Andreea TalmazanTranzitarium

Jupiter în Balanță

Știți sentimentul acela pe care îl avem când cineva foarte drag nouă urmează să ne fie oaspete? Acesta este sentimentul pe care nativii Balanță pe care i-am întâlnit în ultima perioadă îl trăiesc la gândul ingresului lui Jupiter în zodia lor. Sentiment pe care orice nativ al zodiacului îl trăiește atunci când guvernatorul Săgetătorului, garantul optimismului, bunăstării și înțelepciunii se pregătește să le tranziteze zodia natală.

andreea
https://flic.kr/p/dRHfeS

Ingresul lui Jupiter în Balanță are loc pe 9 septembrie 2016, la ora 14:18 (ora României). Ascendentul momentului este în Săgetător în conjuncție cu Saturn, iar Jupiter se află în casa a IX-a, pe care o și guvernează, formând o conjuncție la orb de 5 grade cu Mijlocul Cerului.

Simbolistica hărții ne trimite cu gândul la toate caracteristicile Săgetătorului, casei a IX-a și ale lui Jupiter. Urmează un an și un pic în care, prin intermediul contextului oferit de Balanță, fiecare dintre noi este dator față de sine să învețe din experiență, să-și lărgească orizontul de cunoaștere, să călătorească fizic sau prin intermediul cărților sau al studiilor superioare prin vastitatea culturală a lumii, să-și găsească un mentor sau să-și asume rolul de mentor pentru generația ce-i urmează, să împărtășească cu cei din jur înțelepciunea pe care viața i-a oferit-o. Spun „contextul Balanței” având în minte principalele caracteristici ale zodiei: relaționare, parteneriate, socializare, activități culturale, negociere.

Sub tranzitul lui Saturn prin Săgetător avem misiunea de a schimba principiile de viață, sistemele de referință, valorile morale. Întreaga experiență trăită o putem pune în slujba prezentului și a viitorului. Pentru atingerea acestui scop este esențial să trecem în revistă propria viață și elementele semnificative după care ne-am ghidat în alegerile pe care le-am făcut. Începutul tranzitului lui Jupiter provoacă la curaj. Acel tip de curaj care ne permite să ne înfruntăm cu propriile credințe și de a dezvolta capacitatea de schimbare, flexibilitatea ideilor și capacitatea de a accepta că știm mult și în același timp nu știm mai nimic despre lume și viață.

Un aspect important al acestei hărți este conjuncția Lună-Marte din Săgetător, din casa I a momentului, care poate genera conștientizarea acelor credințe de care suntem profund atașați și de care ne este dificil să ne separăm. Emoțiile generate de un anumit sistem de gândire duc cu ușurință la agresivitate.

Cel mai probabil, această agresivitate, așa cum este sugerată de casa I, este îndreptată spre propria persoană, spre Eu, care este perceput ca fiind rău, inadaptabil. Acest lucru se manifestă prin gânduri de genul „nu sunt suficient de bun”, „nu sunt suficient de pregătit”, „nu sunt suficient de deștept”, „nu știu nimic”, „eu sunt de vină” ș.a.m.d. Această situație este susținută astrologic de Mercur retrograd din Fecioară și din casa a IX-a, care trasează o cuadratură la această conjuncție din Săgetător, la orb de 8 grade. Aspirații avute și neîmplinite își pot găsi în perioada următoare contextele optime pentru a fi reaprinse și atinse.

Dar, cum spuneam și mai sus, necesită capacitatea de a gândi analitic, logic și de a accepta ambivalența. Și, mai mult decât atât, disponibilitatea de a găsi partea optimistă (sic!) din a te compara cu ceilalți, într-un anumit nivel al dezvoltării, până la atingerea capacității de a concura cu vechiul Eu, rămânând astfel singurul reper real al dezvoltării individuale.

Am mai putea spune că pe parcursul acestui tranzit jupiterian prin zodia relațiilor, acestea vor fi binecuvântate și pline de prosperitate afectivă sau materială. Mergând însă pe principul „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă”, atât Balanțele, cât și ceilalți nativi, ar fi bine să se pună pe treabă. Pentru că harta ingresului sugerează să apelăm la înțelepciune, este important să facem o radiografie a relațiilor trecute și prezente, a tiparelor de relaționare, a așteptărilor pe care le avem de la noi și de la ceilalți și, nu în ultimul rând, la modul în care fantasmele inconștiente își fac prezența în viața de zi cu zi.

Pe lângă multele beneficii pe care la aduce orice tranzit jupiterian, sunt și câteva, hai să le spunem dezavantaje, dintre care cel mai mare este „exagerarea”. În contextul relațional, aceasta se poate manifesta prin dorința nerealistă ca „toate relațiile să fie bune”, „să fiu bun cu toată lumea” „să văd ce-i bun în ceilalți”. În cazurile extreme aceasta se poate manifesta prin „iertarea repetată” a celor care fac rău cu bună știință, a persoanelor agresive fizic sau psihic.

Pentru a păstra echilibrul pe care îl pretinde Balanța, este nevoie să se păstreze egala măsură dintre bine și rău, și alegerea asumată a binelui, fără excluderea, negarea, izolarea „răului”. A nega sau a izola aspectele rele dintr-o persoană sau dintr-o relație nu este soluția pentru echilibru și armonie. Ci pot duce la conflicte și o suferință și mai mare, care contrazice așteptările pentru un tranzit jupiterian în zodia care unește vieți.

Între 6 februarie și 9 iunie 2017 Jupiter se află în mișcare aparent retrogradă. Suntem obișnuiți cu ideea că retrogradarea este o perioadă dificilă, sau rea, pur și simplu. Mișcările retrograde sperie publicul neavizat, pentru că sunt asociate cu experiențe neplăcute. „Campion” în primirea unor judecăți nedrepte este Mercur. Dar nici o planetă nu scapă de teama privitorului atunci când intră într-o astfel de perioadă, deci nici Jupiter.

Cu toate acestea, perioada de retrogradare este o perioada care poate aduce cu sine multe câștiguri în procesul evolutiv. Important este să o privim dintr-o perspectivă diferită. Să spunem că în mișcarea directă premergătoare, trăim experiențe, conform planetei respective, în cazul nostru Jupiter, și relațiilor pe care aceasta le are cu celelalte planete. Apoi, urmează o perioadă de reflecție, de analiză și elaborare, de reorganizare mentală.

Dacă am transforma într-un limbaj psihanalitic, este o regresie parțială și topică, adică îndreptată spre un singur aspect al vieții. În acest caz, al tranzitului jupiterian prin Balanță, ar fi vorba de o regresie în direcția modului în care s-au construit anumite modele de relaționare, cu scopul de a le transforma.

Nimic înspăimântător nu se întâmplă câtă vreme raportarea noastră internă la lumea înconjurătoare este realistă, obiectivă. Nu rupem relații, dar le putem observa pe acelea care nu ne fac bine și ce am putea să facem să le schimbăm. Putem să observăm propria noastră contribuție la ceea ce numim a fi „relații toxice”, astfel încât în relațiile următoare să nu mai intrăm cu scopul de a „repara” și de „a vindeca” ceva care dăinuie de multă vreme. Schimbând cauza, schimbăm destinul.

În concluzie, urmează un an și o lună în care ne putem dedica relațiilor, parteneriatelor de orice tip. Prin dedicare înțelegând că ne putem orienta atenția spre modul de funcționare optim, spre dezvoltarea propriei persoane în relație cu ceilalți, spre îmbunătățirea modului de comunicare.

Căsătoriile încheiate în acest interval, pot fi armonioase. Dar pot, la fel de bine să scoată în evidență așteptările excesive ale partenerilor, unul de la celălalt și de la relație. Putem spera că vom deveni maleabili și înțelegători, că ne putem pune experiența de viață în slujba celuilalt. Și mai putem spera că ne va face plăcere să petrecem timp cu cei din jurul nostru, fără patimă, fără ură, acceptându-ne reciproc valorile și credințele. Dar cel mai mult, sper, că în această perioadă vom fi dispuși să învățăm să facem schimburi de idei în mod sănătos, nu coercitiv, și că vom învăța să dezbatem, fără să atacăm.

Andreea Talmazan

andreea-talmazan