AsteroiziOtilia Mazilu

Faeton – Micul imprevizibil

Foto credit: De la The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DirectMedia Publishing GmbH.

Mit

Faeton “cel strălucitor”era fiul zeului Apollo și al nimfei Climena. Se spune că tânărul fiu, de o frumusețe și o strălucire orbitoare, era nesigur de originea sa divină. Sau avea nevoie de dovezi nenumărate de iubire din partea tatălui de care era foarte mândru! Se spune că i-ar fi cerut zeului Apollo să-și demonstreze dragostea împlinindu-i o dorință: aceea de a conduce și el cândva carul în care Soarele călătorea pe cer. Dar, întrucât carul era greu de condus, caii erau nărăvași și dificil de stăpânit, iar bolta cerului traversa tărâmuri periculoase și îndepărtate, Apollo amâna îndeplinirea rugăminții.

Într-o zi, totuși, tatăl a cedat și Faeton a pornit la drum. Îmbătat de puterea de a fi el cel care aducea lumina în lume, tânărul fiu a scăpat frâiele carului care s-a rostogolit în ceruri. Faeton a fost prea orbit de Soare, iar carul a fost cuprins de flăcări. În unele versiuni se spune ca Faeton a dus Soarele prea sus pe Cer răcind Pământul, apoi a coborât prea jos provocând secetă și incendii.

Strigătele de ajutor ale tânărului imprudent au fost auzite de către Zeus care a intervenit pentru a salva Pământul de la o nenorocire. Acesta l-a trăznit pe Faeton, iar acesta a căzut pe malul râului Eridan. Corpul carbonizat al tânărului s-a preschimbat în chihlimbar.

O altă versiune a mitului spune că Faeton mai avea două surori, pe cele două Heliade, care l-au plâns foarte tare pe nesăbuitul frate, până s-au transformat în doi plopi negri, ca simbol al disperării, în timp ce lacrimile lor au devenit chilimbar.

Vechii greci considerau ambra frumoasă, ca ruptă din soare, numele său grecesc „electron” însemnând chiar „soare strălucitor”. Legenda mai spune că istoria fiului zeului Soare se repetă în fiecare an în ziua solstițiului de vară când apar bucăți mari de chihlimbar.

Date tehnice

Asteroidul Phaeton este relativ recent descoperit: în 1983, 11 octombrie, pe când se ținea în observație un satelit Iras, proiect alt Statelor Unite, Olandei, Angliei, satelit realizat în vederea descoperirii de comete și asteroizi. Este primul asteroid descoperit de către un satelit, direct în spațiu, nu într-un observator astronomic. Identificarea lui a dus la stabilirea unei serii de coordonate, atât astronomice, cât și astrologice. Se afla în constelația Dragonului, în mișcare directă, la gradul 27. 15 Scorpion. Are o perioadă orbitală de 1,43 ani.

Asteroid (3200) Phaeton este un asteroid Apollo care intersectează orbitele planetelor Mercur, Venus, Pământ și Marte, fiind un asteroid cu proprietăți neobișnuite. Este un alt nume dat planetei ipotetice 1 care ar fi existat între orbitele planetelor Marte și Jupiter și a cărei presupusă distrugere ar fi dus la formarea centurii de asteroizi. Despre Asteroid (3200) Phaeton 2, detalii tehnice, astrologice sau efemeride 3, se pot găsi informații căutându-l sub seria de identificare 1983 TB sau sub numele de Phaeton, Phaëton sau mai rar Phaethon ori Fetonte.

Conversie mito-astrologică

Este de la sine înțeles ca Asteroid Phaeton conferă o aură de strălucire acelui sector astrologic în care se află (casă astrală), așa cum amplifică înzestrările planetelor lângă care se situează, mai ales dacă în tema voastră este în relații plăcute cu Venus sau cu Soarele.

Cuvintele cheie rezultă firesc: frumusețe și înfrumusețare, dotări artistice, entuziasm, creativitate, siguranță de sine, istețime, nechibzuință și imprudență, nonconformism.

Vă invit să îl descoperiți în propriile teme astrale pentru că, așa cum rezultă din mit, Asteroid Phaeton mai poate însemna urcare și coborâre în același ritm. Mai poate însemna exaltare și expunere, apropierea de succes (apropierea de Soare) dar și pierdere, decădere sau retragere ( asociat cu prăbușirea pe Terra). Uitarea, însă, nu este un detaliu ce i se atribuie. Ceva, o amintire, precum o ambră, ca o nostalgie, rămâne în urma lui!

În temele relaționale, poziția asteroidului poate conferi o briză de curaj, de avânt, de “mai bine” venit din partea partenerului sau, în caz contrar, poate fi o îngrădire, o limitare, o scurgere de energie în cazul în care un oarecare echilibru nu se menține, mai ales între aspirațiile celor doi!

Cred că Phaeton este un asteroid care contribuie la ieșirea la rampă a celui care îl are în poziții importante, în tema natală. Cel puțin în cazul lui Adolf Hitler 4, unde Phaeton era conjunct cu Soarele, așa a fost.

***

În luna iunie, micul nesăbuit strălucitor îi ține companie lui Uranus, în Taur. Este evident că se află într-o companie selectă, întrucât adrenalina le este un element comun și inițiativele pot să iasă din contextul normal, obișnuit. Însă, călătoria celor doi “nesăbuiți” poate să fie mult estompată de emanația zodiei Taur, care tinde spre chibzuială.

Totuși, Soarele în Gemeni, cel putin din prima parte a lunii iunie, amplifică încă puțin… măcar puțin… puțin de tot… „copilărismele”! Și de ce să nu mai facem câte o baie “de tinerețe” din când în când, cu toții, fără să ne mai gândim la lucruri prea raționale?

Vacanță să fie, că e de moment! Să fim maturi, ne facem timp în restul anului!

Note

Nota redacției: Faeton este numele eroului mitologic, în limba română, în schimb numele asteroidului este listat și în românește Phaeton.
1) Surse ezoterice considera ca numele planetei ipotetice, denumită și “planeta pierdută” ar fi Tiamat, Maldek, chiar Lilith. (n.a).
2) https://ro.wikipedia.org/wiki/Faeton_(planet%C4%83_ipotetic%C4%83)
3) http://www.true-node.com/eph0/
4) Adolf Hitler- Braunau am Inn, Austria, 20 aprilie 1889, ora 18.30.

Otilia Mazilu
Otilia Mazilu