Alcmena – Înălțarea propriului steag

Mit:
Descendentă a stirpei lui Perseu și a Andromedei, fiică a lui Electrion, Alcmena (Alkmene) este o muritoare foarte frumoasă de care Zeus nu poate să nu se îndrăgostească.
Alcmena1 era cunoscută drept cea mai frumoasă, onestă dintre femei, chiar incoruptibilă, dincolo de furia ei nemăsurată, suficiente motive pentru ca Zeus să se îndrăgostească nebunește de ea.
Doar ca tânăra femeie ignora favorurile insistente ale Marelui Zeus, așa cum refuza pe oricine încerca să-i cucerească inima. După moartea tatălui ei, este dată de soață varului ei, Amfitrion (Amphitryon), pe care nu-l iubește și căruia-i respinge orice apropiere pe care acesta o încearcă.
Însă, pentru că era recunoscută ca fiind onestă și responsabilă, acceptă să-și respecte angajamentele de fidelitate, mai ales consumarea căsătoriei lor, după ce Amfitrion avea să se întoarcă victorios din lupta contra regelui Telebeos. În această luptă, urma să-i răzbune Alcmenei tatăl și pe cei opt frați uciși.
Încercările lui Zeus de a o seduce nu încetează, cum ar fi fost firesc, nici în lipsa soțului acesteia. Înainte de toate, se pare că-și pusese în minte să aibă un fiu asemenea lui, care să ajute zeii în lupta contra giganților. Nimic nu era mai potrivit decât un muritor cu puteri de zeu.
Iar ocazia se ivește când Amfitrion învinge în luptă, urmând să se întoarcă acasă victorios. Zeus ia înfățișarea acestuia și, într-o noapte pe care o face intenționat să dureze 36 de ore, o convinge pe Alcmena să i se dăruiască. Ea, la rândul ei, nebănuind nimic și considerând că răzbunarea fraților ei fost împlinită, acceptă să-și îndeplinească rolul de soție și de iubită.
Surse mitologice2 spun că „un erou la fel de mare ca cel pe care intenționa să-l genereze nu putea fi dus la îndeplinire în grabă. Hermes, din ordinul lui Zeus, îi poruncise lui Helios să stingă focurile solare și orelor să rămână a doua zi acasă; El a ordonat Lunii să-și modereze orbita și Visul, să adoarmă omenirea în așa fel încât nimeni să nu observe ce se întâmplă.” În urma acestei uniuni prelungite, Alcmena rămâne însărcinată cu Zeus, fără știrea ei.
Legenda spune că în timp ce dormea, soțul ei adevărat a sosit și s-a iubit și el cu Alcmena, așa cum îi fusese promis la încheierea căsătoriei. Când i-a povestit detaliile victoriei, a rămas uimit că soața sa le știe și, mai ales, că se dăruise deja unui Amfitrion care nu fusese el.
Furia și gelozia lui Amfitrion nu aveau margini și căuta să-și oblige consoarta să jure că nu a știut de înșelăciunea lui Zeus. A vrut s-o ardă pe rug ca să-i jure că nu l-a înșelat înainte, dar Zeus a intervenit și a trimis o ploaie puternică să stingă flăcările. Amfitrion l-a consultat chiar pe ghicitorul Tiresias, care a confirmat că soția îi fusese fidelă și că Zeus a fost cel care a avut un plan al său. Trist și nefericit, Amfitrion nu s-a mai atins de Alcmena de teamă să nu stârnească vreo gelozie a marelui zeu.
Nu avem informații dacă Zeus și Alcmena au continuat să fie iubiți, dar sursele spun că aceasta a fost ultima muritoare pe care a cucerit-o. Poate dacă Zeus nu se lăuda că va avea un fiu muritor care va conduce neamul lui Perseu, lucrurile rămâneau cât de cât mai simple.
Este de la sine înțeles că gelozia Herei (Iunonei) a urmărit-o îndeaproape pe frumoasa femeie. Hera a blestemat-o să aibă un travaliu lung, cât toată sarcina. În cele din urmă, Alcmena dă naștere la doi gemeni, la o distanță de o zi unul de altul.
Primul copil, Hercule (Heracles) este fiul lui Zeus, iar celălalt, Ificles (Iphicles) este fiul lui Amfitrion.
Asistăm, așadar, la nașterea lui Hercule, despre care am mai povestit3 într-un articol mai vechi. Se spune că Hermes (Mercur) l-a dus repede pe Hercule în Olimp și Zeus însuși l-a pus la pieptul Herei care dormea, astfel încât acesta să poată să bea lapte divin și să fie nemuritor. Niciun copil nu devenea nemuritor dacă nu era hrănit la sânul zeiței. Doar ca Hercule, care de mic era diferit de alți copii, a supt atât de tare, încât a luat mai mult lapte în gură și l-a aruncat afară tușind și lăsând o dâră pe cer, Calea Lactee.
Intervenția Herei, care a prelungit travaliul și sarcina Alcmenei, nu a fost doar pură gelozie asupra femeii. Ea s-a răzbunat și pe Zeus, încurcându-i planurile, în așa fel încât Hercule să nu fie primul născut din neamul lui Perseu. Hera i-a întârziat nașterea pentru a da voie lui Euristeu (vărul lui Hercule) să se nască primul pentru a facilita profețiile dictate chiar de Zeus, în care spunea că următorul descendent al lui Perseu ar putea domni dacă se supune unor slujbe grele cu care va atinge, apoi, nemurirea.
Alcmena și Hercule poartă o legătură specială, toată viața acesteia. Alcmena a trăit în exil alături de soțul ei, iar la moartea lui Amfitrion, a încercat să se întoarcă în cetatea natală. Se căsătorește cu Radamantis4 (Rhadamanthus) – Judecătorul morților. Într-o altă versiune a legendei, se spune că Hercule își duce mama pe Insula Celor Fericiți și, acolo, reîntinerita și renăscută, s-ar fi căsătorit cu Radamantis, regele Câmpurilor Elizee și mâna dreaptă a lui Cronos.
Detalii tehnice:
Asteroidul (82) Alcmena a fost identificat la 27.11.1864, la observatorul din Düsseldorf. În momentul descoperirii, se afla în constelația Taurului, la piciorul stelei Prima Hyadum, Gamma Tauri, o stea de natura Saturn-Mercur. În astrologia tropicală, se afla în zodia Gemeni, la gradul 3,25. Are o perioadă orbitală de 4,59 ani. Face parte din centura principală de asteroizi, dintre Marte și Jupiter.
Implicații în astrologie:
Detaliile pe care le extragem din poziția astrologică și din mit, ne oferă indicii interesante, pentru a studia influența acestui asteroid în temele noastre astrale.
Înainte de toate, steaua fixă Prima Hyadum, a cărei influenta tradițională nu este una complet pozitivă, ne recomandă cuvinte cheie precum: protecție și iubire fraternă, durere și vindecare în urma pierderii unui frate drag sau a cuiva care a avut un rol de frate în viața noastră. De altfel, încă din mit am observat că Alcmena este îndurerată și dorește răzbunarea fraților săi pierduți.
Un alt punct de referință în interpretări îl putem extrage și de la poziția lui Marte retrograd în Gemeni, chiar dacă este ceva mai îndepărtat față de poziția asteroidului. Acesta poate desemna spirit agresiv, furie, dar și pierderea concentrării.
În astrograma asteroidului, ridicată în sistem Solar Balance la 27.11.1864, vedem cum Asteroid Alcmena este în opoziție cu Jupiter (Zeus) ca și cum cei doi amanți ar fi unul în fața altuia ca și cum scopurile fiecăruia rămân prioritare, deși rămân conectați pentru o cauză comună, în cazul acesta, fiul lor.
Alte cuvinte cheie pe care le mai putem extrage sunt legate de tenacitatea de ne păstra propriile angajamente/promisiuni/jurăminte, odată ce sunt formulate. Asemenea Alcmenei, în ciuda vicisitudinilor, se recomandă fermitate și verticalitate în ceea ce privește propria poziție. Incoruptibilitatea, nerenunțarea la luptă sunt puncte forte pe care acest element astral le oferă în interpretările astrologice.
Este de la sine înțeles că, acolo unde este în mișcare directă, în compania planetelor benefice, asteroidul indica necesitatea de înălțare a propriului steag. În conjuncție cu Ascendentul sau guvernatorul său, Luna, Soare sau guvernatorul semnului natal, Alcmena indica afirmarea propriei personalități cu demnitate, cu fermitate, respectând angajamente prealabile cu strictețe.
În mișcare retrogradă în temă natală, în funcție de casă și zodie, poate desemna punctul în care un individ are nevoie să lucreze cu sine, eliberându-se de ceea ce nu-i dă voie să se exprime așa cum dorește.
Alcmena este un asteroid relațional, înainte de toate, nu-i așa? În sinastrie, Alcmena, poate indica un fel de răcire emoțională, slabă influență erotică, dar o puternică datorie conjugală manifestată prin fidelitate și asumarea sarcinilor.
Chiar dacă nu avem conotații financiare în poveste, nu este dificil să le găsim, căci poziția asteroidului mai poate însemna și statut, brand, imagine construită și menținută în condiții optime, cu toate costurile.
*****
V-am propus acest asteroid pentru că în următoarea perioadă, mai 2021, se va afla în tranzit exact prin zodia Gemeni. Zodia în care a fost descoperită. Însă, în acest an, până pe 22 mai, se va afla alături de Nodul Nord, de Venus, Mercur în Gemeni, urmând ca apoi să se întâlnească cu nimeni altul decât cu Marte, dar în Rac.
Întâlnirile dintre NN, Venus și Mercur devin și mai interesante cât Soarele este încă în Taur, căci, într-un fel, Alcmena contribuie la cimentarea voinței noastre. Indiferent cum cădem de acord acum, respectăm ceea ce spunem. Și ducem la capăt orice demers, pentru că așa am promis. Pentru că ne-am promis. Nu e loc de sentimentalism. E mai degrabă o chestiune de onoare, de orgoliu, de etichetă personală. Facem pași importanți pentru noi, chiar dacă nu sunt mari, dar care ne sunt utili cât să ne construim propria pictograma în mintea celorlalți cu care interacționam.
Vă invit cu drag să vă descoperiți în propria astrogramă poziția Asteroidului (82) Alcmena! Sigur veți afla ceva nou despre voi!
Propunere fotografie, sursa: https://www.theoi.com/Gallery/O2.1.html
Surse astrologice:
Renzo Baldini- Dizionario degli Asteroidi, ed. Federico Capone, 2012
Vivian Robson- Stele Fixe si Constelatii in Astrologie, ed. Polirom, 2017. Prima Hyadrum, pag 177.
Surse despre mit:
https://mitosyleyendascr.com/mitologia-griega/alcmena/
http://www.portalciencia.net/mitohercules.html
https://www.theoi.com/Gallery/O2.1.html
https://ro.qaz.wiki/wiki/Alcmene
1 Etimologic Alcmena deriva din alcumena– forță, manie dar si din verbul grecesc meneis– a ramâne, a ramane in acel loc ( cu sensul de a locui).
2 http://www.portalciencia.net/mitohercules.html
3 https://www.astrotext.ro/2014/04/heracle-modul-in-care-ne-rascumparam-greselile/
4 https://en.wikipedia.org/wiki/Rhadamanthus
