Saturn retrograd – A invata sa spunem NU

A invata sa spunem nu
A invata sa spunem nu

Tema mersului retrograd al planetei Saturn este un subiect mult iubit de catre astrologi. Saturn este planeta limitarilor, invaluita intr-o negura misterioasa si intunecata, simbol al evenimentelor de care ne putem teme din diverse motive, ca urmare mersul sau retrograd pare sa intereseze pe toata lumea, exact asa cum stirile despre intamplarile nefericite sunt cele mai atractive pentru devoratorii de mass-media. Dat fiind faptul ca avand ca fundal alte si alte zodii, efectele generate de aceasta miscare retrograda pot varia usor.

Actualmente, Saturn aflandu-se in Fecioara – o zodie caracterizabila ea insasi prin rigoare si seriozitate – efectele mersului retrograd al lui Saturn par sa fie mai stricte decat altadata. In prezent, Saturn pare sa fie chiar foarte sever, incercand sa instaureze un climat de disciplina si ordine cu orice pret.

Aceasta severitate ar putea sa nu ne placa, dar totusi, avand putem fi convinsi ca slujeste interesul nostru. Fecioara fiind o zodie orientata spre regulile care ne pot proteja sanatatea, in sens figurat, tot ceea ce se petrece acum datorita prezentei lui Saturn in aceasta zodie este menit sa reinstaureze o stare sanatoasa a mediului in care traim. Se pare ca a venit vremea sa ne recunoastem limitele, ca sa admitem ca nu putem face mai mult decat ne permit competentele si nivelul spiritual.

Se pare ca a venit vremea sa invatam sa spunem NU. Omul modern este invatat sa spuna DA, in majoritatea cazurilor in care este intrebat. Exista chiar lucrari de spiritualitate care interzic folosirea acestui cuvant. Sa analizam totusi aceasta invatatura cu ochii astrologiei. Este adevarat, putem spune NU fiind imbibati de setea de razbunare, de suparare sau de orice alt sentiment de tip negativ. Putem rosti NU de exemplu intr-un stil scorpionic, parca impungand interlocutorul nostru cu o sabie. Este cert: in acest stil chiar ca nu ne este ingaduit sa rostim acest cuvant.

Totusi, acest cuvant exista in dictionar, si poate fi rostit de exemplu si in stilul zodiei Fecioara. In acest fel, ii dam de stire interlocutorului nostru ca vorbim foarte serios, dorim doar sa mentinem ordinea si ca nu putem trece peste anumite limite. Astfel, el va fi convins ca nu ii dorim decat binele si nu va avea motive sa fie suparat. Exista fel si fel de moduri de a rosti NU. Daca este invaluit de sentimente de sinceritate si de dorinta de a pastra ordinea, acest cuvant se cuvine a fi rostit.

Sa analizam acum din punct de vedere energetic diferenta intre DA si NU. Cand situatia impune sa declinam o cerere si totusi insistam sa raspundem afirmativ, se intampla un fenomen de tip „preluare de karma”. Vorbim aici despre diverse solicitari din partea unor persoane, prin care ei ne cer sprijinul nostru pentru rezolvarea unei probleme fizice, financiare sau chiar spirituale. Daca rezolvarea unei astfel de cereri ne depaseste posibilitatile si totusi vom lua asupra noastra responsabilitatea inlaturarii dificultatilor – bazandu-ne pe faptul ca in viitor problema va fi rezolvata cumva de insusi cel care a inaintat cererea – atunci vom contracta totusi o pierdere de energie.

Responsabilitatea acceptata in plus va actiona ca o gaura energetica prin care este posibil sa pierdem din vitalitate noastra. Cand Saturn este in mers retrograd, invatam sa spunem NU, un NU pentru preluarea de karma si pentru pierderea de energie. Saturn, fiind o planeta asociata cu trecutul, ne trimite inapoi in trecut pentru a identifica acele momente in care trebuia sa spunem NU si am spus DA, aratandu-ne pierderile de energie cauzate. In plus, va trebui sa rezolvam acum tot ceea ce atunci am luat de buna voie pe umerii nostri

Daca atunci nu am utilizat energiile saturniene, va trebui s-o facem acum: vom fi nevoiti sa fim foarte severi acum, daca nu am fost la momentul potrivit. Saturn in mers retrograd ne permite sa rezolvam acum ceea ce nu am rezolvat in trecut din cauza comoditatii. Era mai comod sa spunem DA si sa aruncam problema intr-un viitor incert. Saturn ne arata acum ca trebuie sa respectam regulile intocmai, pentru a ne putea proteja. Prin el, putem identifica bresele prin care pierdem energie, precum si cauzele pentru care aceste brese au luta fiinta.

Saturn in mers retrograd ne conduce la un vechi adevar al religiei ortodoxe, care vorbeste despre iubire si severitate ca despre doi frati cu dreptul egale. Religia ortodoxa afirma chiar ca distanta dintre cele doua principii este extrem de mica. Daca in trecut am uitat ca exista un frate al iubirii, acum vom fi fortati sa ne amintim de el…