Tranzitarium

Aspecte planetare importante in octombrie 2009

Aspecte planetare
Aspecte planetare

1 – 2 octombrie: sextil Mercur – Marte, opozitie Mercur – Uranus, trigon Marte – Uranus, opozitie Saturn – Uranus
Luna octombrie debuteaza cu o configuratie interesanta care nu este studiata prea des de catre astrologie. Este vorba despre o „dalta” alcatuita de planetele Mercur si Uranus, aflate in opozitie, respectiv Marte care formeaza cate un aspect pozitiv cu aceste planete: un sextil cu Mercur si un trigon cu Uranus. Denumirea acestei configuratii ne sugereaza ca este vorba despre o interactiune de forta, una capabila sa rupa carapacea in care ne-am refugiat.

Putem intui si faptul ca rolul cel mai important din orice dalta – cheia acesteia – este planeta care formeaza aspectele armonioase: in cazul nostru este vorba despre Marte. Aceasta planeta, conform naturii sale, ne invita sa adoptam o pozitie de forta, sa ne manifestam cu mult curaj, sa stam bine pe picioarele noastre fiindca astfel putem beneficia de sustinerea Cerului. Opozitia Mercur – Uranus ascunde totusi pericolul de a actiona mult prea rapid, fara chibzuinta. Prin urmare, este recomandabil sa actionam cu incredere in sine, sa ne mentinem pe pozitii, dar totusi sa ne gandim de doua ori inainte de a rosti un cuvant sau de a face un pas decisiv, respectand criteriul intelepciunii. Pozitia lui Marte ne sugereaza ideea ca mai mult ca probabil va fi respectat criteriul de fair-play, adversarii care se vor confrunta se vor stima reciproc in pofida intereselor diferite.

Este posibil ca aceasta dalta astrala sa ne zguduie, dar o putem considera ca pe un bun atrenament pentru a castiga mai multa putere de a infrunta adversitatile sortii. Ea este menita sa inlature sentimentele de teama din sufletul nostru.

Orbul opozitiei Saturn – Uranus se largeste pe zi ce trece, dar acest aspect nu poate fi trecut cu vederea. Cel mai simplu mod de a-l interpreta este sa-l percepem ca pe o posibila lupta intre trecut si viitor. Analizandu-l mai in profunzime, ne putem da seama ca este vorba despre propria noastra evolutie: capacitatea de a se debarasa de un trecut imperfect si de a opta pentru un viitor mai aproape de nazuintele noastre. Opozitia Saturn – Uranus actioneaza pentru constientizarea si accelerarea acestui proces permanent. Datorita ei simtim probabil nevoia inventarierii capacitatilor acumulate in trecut si cea a trasarii sarcinilor pentru a putea accede spre viitorul dorit.

Scena pe care se desfasoara aceste aspecte – zodiile Rac, Fecioara si Pesti – ne sugereaza faptul ca luna octombrie a acestui an, cel putin in prima parte a ei, se va situa probabil sub egida seriozitatii. Configuratiile astrale prevestesc faptul ca accentul nu se va pune pe cantitatea muncii, ci mai ales pe minutiozitatea si calitatea acesteia. Balanta pare sa se incline spre lucrul atent si concentrat; graba superficiala pare sa ramana in domeniul trecutului.

3 – 5 octombrie: sextil Mercur – Marte, conjunctie Mercur – Saturn, opozitie Mercur – Uranus, trigon Marte – Uranus, opozitie Saturn – Uranus
Mercur ajunge in apropierea planetei Saturn, astfel incat cele doua planete incep sa formeze o conjunctie in zodia Fecioarei. Mercur beneficiaza de energiile lui Saturn, inzestrandu-ne probabil cu un plus de seriozitate. Este de asteptat ca in perioada 3 – 9 octombrie oamenii sa inspire multa incredere. Ei vor prefera probabil sa zaboveasca mai mult pentru a intelege problemele care apar in viata lor, sa le studieze in profunzime. Astfel, este posibil ca pulsatia vietii sa scada, dar castigul la capitolul siguranta va compensa probabil pierderea din viteza. Conjunctia Mercur – Saturn lucreaza pentru eradicarea superficialitatii.

Mercur fiind responsabil cu comunicarea, este posibil sa observam exprimari mai laconice decat de obicei, deoarece Saturn tinde sa inlature poezia din scris si din vorbire. Totusi, este indicat sa nu uitam sa si zambim, ca sa nu ne simtim blocati de rigiditatea excesiva.

6 octombrie: trigon Soare – Jupiter, sextil Mercur – Marte, conjunctie Mercur – Saturn, opozitie Mercur – Uranus, sextil Marte – Saturn, trigon Marte – Uranus, opozitie Saturn – Uranus
Configuratia astrala de tip „dalta” se completeaza si cu Saturn, castigand in forta. Cateta mai mica a triunghiului dreptunghic se fortifica cu sextilul format de Marte si Saturn. Semnele implicate – Fecioara si Racul – ne sugereaza ca este de asteptat accentuarea atitudinii serioase cu care debuteaza luna octombrie.

Avantul martian este canalizat spre scopuri utile de catre chibzuinta lui Saturn. Prin sextilul format cu Marte, Saturn tinde sa tina in frau fortele incoercibile simbolizate de opozitia Mercur – Uranus, respectiv de insasi planeta Marte. Sarcina lui Saturn este aceea de a ne feri de pasii gresiti, de exprimarile nedorite care pot fi scapate oricand si de gandurile desarte. Totodata, natura debordanta a lui Marte va lucra pentru a dezgheta inhibitia lui Saturn.

Colaborarea celor doua planete ne ofera o mana de ajutor in ceea ce priveste efectuarea muncii de rutina, pe care o vom putea percepe in culori placute (nu in nuantele gri obisnuite). Nu prea vom fi tentati sa acceptam riscuri inutile: vom prefera probabil caile mai putin interesante, dar mai sigure.

Concluzionand, efectul asteptat al sextilului Marte – Saturn este crearea unei atmosfere de incredere si suguranta. Avand in vedere ca Saturn este o planeta de pamant, vrand-nevrand ne vom ocupa probabil mai mult de partea materiala a vietii. Se pare ca acum este nevoie de coborarea energiilor celeste in planul fizic si de aplicarea lor in practica.

Se infiripa si trigonul Soare – Jupiter. Desi Jupiter este retrograd, este de asteptat sa beneficiem de un plus de optimism si entuziasm. Ideile noastre (Jupiter) pot prinde contur datorita Soarelui, planeta care tinde sa concentreze si sa concretizeze energiile care ii stau la dispozitie. In acelasi timp, vointa (Soarele) gaseste un camp de actiune potrivit, datorita gandurilor emise de Jupiter.

Un trigon Soare – Jupiter scoate in evidenta de obicei latura noastra creativa si benefica. Cand un astfel de aspect este activ – actualmente, aproximativ pana la mijlocul lunii octombrie – se nasc imbolduri de a realiza opere marete care slujesc intereselor unei intregi comunitati. Vom fi animati probabil de sentimente profund umaniste, apropiindu-ne de idealurile noastre. Astfel, este de asteptat sa avem de castigat inclusiv la capitolul imagine.

Perioada 6 – 14 octombrie poate fi una fructuoasa si in acelasi timp placuta, caracterizata prin realizari importante.

7 – 9 octombrie: trigon Soare – Jupiter, sextil Mercur – Marte, conjunctie Mercur – Saturn, opozitie Mercur – Uranus, opozitie Venus – Uranus, sextil Marte – Saturn, trigon Marte – Uranus, opozitie Saturn – Uranus
Venus inainteaza in Fecioara si, din acest moment, putem considera ca intra in opozitie cu Uranus. Atmosfera generala poate intra intr-o zona impredictibila: pot aparea oricand niste tensiuni, foarte rapid si dintr-un subiectivism egoist (practic, fara cauze notabile). Venus fiind implicata intr-un aspect disonant, pot aparea diferite abuzuri de incredere care pot deteriora serios atmosfera generala. Unii vor cauta probabil sa-si atinga scopurile prin cai ocolitoare, mai putin ortodoxe.

Ceea ce va putea avea de suferit va fi probabil sfera relatiilor. Oamenii se pot manifesta altfel decat ne-am astepta de la ei, intr-un mod extremist. Este indicat sa depunem eforturi pentru a mentine atmosfera de bun simt si corectitudine.
Dificultatile descrise mai sus pot aparea aproximativ pana in data de 13 octombrie, cand deja orbul acestei opozitii se va largi suficient de mult.

10 – 12 octombrie: trigon Soare – Jupiter, cuadratura Mercur – Pluton, sextil Venus – Marte, conjunctie Venus – Saturn, opozitie Venus – Uranus, sextil Marte – Saturn, trigon Marte – Uranus
Data de 10 octombrie poate aduce schimbari importante in evenimentele astrale. Pe de o parte, configuratia de tip dalta se modifica: locul planetelor Mercur si Saturn este luat de catre Venus. De acum incolo, dalta va actiona cu precadere in sfera relatiilor. Misiunea sa va fi una de clarificare a intereselor partilor implicate. Este posibil sa iasa la suprafata niste conflicte si tensiuni (pe axa definita de opozitia Venus – Uranus), tocmai ca sa poata fi dezamorsate cu ajutorul sextilului Venus – Marte. Acest sextil va crea atmosfera de prietenie necesara pentru ca totul sa se poata desfasura normal, fara deteriorarea in profunzime a relatiilor.

Pe de alta parte, Mercur intra in Balanta si primeste imediat o cuadratura de la Pluton. Este posibil sa ne lovim de dificultati in ceea ce priveste sfera comunicarii: sa ne exprimam si sa fim intelesi altfel decat am dori. Chiar si intentiile noastre bune se vor putea lovi de niste ziduri ridicate de tipare de gandire depasite. Oamenii pot manifesta inflexibilitate, fiecare pretinzand ca ceilalti ar trebui sa gandeasca in stil propriu. Este posibil ca multi oameni sa ne para inchisi in subiectivismul lor. Pot aparea manifestari ciudate, neasteptate, extremiste.

In ceea ce priveste sfera economico-financiara, cuadratura Mercur – Pluton poate crea o atmosfera de incertitudine care poate dauna coeficientilor care descriu evolutia in timp a acestui domeniu. Pot aparea diferite conflicte de interese, fiecare parte crezand ca dreptatea ii apartine in exclusivitate.

Este recomandabil ca pana pe 14 octombrie sa nu luam decizii importante in sfera afacerilor, fiindca putem fi surpinsi de un raspuns negativ. Pare cel mai intelept sa asteptam cateva zile, sa rumegam intentiile noastre pana cand emotiile vor fi decantate suficient.

Venus ajunge aproape de Saturn, astfel incat cele doua planete incep sa formeze o conjunctie. Dat fiind faptul ca cele doua planete se afla in zodia Fecioarei, luand in calcul si natura lui Saturn, este posibil ca aceasta colaborare astrala sa aiba ca efect rigidizarea relatiilor. In toiul dificultatilor posibile descrise mai sus, oamenii pot adopta o strategie de supravietuire, traind fara prea mult entuziasm, fara prea multe contacte interumane. Este posibil ca ei sa afiseze o mina serioasa, tocmai pentru a se proteja de intrebarile nedorite. Este posibil ca fiecare sa prefere sa duca o lupta surda in interior – desi fiecare stie ca aceasta este o atitudine nerecomandata, fiindca problemele pot fi mai usor inlaturate daca oamenii isi unesc fortele.

Astfel, este indicat sa facem eforturi pentru a ramane transparenti, pentru a manifesta un interes sincer fata de problemele semenilor nostri. Sa nu uitam ca Soarele traverseaza Balanta, sugerandu-ne in continuu ideea colaborarii reciproc avantajoase.

13 octombrie: trigon Soare – Jupiter, trigon Soare – Neptun, cuadratura Mercur – Pluton, sextil Venus – Marte, conjunctie Venus – Saturn, sextil Marte – Saturn
Soarele formeaza un trigon cu Neptun, aducand raze de lumina placute intr-o atmosfera cetoasa, presarata cu tensiuni. Este posibil ca in primele zile ale lunii sa ne fi ocupat mai mult de viata in planul fizic, de domeniul profesional, de relatiile noastre sociale. Din fericire, spre mijlocul lunii putem intrezari un adevar vechi decat lumea: faptul ca dincolo de orice conflict si disconfort, exista o lume spirituala care ne poate rasfata cu dulceata ei, care poate aduce licariri de speranta in viata noastra.

Incet-incet, centrul de greutate al vietii noastre se poate muta spre viata spirituala. Fara se ne desprindem de planul fizic, vom putea surpinde faptul ca lumea spirituala actioneaza ca un fel de catalizator ale evenimentelor cotidiene. Probabil ne va fi mai usor sa ne indreptam atentia spre semenii nostri, interesandu-ne intr-un mod sincer de starea lor sufleteasca. Mai mult, vom putea intui probabil cu mai multa usurinta inclusiv problemele nerostite, avand sansa de a gasi, in acelasi timp, o alinare adecvata pentru acestea.

14 octombrie: trigon Soare – Jupiter, trigon Soare – Neptun, sextil Venus – Marte, conjunctie Venus – Saturn, sextil Marte – Saturn
Se destrama cuadratura Mercur – Pluton, iar astfel vom putea avea impresia ca multe lucruri s-au clarificat – parca si cerul astral s-a inseninat. Este posibil sa avem in spate niste probleme importante rezolvate si conflicte dezamorsate. Linistea se va putea intoarce in sufletul nostru.

15 – 17 octombrie: trigon Soare – Neptun, cuadratura Venus – Pluton, sextil Marte – Saturn
Se destrama si trigonul dintre Soare si Jupiter, iar in acelasi timp, dupa ce Venus isi face ingresul in Balanta, ea este intampinata cu o cuadratura de catre Pluton. Putem pierde din entuziasmul nostru, atmosfera generala putand oscila intre tensiune si dezinteres. Este drept ca Venus paseste in domiciliul sau, insa este de asteptat ca acest ingres sa nu se manifeste in toata splendoarea sa decat la inceputul saptamanii urmatoare. Energia de care vom beneficia va fi ori prea putina, ori prea intensa ca sa poata fi integrata armonios in structurile noastre.

Cuadratura cu Pluton poate supralicita insusirile venusiene: in loc de iubirea adevarata (spirituala), vom fi probabil mai receptivi la vibratiile joase ale planetei Venus. Este posibil sa fie dificil sa ne controlam sentimentele. Pot aparea diferite ispite, incepand cu cicalirea din partea anturajului nostru. Este indicat sa fim cu ochii in patru, sa nu comitem gafe ireparabile. Cheia reusitei va fi pastrarea spiritului de bun simt, de reala prietenie.

18 octombrie: trigon Soare – Neptun, cuadratura Venus – Pluton
Atmosfera astrala se simplifica, iar astfel aspectul care isi va pune amprenta cel mai mult pe evenimentele cotidiene va fi trigonul Soare – Neptun. Acesta ne va mentine atentia indreptata spre lumea nevazuta si ne va surpinde probabil cu diferite bucurii sufletesti. Avand in vedere ca si cuadratura Venus – Pluton deja a pierdut din forta sa, a venit vremea ca fruntile noastre sa fie descretite.

Aceasta perioada a lunii pare destinata odihnei active. Foarte probabil vom putea sa ne incarcam bateriile din nou, lasand deoparte conflictele care ne-au ingreunat viata in trecutul apropiat.

19 – 21 octombrie: trigon Soare – Neptun, trigon Mercur – Jupiter
Noua saptamana debuteaza cu un aspect foarte benefic: trigonul dintre Mercur si Jupiter. Datorita lui, toate activitatile de tip gandire, comunicare si studiu vor putea pasi intr-o zona de randament ridicat. Gandurile noastre vor fi inzestrate probabil cu o inalta tinuta morala. Acestea vor putea fi caracterizate de o deosebita corectitudine, fara insa a pierde din flexibilitate.

Avand in vedere ca acest trigon uneste doua semne de aer (Balanta si Varsatorul), probabil cel mai important efect al acestui trigon se va manifesta in domeniul comunicarii. Este de asteptat ca informatiile sa curga in mod liber si sa slujeasca interesele marilor comunitati. Este posibil sa apara idei de mare valoare care nu vor fi tinute in secret si care vor putea ridica nivelul de trai material si spiritual pe planeta noastra.

Datorita implicarii lui Jupiter, oamenii se vor manifesta probabil intr-un mod constructiv, incercand sa caute in primul rand interesul reciproc. Atmosfera generala va fi probabil plina de optimism si de incredere reciproca.

22 octombrie: trigon Mercur – Jupiter
Se destrama trigonul dintre Soare si Neptun, prevestind parca faptul ca atentia noastra va fi redirectionata din nou dinspre planul spiritual spre cel fizic.

23 – 25 octombrie: cuadratura Soare – Marte, sextil Soare – Pluton
Soarele isi face ingresul in Scorpion, intalnind un aspect armonios si unul disonant. El formeaza o cuadratura cu Marte care intrase in prealabil in Leu, respectiv un sextil cu Pluton care se afla de mai mult timp in Capricorn. Fiind implicate planetele care simbolizeaza forta masculina, este posibil iar sa apara tensiuni si conflicte de interese. Cheia rezolvarii acestora ne este sugerata de catre sextilul la care participa Pluton, tocmai prin natura acestei planete: este vorba de analiza in profunzime a cauzelor tensiunilor si incercarea de rezolvare a lor prin dialog deschis (pornind de la definitia sextilului). Pluton ne indeamna sa ramanem fermi pe pozitiile noastre, sa nu ne lasam clintiti din loc, chiar daca vor aparea forte care vor incerca sa ne zguduie.

Semnele implicate (Scorpion, Capricorn, Leu) ne sugereaza faptul ca va trebui sa ne intoarcem atentia din nou spre planul fizic. Daca am beneficiat in trecutul apropiat de liniste si ne-am putut incarca bateriile, acum roadele acestei perioade vor trebui probabil investite in proiectele specifice planului fizic.

26 octombrie: cuadratura Soare – Marte, sextil Soare – Pluton, trigon Venus – Jupiter
Noua saptamana debuteaza cu un alt aspect benefic: trigon dintre Venus si Jupiter. Acesta promite sa aduca in primul rand fericire in viata noastra, dar nu este de neglijat nici rolul specific lui Jupiter, acela de generare de oportunitati. Atmosfera generala va deveni probabil foarte placuta, debordand de vibratii benefice. Oamenii isi vor putea schimba sentimentele de iubire si simpatie in mod deschis. Vom putea observa probabil modificari benefice importante in relatiile noastre, care vor putea fi umplute cu sens si continut. Este posibil sa acordam mai mult timp prietenilor nostri cu care vom putea petrece clipe de neuitat.

27 octombrie: cuadratura Soare – Marte, trigon Venus – Jupiter
Soarele se indeparteaza de Pluton, si astfel se dizolva efectul de temperare asigurat de catre aceasta planeta. Soarele si Marte se deplaseaza cap la cap, aspectul lor disonant mentinandu-se in mod constant si intens. Semnele fixe implicate (Leul si Scorpionul) ne sugereaza faptul ca pot persista unele tensiuni si conflicte generate de lupta pentru posesiuni.

28 octombrie: cuadratura Soare – Marte, sextil Mercur – Pluton, trigon Venus – Jupiter
Mercur isi face ingresul in Scorpion si este intampinat printr-un sextil de catre Pluton aflat in Capricorn. Este de asteptat ca gandurile noastre sa devina mai profunde si mai penetrante. Comunicarea poate deveni mai obiectiva, mai directa (mai putin nuantata, orientata spre atingerea imediata a scopurilor).

Este de asteptat sa putem intui cu mai multa acuratete miscarile viitoare din domeniul economico-financiar. Vom fi interesati probabil sa cautam cauza ascunsa care sta in spatele evenimentelor.

29 octombrie: cuadratura Soare – Marte, sextil Mercur – Pluton, trigon Venus – Jupiter, cuadratura Saturn – Pluton
Saturn isi face ingresul in Balanta si este intampinat printr-o cuadratura de catre Pluton aflat in Capricorn. Fiind vorba despre doua planete lente, acest aspect va persista cateva luni de zile. Ca o interpretare generala, putem spune ca, datorita faptului ca se vor simti probabil stramtorati din mai multe parti, oamenii ar putea adopta o strategie defensiva. Dat fiind faptul ca cele doua planete prefera sa actioneze in subconstient, este posibil sa fim bantuiti de temeri mai mult sau mai putin justificate. Daca Pluton vrea schimbarea cu orice pret, Saturn doreste sa pastreze vechile tipare. Astfel, vom putea asista la infruntari ale unor forte colosale, scena acestora putandu-se situa deopotriva in exteriorul sau in interiorul nostru.

Orice aspect disonant particular are un scop spiritual, iar nici aceasta nu este o exceptie. Rostul cuadraturii Saturn – Pluton este acela de a ne forta sa ne schimbam radical, de a descoperi capacitatile noastre latente, de a ne da seama ca suntem capabili de mult mai mult decat am crezut vreodata. Evident, toate acestea presupun eforturi sustinute. Rolul celor doua planete va fi acela de a ne pistona in continuu, determinandu-ne sa evoluam mai rapid.

30 octombrie: conjunctie Soare – Mercur, cuadratura Soare – Marte, cuadratura Mercur – Marte, sextil Mercur – Pluton, trigon Venus – Jupiter, cuadratura Saturn – Pluton
Mercur inainteaza in Scorpion si ajunge sa formeze o conjunctie cu Soarele, respectiv o cuadratura cu Marte. Aceasta dubla aspectare este relativ dificil de interpretat, deoarece Mercur este in acelasi timp sustinut si atacat. In timp ce intelectul va fi bine energizat, va trebui sa traim probabil intr-o atmosfera plina de nervozitate si irascibilitate. In timp ce vom forma probabil ganduri valoroase, este posibil sa n-avem rabdarea sa le comunicam asa cum trebuie. Simtind ca beneficiem de capacitati intelectuale imbunatatite, este posibil sa apara ispita de a actiona prea rapid sau prea agresiv.

Daca reusim sa mentinem atmosfera de bun simt in jurul nostru, atunci este posibil sa prindem ambele vanturi in velele noastre.

31 octombrie: conjunctie Soare – Mercur, cuadratura Soare – Marte, cuadratura Mercur – Marte, sextil Mercur – Pluton, trigon Venus – Jupiter, trigon Venus – Neptun, cuadratura Saturn – Pluton
In ultima zi a lunii, Venus formeaza un al doilea trigon, de data aceasta cu Neptun. Avand in vedere ca in acest moment putem vorbi mai mult despre aspecte disonante, trigonul Venus – Neptun va putea actiona probabil ca un refugiu, asigurand cateva momente de respiro inaintea unor noi lupte. Cele doua planete ne vor asigura probabil oportunitati de regenerare a fortelor noastre prin intermediul artei sau – avand in vedere faptul ca semnele implicate sunt Varsatorul si Balanta – prin momentele petrecute alaturi de prietenii nostri.