Prometeu şi Epimeteu – Despre a menţine echilibrul
Mit
Fie că îl cunoaşteţi doar pe unul dintre cei doi protagonişti, fie aţi auzit despre amândoi, povestirea este una şi aceeaşi! Este vorba despre doi fraţi, doi titani, fii ai Climenei şi ai lui Iapet. Prometeu era desemnat de către zei ca fiind “cel ce gândește înainte de a acționa”, iar Epimeteu era “cel ce gândește mai târziu, după”!
Se spune că atunci când zeii au început să experimenteze creaţia, când au creat oamenii şi animalele, celor doi fraţi le-a revenit sarcina să înzestreze aceste creaţii cu calităţi care să le fie utile pentru dezvoltarea şi supravieţuirea pe Terra.
Însă, între cei doi fraţi era o oarecare competiţie şi se spune că cel care a dorit să atribuie vieţuitoarelor tot felul de însuşiri ar fi fost Epimeteu. În ciuda faptului că Prometeu nu prea avea încredere în munca făcută de fratele său, l-a lăsat să distribuie el toate aceste calităţi. Epimeteu, entuziast şi nefiindu-i în fire să stea pe gânduri, s-a pus imediat pe treabă şi a început să atribuie caracteristici animalelor. Însă, le-a împărţit prost! Când a ajuns la oameni, şi-a dat seama că a epuizat toate darurile cerești pe animale.
Atunci, Prometeu, încercând să salveze situația, s-a dus pe furiş în Olimp şi a furat câteva virtuți pentru a le putea dărui oamenilor. Fiind acolo, se spune că el vedea că oamenii erau în frig şi în întuneric, aşa că a furat şi focul sacru al zeilor.
Evident că asta a atras mânia lui Zeus care l-a legat pe Prometeu cu lanţuri de o stâncă. În fiecare zi, un vultur venea să îi spintece coastele ca să îi mănânce din ficat. Acesta i se regenera noaptea, astfel că Prometeu nu putea scăpa de chinurile zilnice. Pedeapsa trebuia să fie eternă, însă, după 30 de generaţii, Hercule a ucis cu o săgeată acel vultur ce îşi îndeplinea sarcina dată de zei și l-a eliberat pe Prometeu.
Între timp, Epimeteu este sedus de Pandora, femeia refuzată de Prometeu, și alege să o ia de soție. Aceasta primise ca dar de nuntă, de la zei, o cutie pe care Epimeteu are proasta inspirație să o deschidă. Din ea, se răspândesc toate relele lumii.
Detalii Tehnice
Cei doi asteroizi au o legendă comună și au fost descoperiţi în aceeaşi zi, 24.09.1960, în cadrul observatorului din Monte Palomar (California), însă în constelaţii diferite.
Asteroid (1809) Prometeu – A fost identificat în zodia Berbecului, în mişcare retrogradă, la gradul 13.31. Sideral, se afla în constelaţia Andromedei, la piciorul stelei fixe Alpheratz- Alpha Andromedae1, de natură jupiteriano – venusiană şi are o perioadă orbitală de 5, 01 ani. Această stea fixă conferă inteligență, onoruri, bogăţie, recunoaştere, libertate, dragoste.
Asteroid (1810) Epimeteu a fost descoperit în zodia Berbec, dar la gradul 8.29, tot în mişcare retrogradă. Sideral, se afla în constelaţia Pegas, în apropierea Andromedei, la piciorul stelei Algenib2, stea de influenţa marțiano-mercuriană, ce sugerează dezonoare, lipsă de noroc, violență. Perioada orbitală este de 3, 31 ani. Ambii asteroizi fac parte din centura principală de asteroizi.
Conversie mito-astrologică
Sunt autori care spun că legenda celor doi are legătură cu mitul creației omului, existând teoria potrivit căreia primul om a fost creat de Prometeu3.
Însă, ceea ce rezultă din acest mit, şi este un detaliu important în studiul astrologiei, este că cei doi titani reprezintă polii opuși ai aceleiași energii. Amândoi sunt spirite întreprinzătoare (descoperiţi în zodia Berbecului), sunt mânaţi de entuziasm, de efervescența fiecărei noi sarcini pe care o au de îndeplinit. Prometeu este chibzuit, prudent, echilibrat, în vreme ce Epimeteu nu este!
Unul care este menit să reflecte înainte, altul este menit să analizeze situaţia ulterior. Iată polii aceleiaşi situaţii. Două laturi perfect necesare în aceeaşi conjunctură.
Faptul că împreună au fost desemnaţi de către zei să ducă la capăt o sarcină importantă, ar putea să ne indice că ambele extreme, ambii poli sunt utili în creaţie şi că fiecare face parte din celălalt. Ca Yin şi Yang! Se pot manifesta distinct şi independent, dar pentru un bun echilibru, este necesară implicarea conştientă a fiecărei laturi. Altfel nu se obțin rezultate scontate, pentru că aceste energii sunt create să fie în perfect echilibru, în perfect sincron.
Chei astrologice
Desigur că este extrem de amuzant să vă descoperiţi asteroizii Prometeu și/sau Epimeteu în tema natală4!
Dar e la fel de amuzant, aşa cum poate fi uneori interesant, alteori chiar util, să îl căutaţi în temele cunoscuţilor sau chiar ale partenerilor voştri. De afaceri sau nu!
De ce?
Pentru că cei doi asteroizi au un puternic impact personal, iar valențele lor astrologice pot fi identificate extrem de bine şi în sferele financiare sau profesionale. Consider că ambii asteroizi au impact puternic în aceste sfere socio-economico-profesionale.
Când Prometeu e în preajma Soarelui sau Lunii, se poate reflecta desul de vizibil în personalitatea nativului prin corectitudine şi ducerea la îndeplinire a sarcinilor cu mult altruism şi corectitudine. În case admnistrativ – financiare, imprimă profesionalism desăvârşit.
Epimeteu, în schimb, este o valenţă ce trebuie gestionată cu mai multă atenţie pentru că tinde să coboare fecvenţele /efectele Lunii sau Soarelui, dacă se află în preajma lor pe astrogramă.
De asemenea, în zone relaţionale sau chiar administrativ-financiare, poate desemna valențe personale cu care nativul se poate lupta mult până să le conştientizeze. Chiar dacă Epimeteu este în preajma unor planete benefice pe cercul zodiacal şi aspectat pozitiv, energia degajată de acea conjunctură nu este cea aşteptată. Există mereu un grad mai redus de reuşită, o necunoscută care nu a fost identificată la timp şi care a distorsionat rezultatul.
Aşadar, iată primele propuneri de chei astrologice:
Asteroid (1809) Prometeu – entuziasm, perfecţionism, reflecţie, gândire strategică, inovaţie, implementare, sistem de operare, planificare, cumpătare. Succes, bani şi notorietate. Spirit întreprinzător. Economie. Acumulare. Valorizare. Continuitate.
Asteroid (1810) Epimeteu – entuziasm, grabă, ingeniozitate şi extravaganță. Succes, bani, notorietate bruscă dar pierdută rapid, sporadică. Irosire, cheltuire, risipă, pierderi de bunuri. Lipsuri. Slabă administrare a resurselor. Devalorizare. Întrerupere.
V-am oferit această poveste nu pentru tranzitele celor doi asteroizi din decursul lunii mai. În privinţa asta, Prometeu va trece prin Fecioară, iar Epimeteu prin Leu. Nu am descoperit încă o statistică a distanţei pe care cei doi o ţin unul faţă de altul, în tranzitele pe care le realizează. Orbitele lor nu au o regulă precisă.
Însă, pe ambii asteroizi îi consider util de studiat mai ales în contextual a ceea ce ne pregătim cu toţii să întâmpinăm: intrarea lui Uranus în Taur!
Vom avea nevoie și de gândirea „de apoi”, dar mai ales de cea „de dinainte” de a face ceva, orice!
Note
1) Alpheratz – Vivian Robson, Stele Fixe si Constelatii in Astrologie. Ed Polirom (2017). Pagina 128.
2) Algenib – Vivian Robson, Stele Fixe si Constelatii in Astrologie. Ed Polirom (2017). Pagina 117.
3) https://istoriiregasite.wordpress.com/2013/12/02/legenda-lui-prometeu/
4) http://www.true-node.com