Ada CocosEditorial

„Greii” cerului în semne de Pământ: cât plătim pentru stabilitate?

Uranus părăsește în mai 2018 Berbecul și pășește în Taur, semn Fix, de Pământ, în vreme ce Saturn și Pluton se pregătesc să înceapă un nou ciclu, printr-o conjuncție în Capricorn (la grad în 2020), alt semn de Pământ, dar Cardinal. În cartea sa „Jupiter meets Uranus”, Anne Whitaker face referiri și la ciclul Saturn – Pluton. Cele două planete se întâlnesc în conjuncție aproximativ o dată la 33 de ani, iar ciclul lor are legătură cu ”națiunile emergente și cu profunde transformări, curățări și reînvieri culturale”.

Toate acestea vin pe fondul unor neliniști, conflicte și crize ce par că în ultimii ani s-au tot accentuat urmând ca în perioada următoare să le vedem/înțelegem mult mai bine efectele, impactul concret și foarte real asupra noastră ca indivizi, ca nații, ca umanitate (implicarea semnelor de Pământ).

Ne-am putea liniști totuși la gândul că interacțiunile între planetele grele nu mai seamănă cu ”The Clash of the Titans” (Ciocnirea titanilor), ci mai degrabă acestea par să genereze energia necesară unor așezări, energia necesară unor decizii strategice, gândite pe termen lung.

Dacă prezența lui Uranus în Berbec indică adesea schimbări de dragul schimbărilor, revoluții și conflicte care nu par să aibă un scop foarte precis, periplul său prin semnul Taurului ar putea conduce la acțiuni și schimbări care să merite cu adevărat. Prin natura sa, Uranus nu este o planetă care să ne cimenteze în vreo stare de securitate și de siguranță, ci tinde să revoluționeze, să genereze schimbări la nivel de mentalitate, dar și la nivel social, în funcție de energia semnului pe care îl tranzitează.

Din Taur, ar putea genera întrebări legate de sacrificiile și compromisurile pe care le facem la nivel individual, dar și social pentru a ne bucura de o presupusă stabilitate. E foarte posibil să constatăm că plătim un preț mult prea mare pentru…nimic, că viitorul nu arată chiar atât de bine pe cât ne-am calculat, că e nevoie de o restructurare a mentalităților legate de economie, de gestionarea resurselor proprii, dar și colective, de o revizuire a unor vechi sisteme de valori ce nu ne mai poartă spre progres.

Fluctuațiile financiare pot fi mult mai mari decât de obicei, răsturnările de situație în plan economic mai la ordinea zilei. Acestea au însă un impact mult mai mare, mai perceptibil, în acea parte a mentalului colectiv care ține de asigurarea nevoilor de bază și de un sentiment de securitate ce se leagă direct de resursele de care dispunem ca indivizi și ca națiuni. De unde poate și o serie de acțiuni mai drastice, dar mult mai bine cântărite.

În acest context, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că Saturn are legătură și cu controlul, rigiditatea, represiunea sau opresiunea, în vreme ce Pluton mai este asociat și cu totalitarismul. La nivel individual, acest lucru ar putea fi resimți ca o lipsă de control asupra propriului destin, ca o senzație că acesta depinde de forțe externe, de guvern, spre exemplu. De asemenea, ar putea să se accentueze predispozițiile de a reveni la forme de organizare opresive, restrictive, tocmai pentru că acestea par să ofere alternative sigure (implicarea Taurului).

Din Capricorn, Saturn și Pluton ne-ar putea susține totuși în a face lucruri pe care le consideram până acum prea dificile, dacă nu chiar imposibile, în a depune efort constant pentru țeluri pe termen lung. Experiența anterioară ar trebui să cântărească mult atunci când decidem ce fel de sisteme sunt mai bune pentru noi, fie că vorbim despre sisteme sociale, politice ori financiare. De aceea, o persoană sau un grup cu viziune pe termen lung ar putea coagula sprijin pentru reformă, chiar dacă aceasta ar presupune sacrificii, greutăți, obstacole și poate chiar perioade de austeritate.

Poate că nu ar fi rău ca până Uranus să-și schimbe semnul să începem să ne întrebăm cât plătim pentru un salariu/venit mai mare, dacă merită să sacrificăm viitorul pentru o aparentă bunăstare azi. Pentru ca din momentul în care acesta intră în Taur să începem schimbările concret, calculat și la obiect, în cunoștință deplină de cauză.

Ada Cocoș
Redactor-șef
Ada Cocos