentele neplăcute, dar să nu reflectăm destul asupra celor plăcute, pentru că, deh, ce-ar mai fi de analizat și de înțeles acolo? Am fost satisfăcuți și gata. Dar știm noi ce anume ne-a satisfăcut? (Vezi și stâpânul casei V, Marte, în semnul AS). Cunoaștem rețeta satisfacției noastre? Că pe cea a insatisfacției o cam știm pe de rost. Asta vă provoc să căutăm fiecare în aceste zile: o rețetă a propriei satisfacții!

(Scrisesem paragraful de mai sus și apoi m-am ridicat pentru a ajunge în sufragerie unde televizorul fusese uitat pornit, cu intenția de a-l închide. Rula final emisiunii Bake Off România, din care nu vizionasem niciun episod, dar care acum m-a făcut să înțepenesc cu telecomanda în mână. În cele câteva minute care rămăseseră până la finele ei, am dedus că celor doi concurenți rămași în concurs pentru titlul de ”Cel mai bun cofetar amator al României”, li s-a dat ca ultimă probă realizarea unui tort de nuntă spectaculos, care să conțină și o surpriză. Ei bine, unul dintre concurenți tocmai prezenta un tort simplu, alb, pe 3 etaje. Jurații și publicul se întrebau ce-o mai fi și asta pentru că nu era nimic spectaculos într-un tort alb ca varu’, cu nici măcar o decorațiune! Când toți priveau desertul neîncrezători, concurentul apasă pe un buton și pornește un video-proiector. Într-o secundă, banalul tort se animă devenind suportul pe care rulează povestea unei iubiri.

În cadrul unei nunți scena ar căpăta un alt înțeles, dar în contextul lunației din 6 mai mă face să vă întreb: dacă sub acel înveliș de zahăr alb ar fi tortul vostru preferat, voi ce poveste personală ați proiecta pe el și de ce tocmai acea poveste? Ce ingrediente are ea?)3

"Ai mâncat licurici din nou?". Imagine: Ape Lad
„Ai mâncat licurici din nou?”. Imagine: Ape Lad

Pe de altă parte, cu Marte (stăpân și de XII) și Saturn (stăpân și de III) retrogradând în semnul Ascendent și cu o casă a rănilor (dar și a tratamentelor, a VI-a) ocupată de Mercur retrograd, împreună cu stăpânii caselor VIII și IX conjuncți (luminătorii), tendința de a rumega frenetic experiențele greu digerabile, în căutarea sensului sau dintr-o pură plăcere masochistă, este mare. A nu ne putea opri din ruminat este o problemă. Tindem să ne învârtim în cerc, răsucind cuțitul în rană, fără a vedea sensul suferinței noastre. Iar noi tocmai asta avem de descoperit, așa că acest moment este unul bun și pentru a solicita ajutor specializat.

Mesajul retrogradării celor doi malefici din această primăvară și vară, bine reliefat de harta acestei lunații care-i plasează în cel mai important punct al hărții, Ascendentul, am să-l traduc folosindu-mă de cuvintele lui Andrew Solomon4:
”Descoperă înțelesul, construiește identitatea (…) După ce ai descoperit înțelesul, trebuie să încorporezi acel înțeles într-o nouă identitate. Trebuie să iei traumele și să le faci parte a ceea ce ai devenit, și trebuie să cuprinzi cele mai dificile evenimente din viață într-o poveste de succes, demonstrând un sine mai bun ca răspuns la lucrurile care rănesc. (…) Nu căutăm experiențe dureroase care ne distrug identitatea, ci ne căutam identitățile ca rezultat al experiențelor dureroase. Nu putem suporta o suferință fără sens, dar putem îndura o durere mare dacă credem că are sens. Alinarea are o influență mai mică asupra noastră decât lupta. Am putea fi noi înșine fără plăcerile noastre, dar nu fără nenorocirile noastre care determină căutarea înțelesului.”

***

Că rumegăm, asimilăm, e bine, dar hai să și prevenim un eventual rău sau să-l reparăm fără a mai sta pe gânduri! Cu Luna în exaltare și cu Venus în domiciliu, într-o zodie a concretului (Taur), în casa a VI-a, și cu Jupiter în Fecioară tronând în casa a X-a, ce altceva ne poate înnobila acum decât munca? Și nu orice muncă, ci una care are sens pentru noi, căreia îi vedem rostul și-i simțim satisfacțiile. Asta vă invit să căutăm în aceste zile, și nu numai, să realizăm o activitate cu sens, pe care s-o includem în rutina noastră.

Harta acestei lunații rămâne în vigoare până în 5 iunie, când are loc următoarea Lună Nouă, timp pe care vă invit să-l petreceți cu folos și cu plăcere!

DIANA SPINEAN

diana-spinean(2)-autor

  1. Marte revine la mersul direct în 30 iunie și Saturn în 13 august.
  2. Să verificăm însă și casele pe care aceste planete, retrograde în tranzit, le stăpânesc în harta natală!
  3.  Printre altele casa a VI-a reprezintă și bucătarul, talentul culinar sau pur și simplu gătitul.
  4. Citat din prezentarea sa, ”How the worst moments in our lives make us who we are” – https://www.ted.com/talks/andrew_solomon_how_the_worst_moments_in_our_lives_make_us_who_we_are