Aspecte planetare importante in ianuarie 2012

de Andreea Talmazan

AspecteAnul incepe cu mai multe aspecte armonioase, dar si cu cateva tensionate care ne-ar putea da batai de cap.

Relatia tensionata dintre Marte in Fecioara si Mercur in Sagetator se desface in prima saptamana a lunii, insa „mesagerul zeilor” intra intr-o alta relatie tensionata, de aceasta data cu octava sa superioara, Uranus din Berbec. Asadar in prima saptamana a anului 2012 inca putem sa resimtim ca anumite lucruri nu functioneaza asa cum ar trebui nici acasa si nici la locul de munca, ceea ce va duce la altercatii verbale cu cei din preajma. Subiectele tin de principii si de valori morale. Cea mai buna solutie in aceasta situatie nu este nici pe departe adoptarea unei atitudini de asteptare, in speranta ca lucrurile se rezolva de la sine, si nici ascunderea dupa niste reguli de functionare formale create tot de membrii colectivului in care ne aflam. Putem folosi o astfel de oportunitate pentru a imbunatati si regulamentul si activitatea colectiva.

Tensiunea dintre Mercur si Uranus vizeaza actiunile individuale din cadrul grupurilor, dar si ale grupurilor in sine. Din nou, filosofia comuna poate necesita schimbari, adnotari. Poate este momentul ca in cadrul unor anumite sectoare sa se ofere o libertate de miscare, gandire si actionare unor anumite persoane. Inspiratia poate fi folosita la maxim atunci cand regulile sunt folosite pentru a da o nota, o directie unor activitati, si mai putin ca o forma de control si supraveghere a celorlalti.

Pe 7 ianuarie se formeaza o frumoasa piramida pe semne de Aer intre Luna in Gemeni, Saturn in Balanta si Neptun in Varsator. Este o zi buna pentru implicarea emotionala in proiecte si sperante pe care le-am gandit de mai multa vreme, dar in care nu am reusit sa investim indeajuns de multe emotii si sentimente pozitive. In partea sa disonanta, acest aspect poate duce la iluzii legate de oamenii de langa noi, la o proasta negociere cu asteptarile si dezamagirile pe care le traim in relatiile cu ceilalti.

Pana pe 21 ianuarie, cand se muta in Varsator, Soarele din Capricorn formeaza un trigon cu Marte din Fecioara. Se creaza astfel oportunitatea de a fi constiinciosi si determinati in activitatile noastre si in atingerea scopurilor. Munca nu ni se va parea o corvoada si, privind asa lucrurile, vom putea observa rezultatele cu usurinta. Este o perioada buna sa renuntam la anumite obiceiuri care ne ingreuneaza mersul lucrurilor, mai ales dupa Luna Plina din Rac din 9 ianuarie, perioada in care Regina Noptii se afla in scadere si ajuta la constientizarea acestor obstacole.

Pe 23 ianuarie avem Luna Noua in Varsator care formeaza un careu in T cu Saturn din Balanta si Jupiter si Lilith din Taur. S-ar putea sa nu indraznim sa visam prea mult sau sa ne stabilim idealuri prea inalte. Asta ar putea fi o consecinta a unor experiente traumatizante din trecut. Dar este un moment excelent de a invata ca dupa ultimul NU vine primul DA, cata vreme avem curajul de a ne infrunta temerile si dorinta de a ne depasi limitele. Important este ca idealurile pentru care luptam sa fie unele indeajuns de novile si realizabile. Sa nu ne mintim singuri!

Un aspect important al perioadei este tranzitul lui Mercur prin Capricorn, incepand cu 8 ianuarie cand paraseste Sagetatorul. De aici formeaza intai un trigon cu Jupiter din Taur, o conjunctie cu Pluton, dar si cate un sextil cu Saturn din Balanta s Neptun din Varsator. Energiile mercuriene, in acest sector zodiacal, sunt concentrate pe o gandire structurala, careia ii place sa foloseasca intreaga informatie pe care o detine, pentru realizarea unui scop, a unui plan sau proiect. Conjunctia cu Pluton il ajuta sa elimine balastul informational si chiar si reziduurile unui tip de invatatura care se dovedeste a fi distructiv sau invechit. Pe de alta parte, Mercur se orienteaza spre un tip de cunoastere cu radacini adanci in antichitate, in vechile civilizatii, iar cu sustinerea pe care o primeste din parta lui Saturn si a lui Neptun, reuseste sa domoleasca energiile revolutionare ale lui Uranus din Berbec, gasind forma precisa de a justifica valabilitatea unui tip de actiune, si esecurile care ar putea surveni in urma unui alt tip de actiune. Mercur spune:” sunt de acord cu revolutia, dar hai sa o planuim atent, sa avem imaginea de ansamblu si de perspectiva a actiunilor noastre, astfel incat sa fim invingatori, nu sa iesim din arena cu capul plecat!”

Dupa ce cateva luni s-au aflat pe pozitii de forta, luptandu-se, evident metaforic, fiecare pentru dreptatea proprie, Mercur si Marte ajung la un consens incepand cu 21 ianuarie, cand se afla in relatie de trigon. Isi unesc fortele atat pentru munca cat si pentru gasirea unor informatii absolut necesare in rezolvarea unor probleme stringente. Exista un flux de energie pozitiva, constructiva, asezata. Chiar daca presiunea devine insuportabila in anumite situatii conjuncturale, rabdarea si capacitatea de a ne detasa emotional de anumite detalii, pot duce la reusita. Determinarea, curajul de a urma propria cale, hotararea, seriozitatea, atitudinea demna si principiile solide, sunt principalele atuuri pe care le putem dezvolta in aceasta perioada.

Prima jumatate a lunii, Venus, Micul benefic al zodiacului, traverseaza zodia Varsatorului, urmand ca pe 14 ianuarie sa se mute in Pesti. In aceasta perioada formeaza o conjunctie cu Neptun si cu Chiron, sporind energiile bune, pline de speranta, vindecatoare ale fiecaruia. Sporeste intuitia, telepatia; creste interesul pentru fenomenele „paranormale, pentru practicile spirituale, de vindecare sufleteasca. Putem fi impresionati cu usurinta de povestile unor anumite persoane aflate in nevoi, dar si a unor persoane care au reusit chiar si atunci cand lucrurile pareau fara speranta. Spre finalul lunii Venus formeaza un careu in T cu Axa Nodurilor Lunare si o opozitie cu Marte, intrat deja in miscare retrograda, din Fecioara. Natura sa linistita, orientarea spre visare, povesti, mistica si tendinta de izolare si introspectie, poate fi afectata de mediul inconjurator, de solicitarile exterioare. Sensibilitatea venusiana poate avea de suferit si poate duce la stari de neliniste, dorinta de a  renunta la lume pentru a-si gasi propria liniste. Insa nu acesta pare a fi scopul acestor aspecte. Ci acela de a gasi linistea chiar in mijlocul furtunii, invatand detasarea emotionala si afectiva, pentru o mai buna obiectivitate. Refugiul poate fi facut prin lectura si meditatie, dar cu masura.

In ansamblu este o luna in care ne vom orienta spre activitati constructive, care necesita rabdare si determinare, care ne va scoata la lumina curajul, dar nu cel nebunesc, ci cel care stie sa infrunte timpul pentru a reusi. Este o luna in care putem pune bazele unor noi proiecte de viata la care visam si speram.