Firesc și nefiresc cu Uranus în Taur
În 15 mai, Uranus, planeta revoluțiilor, a inovației și schimbărilor de mentalitate intră în semnul practic, așezat și refractar la schimbare al Taurului. Combinația se anunță a fi provocatoare și m-a dus cu gândul la expresia „a-ți fugi pământul de sub picioare” care poate descrie o stare de vertij, de nesiguranța sau teama care apar în fața unor schimbări neașteptate. Taurul din fiecare dintre noi încearcă să conserve cu orice preț o stare de fapt care îi este sau doar îi pare favorabilă, o stare de fapt care îi oferă sau pare să îi ofere stabilitate și siguranță.
Și, iată, apare Uranus, cel veșnic pus pe a răsturna ordinea „firească” a lucrurilor, generând energie pentru evoluție, progres și chiar revoltă. Nu de alta, dar, în caz contrar, am fi arat și azi, cu toții, tot cu plugul de lemn. Unii încă o fac, lucru poate necesar pentru ca noi, cei avansați, să ne reamintim periodic că schimbarea e bună, că după ce-ți fuge pământul de sub picioare și te trezești în haos, din acesta se naște, iremediabil, cosmos, o ordine nouă, un univers care deschide perspective noi. Așa ajungem să spunem „Cerul e limita”. Iar zeul Cer este însuși Uranus.
Revenind însă cu picioarele pe pământ, tranzitul lui Uranus prin Taur m-a făcut să mă gândesc la interacțiunea dintre tehnologie și natură, interacțiunea dintre hi-tech și pământul care ne hrănește. De el depindem pentru a avea cele necesare traiului. Oare îl mai prețuim, trăim în simbioză cu el sau doar îl exploatăm fără discernământ, parazitar, poate? Cum ne folosim geniul uranian? Constructiv sau distructiv?
Rezultatele concrete le vedem cu ajutorul semnelor de Pământ, în cazul de față, Taurul. Prezent în Taur, simbol a ceea ce ne oferă Mama Pământ, Uranus ar putea să ne deschidă noi perspective asupra modului în care înțelegem să folosim tehnologia, inovația în relație cu natura. De la plugul de lemn care lăsa drum deschis semințelor, până la utilajele agricole ultraperformante de azi, influența inovației uraniene se simte fără doar și poate în relația noastră cu pământul roditor care ne oferă stabilitatea de care avem nevoie pentru a ne dezvolta. Necesarul tot mai mare de hrană al populației aflate în continuă creștere a condus la forțarea productivității, la dezvoltarea de tehnici care au alterat naturalul, firescul.
Exemplul cel mai simplu în acest sens este crearea de soiuri de fructe și legume care rezistă la transport pe distanțe foarte mari fără să se înmoaie, fără să se altereze, dar care nu mai au gust, nu ne mai produc nicio plăcere, nu ne mai desfată simțurile cu arome, mirosuri, texturi, ca altădată. Și parcă nici nu ne mai hrănesc sănătos.
Am putea spune în acest caz că nefirescul ține loc de firesc, de unde și nevoia imperioasă de schimbare. Țin minte că m-a amuzat un reportaj în care erau prezentate eforturile cercetătorilor de a reintroduce gustul în roșii. Poate găsesc formula potrivită sub bagheta lui Uranus în Taur.
Pe de altă parte, e bine să ținem cont și de prezența lui Saturn în Capricorn, un alt semn de Pământ. Uranus și Saturn se susțin astfel și am putea asista la o îmbinare foarte utilă între tehnici vechi, tradiționale, din bătrâni împletite cu originalitatea uraniană și cu capacitatea sa de a pune la dispoziția tuturor ceea ce acum pare să fie doar pentru elite: hrana sănătoasă, bio, care a devenit, paradoxal, un lux. E un alt fel de nefiresc care a devenit firesc.
De cele mai multe ori însă, din astfel de „nefirescuri” ne trezesc doar evenimentele șocante, momentele în care destinul pare să joace la ruletă sau la Roata Norocului, ca să evoc și arcana de Tarot asociată lui Uranus. Iar mitologic vorbind, întâlnirea dintre Cer (Uranus) și Pământ (Geea/Gaia) nu a fost una prea fericită.
A fost nevoie de intervenția castratoare a lui Saturn pentru ca pruncii lui Uranus să fie eliberați din străfundurile Pământului și să se bucure de lumina zilei. Putem spune astfel că, într-un fel, Pământul a triumfat, iar din sângle picurat de la Uranus s-au născut eriniile, giganții și nimfele. Din organele sale genitale, căzute în Ocean, s-a născut Venus.
Creația, răsturnarea ordinii prestabilite presupun așadar confruntări, dar ar putea conduce în timp la nașterea unei lumi în care am putea integra frumusețea, iubirea și armonia specific venusiene, alături de capacitatea de a experimenta și înnoi permanent definiția„firescului”, în stil uranian.
Ada Cocoș
Redactor-șef