EditorialSorana Cancel

Luna Nouă în Peşti

Pe 2 martie, Luna Nouă în Peşti ne deschide noi drumuri în ceea ce ţine de suflet, de credinţă, de conectarea la noi înşine, la ceilalţi şi la divin. În conjuncţie cu Jupiter şi în sextil cu Uranus, e un moment care ne susţine să vedem dincolo de aparenţe şi de limitări, să ne raportăm la ceea ce e nemărginit în interiorul nostru. Încrederea, intuiţia, blândeţea şi compasiunea faţă de noi şi de ceilalţi ne pot fi resurse importante la începutul lui martie, mai ales având în vedere evenimentele recente din Ucraina.

E o Lună Nouă în care putem simţi cum unele bariere se dizolvă mai uşor ca înainte; Jupiter reprezintă expansiunea, iar Peştii caută infinitul, conexiunea dintre tot şi toate. Cred că modul în care atât de multă lume sare în ajutorul refugiaţilor din Ucraina, cu ajutor practic şi cu sprijin energetic, reflectă cea mai luminoasă latură a Peştilor, precum şi sextilul dintre Jupiter (expansiunea, generozitatea) şi Uranus (ajutorul umanitar, atitudinea faţă de ceea ce ne e străin), care a fost exact pe 17 februarie.

În plan personal, Luna Nouă ne poate deschide noi porţi către expansiune şi autenticitate, fie că e vorba de oportunităţi legate de spiritualitate, creativitate (Peşti), comunitate, inovaţie (Uranus), străinătate, învăţare, extinderea orizonturilor (Jupiter) sau de contexte în care ne putem conecta mai mult la sensibilitatea şi la umanitatea noastră.

Cred că aceasta e una din esenţele greu de definit ale Peştilor: după o călătorie prin întregul zodiac, acest ultim semn poate să rezoneze cu orice emoţie şi să ia o multitudine de forme, întruchipând o mare parte din ceea ce înseamnă să fii om, să fii viu, să trăieşti tot ceea ce se poate trăi. Pentru că Jupiter amplifică ceea ce găseşte… şi pentru că ne aflăm într-un context pe care nu l-am mai trăit anterior (l-am simţit, poate, ca amintire, ca moştenire transgeneraţională de la strămoşii care au trecut prin război), cred că e foarte important să ne privim cu compasiune în această perioadă,.

Jupiter în Peşti poate amplifica empatia, sentimentul că suntem cu toţii conectaţi, dorinţa de a ajuta, credinţa şi intuiţia, dar şi teama (normală în această situaţie), vinovăţia (că facem sau nu facem destul, că ne bucurăm de viaţa de zi cu zi în timp ce alte persoane suferă), tristeţea, furia, sentimentul de neputinţă.

Oricare ar fi stările prin care trecem în această perioadă, poate fi important să ne amintim că nu există un mod corect sau greşit de a reacţiona şi să ne ancorăm cât mai mult în viaţa de zi cu zi, în lucrurile pe care le putem controla în mijlocul unui context imprevizibil. În harta momentului (pentru Bucureşti), Luna Nouă este în casa VI, susţinându-ne să aducem compasiunea, speranţa, idealismul, sensibilitatea Peştilor în plan concret, prin ajutorul oferit altora şi nouă înşine.

În plan personal, e un moment bun pentru a seta intenţii legate de munca pe care o facem pentru ceilalţi (sub orice formă) şi de starea noastră de sănătate (fizică, emoţională, mentală, spirituală), observând unde tindem către „prea mult”, unde avem nevoie de o doză în plus: de speranţă şi credinţă dacă tindem să ne pierdem în emoţii grele, de structură şi de disciplină blândă dacă ne pierdem printre posibilităţi.

Conjuncţia Lunii cu Jupiter ne poate duce cu gândul la miracole, la rezolvări uşoare ale unor probleme cu care ne-am confruntat până acum; acum am putea vedea mai uşor beneficiile unor acţiuni din trecut. În acelaşi timp, conjuncţia Venus-Marte-Pluton din Capricorn şi conjuncţia Mercur-Saturn din Vărsător poartă un alt tip de energie, care ne confruntă şi cu ceea ce e mai întunecat şi împovărător într-o viaţă de om: traumele neprocesate (Pluton), care pot duce la lipsă de flexibilitate mentală, la reacţii extreme, la iluzii distructive şi la abuzuri de putere.

Accentul asupra Capricornului ne poate susţine să explorăm ce a însemnat războiul pentru cei din neamul nostru (Capricornul guvernează tradiţia, obiceiurile) şi cum s-au raportat ei la ceea ce ţine de putere, autoritate (Pluton), începând cu relaţiile de familie, în timp ce accentul asupra Vărsătorului poate arăta că e important să avem grijă de sistemele noastre nervoase în această perioadă, să limităm (Saturn) informaţia consumată (Mercur) sau să ne asigurăm că sursele ei sunt autentice.

Una din superputerile noastre din această perioadă poate fi aceea de a ne concentra nu doar asupra unor realităţi dureroase ale prezentului, ci şi asupra  dovezilor de curaj şi de umanitate ale celorlalţi, de a hrăni acea energie a Lunii Noi în conjuncţie cu Jupiter în Peşti: credinţa în bunătatea oamenilor şi speranţa că, la nivel energetic, ceea ce construim acum prin această mobilizare la nivel global va trece testul timpului, oricare ar fi evenimentele concrete care urmează.

Sorana Cancel

Sorana Cancel