Marte în Capricorn

Change

Luna octombrie stă sub tranzitul lui Marte prin Capricorn. Deși ingresul a avut loc pe 28 septembrie, iar intrarea în zodia Vărsătorului va avea loc pe 9 noiembrie, aproape tot tranzitul se desfășoară pe parcursul lunii lui Brumărel.
Înainte de a porni analiza efectivă a acestui tranzit, mi-a trecut prin minte să verific „istoria recentă”, să văd ce s-a întâmplat la ultima trecere a Războinicului prin zodia Construcției. Am descoperit cu surprindere, una plăcută mărturisesc, că tranzitul cel mai recent a avut loc în perioada 27 octombrie – 5 decembrie 2014. Vă reamintesc că atunci s-au desfășurat cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale din România, având punctul culminant pe 16 noiembrie, când toate jocurile anticipate în culisele politicii au fost „dejucate” de o trezire a conștiinței în peste 1 milion de cetățeni români, numiți „nehotărâți”, care au mers la vot. Rezultatul jocului democratic de atunci a intrat în istoria recentă a țării.

Bine,bine, veți spune, dar alegerile parlamentare din acest an vor avea loc pe 11 decembrie. Este adevărat. Atât doar că, în această perioadă, ne aflăm în plină campanie electorală neoficială. Totul este pus sub semnul întrebării, îndoiala și nesiguranța sunt prezente, în ciuda unor certitudini și a siguranței de sine manifestate de unele grupuri sau indivizi.

Dar să le luăm pe rând și să analizăm toate elementele. Simbolistica lui Marte este asociată cu războinicul, cu independentul, cuceritorul. Este planeta inițiativei, a curajului, a ruperii barierelor și limitărilor. Capricornul este zodia structurilor, a legii și ordinii, a determinării și consecvenței. Iar Pluton, al cărui tranzit prin această zodie se află abia la jumătate, este guvernatorul subteranului, al adâncurilor, al inconștientului. Cum spuneam și în alte analize, energiile plutoniene „atacă” fundamentele oricărei structuri. Dacă sunt putrede, se vor clătina și vor cădea odată cu toată „clădirea”. Este bine să păstrăm în minte că Saturn, guvernatorul Capricornului, se află în Săgetător în toată această perioadă, zodie care guvernează principiile, valorile morale, credințele, ideile care stau la baza formării legilor care guvernează existența individuală și de grup.

Tranzitul lui Marte prin Capricorn este interpretat de regulă ca fiind unul care animă dorința de a clădi ceva durabil în timp. Reprezintă nevoia de stabilitate internă și exterioară, pentru care fiecare individ sau grup va munci și își va folosi toate resursele. Se formulează obiective clare pe termen mediu și lung, bazate pe analize amănunțite, atât la nivel individual cât și la nivel de grup.

Simbolistica plutoniană vorbește despre distrugere și reconstrucție, despre moarte simbolică și renaștere, metamorfoză, despre alchimie și transformarea plumbului în aur, despre piatra filosofală. Pluton în Capricorn pare să aibă menirea trezirii unei conștiințe orientate spre adevăr: un adevăr individual armonizat la un adevăr universal. Sub o formă sau alta, de când a început tranzitul plutonian prin această zodie, ce a fost și continuă să fie putred în adâncuri, este scos la lumină, făcut cunoscut. Dar lucrurile nu se opresc aici. Este necesară o schimbare alchimică, o valorizare a „mizeriei” pentru un scop mai înalt, care poate fi reprezentat de o structură solidă pentru întreaga comunitate, pentru umanitate.

Am putea presupune, privind spre lecția trecutului, că Marte și Pluton colaborează pentru crearea, realizarea, unui sistem, a unei structuri solide, clare, ferme, cu o fundație sănătoasă. Fie că ne referim la individ sau la societate, putem vorbi despre trezirea conștiinței în indivizii care „se țin departe” de interesul comun al societății, despre nevoia intrinsecă de implicare, despre curajul de a ieși din zona de confort în ciuda tendinței de abandonare într-o gândire predominant „depresivă” de genul „nimic nu se schimbă”, „totul e la fel” etc.

Revenind la povestea cu alegerile. În 2014, al doilea tur de scrutin s-a desfășurat pe conjuncția Marte-Pluton în Capricorn, iar rezultatul a uimit, a bucurat sau a înfuriat. Pentru că ceea ce s-a întâmplat atunci a fost o trezire „forțată” la viață și la implicare a masei mari de nehotărâți. Veți întreba ce s-a întâmplat în iunie 2016. Din punct de vedere astrologic, Marte era retrograd în Scorpion, o zodie pe care o co-guvernează cu Pluton. Retrogradarea am putea-o privi ca pe o regresie psihică la un stadiu anterior de dezvoltare, în urma unei dezamăgiri recente. Harta momentului era dominată de Crucea Cosmică pe semne mutabile, cu Soare-Venus-Lună în Gemeni, Jupiter-Nodul Nord în Fecioară, Saturn retrograd în Săgetător și Neptun-Nodul Sud în Pești, aspecte care indică o puternică rezistență la schimbare, incapacitatea de a manifesta voință, starea de ambivalență dominând psihicul, abandonând conștiința unei stări de neputință, specifică episoadelor depresive.

Pe 11 decembrie, Marte se va afla în Vărsător, zodia idealurilor, formând un sextil cu Saturn și Soarele din Săgetător (despre care am menționat că este zodia principiilor și a valorilor morale), Saturn care co-guvernează Vărsătorul. Manifest, pot fi prezente două tendințe contrare: nevoia acută de schimbare vs. nevoia de a păstra lucrurile așa cum sunt. Privind dinspre viitor către prezent, am putea spune că ceea ce vor descătușa Marte și Pluton în luna octombrie, din punct de vedere astrologic, va înclina balanța consistent la alegerile din decembrie. Minciuna nu mai poate fi o armă. Pentru că, intuitiv, mulți o simt ca pe o agresiune. Cu alte cuvinte, cu cât fiecare, la nivel individual, va încerca să depășească stadiul depresiv al neputinței, căutând să se ancoreze într-un sistem de principii sănătoase atât pentru sine, cât și pentru comunitate, cu atât mai mari sunt șansele ca prezența la vot să egaleze și chiar să depășească mobilizarea fantastică din 2014.

Andreea Talmazan

andreea-talmazan