Astro-TarotCristina Podoreanu

Marte în Gemeni

(sau când vorbele pot deveni săbii ori alte arme albe)

În chiar ultima zi a lunii martie, Marte se satură de lentoare și de relativă imobilitate și caută verva, curiozitatea, flexibilitate și agitația. Și unde poate să le găsească pe toate acestea și nu doar pe ele, dacă nu în podul mobil suspendat al casei Gemenilor. Marte în Gemeni reprezintă acțiunea verbală, dorința de comunicare, energia maximă de a spune, forța năvalnică a argumentării. Da, ați citit bine, nu e neapărat logica argumentării, cât forța brută a cuvintelor.

Locul din harta natală unde avem planeta Marte este locul unde poate începe cel mai ușor lupta. Cu Marte în Gemeni ne duelăm cu vorbele. Mai întâi putem fi toleranți: „ascultă ce am eu de spus!”și, câtă vreme ni se face pe plac, vom avea din plin … papagal. Dacă interlocutorul se gândește că ar avea și el un punct de vedere, atunci să te ții. Toleranța (de fapt, cvasi-toleranța noastră) se transformă în atitudine belicoasă. Cuvintele capătă tăiș ascuțit și, vorba unui prieten care spune că bătaia doare și tăișul… taie. În carne vie. Ne batem cu cuvintele, folosindu-ne de un întreg arsenal: de la sinceritate dezarmantă până la un limbaj cât se poate de colorat, presărat chiar cu înjurături și imprecații. Și ferească-ne Domnul de forța cuvintelor!

Pe de altă parte, perioada cu Marte în Gemeni poate fi propice scrierii romanului pe care am tot zis că-l vom scrie, sau măcar al unei nuvele, sau, pur și simplu, al temelor multiple de la școală.

Cartea de Symbolon corespunzătoare planetei Marte în Gemeni este cea pe care am studiat-o când am vorbit de Mercur în Berbec: stâlpul infamiei. (Marte în Gemeni și Mercur în Berbec sunt în recepție mutuală, adică fiecare planetă se află în casa/ domiciliul celeilalte planete). Vorbele pe care le rostim nu sunt doar vorbe în vânt. Se spune că vorba zboară (ceea ce înseamnă și că se răspândește foarte ușor), dar vorba poate fi, cum spune băiețelul meu de 3 ani, foarte foarte puternică. Atenție la cuvinte, atenție la cum le rostim, atenție la energia cu care le impregnăm, atenție la energia pe care o eliberăm rostind anuminte cuvinte!

La țară, acolo unde oamenii erau mai dintr-o bucată, se foloseau în anumite cazuri și cuvinte grele. Să auzi un: „arză-te-ar focul!” rostit din tot sufletul, te cutremura și te făcea să vrei să o iei la sănătoasa să te arunci într-un râu. (Pentru a scăpa de flăcări, nu de altceva.)

Marte în Gemeni are de-a face și cu bârfa, cu dorința de a contrazice doar de dragul de a contrazice, cu plăcerea de a-i judeca și de a-i condamna pe ceilalți.

În tabelul în care apar planetele în semn și arcanele corespunzătoare lor, avem Marte în Gemeni corespunzătoare arcanei minore IX de Săbii. Această arcană minoră este, strict din punctul meu de vedere, prea pasivă pentru energia lui Marte în Gemeni. Personal, aș propune următoarea analogie: Marte în Gemeni – suita cărților de curte de Săbii: Valetul, Cavalerul, Regina și Regele, tocmai pentru a ilustra cât mai amplu caracteristicile prezentate în debutul articolului și anume: bârfa, vorbele agresive care pot produce rupturi, luciditatea care izolează, forța rațiunii dar și a vicleniei.

Cristina Podoreanu

Cristina Podoreanu