Diana SpineanTranzitarium

Marte retrograd in Fecioara (planete retrograde in 2012)

de Diana Spinean

RetrogradeAm putea spune ca Noul An incepe cu dreptul, cel putin din punct de vedere al miscarii astrelor pe cer. In aceasta luna, majoritatea planetelor se afla in miscare directa, mai putin Marte care intra in miscare aparent retrograda la finele lunii, in data de 24 ianuarie, in semnul Fecioarei. Marte se va afla in miscare retrograda pana la jumatatea lunii aprilie 2012.

In acest interval, este recomandat sa ne pastram calmul, fiindca probabil ne vom simti destul de solicitati, cel putin la nivel mental, dar si fizic. Trebuie sa avem grija sa nu ne surmenam, sa nu ne imprastiem energiile. Chiar daca ne vom ocupa timpul cu activitati aparent putin solicitante, marunte si de rutina, ne-am putea trezi coplesiti de toate sarcinile care ni se traseaza sau pe care ni le asumam singuri.

S-ar putea sa simtim presiunea de a face totul cat mai perfect posibil, de a fi mult mai exigenti, ducand sloganul „se putea si mai bine” la extrem. Sa avem deci grija sa nu fim exagerat de (auto)critici si perfectionisti (mai ales daca avem in harta natala semnul Fecioarei evidentiat – avem planete personale in aceasta zodie sau Ascendentul). Aceasta atitudine ar putea constitui un impediment in calea concretizarii efective a unor actiuni si a colaborarii cu ceilalti.

Am putea lua in considerare si faptul ca ne va fi poate mai dificil sa actionam intr-o maniera directa, spontana sau hotarata, fiind mult mai precauti decat de obicei. Am putea simti un blocaj sau o retinere in a actiona, iar energia noastra, neexprimata pe deplin in exterior, ne poate consuma pe interior sub forma stresului si a grijilor. Atentie si la micile accidente, casnice sau de la locul de munca, dar in special la stres, care poate avea consecinte si asupra sanatatii.

Profitati de acest moment pentru a relua activitati sau proiecte incepute in toamna, pe care acum le puteti reanaliza sau ajusta daca e cazul. In plus, daca nu sunteti obisnuit sa faceti fata la multiple sarcini practice, s-ar putea sa constatati ca e necesar un plus considerabil de vointa pentru a va mobiliza fortele si a indeplini aceste sarcini intr-un mod eficient.

In perioada ianuarie-aprilie, cat timp Marte este in miscare retrograda, o atentie deosebita trebuie sa o aiba in special nativii zodiilor Fecioara, Pesti, Gemeni si Sagetator.

Planete retrograde in noul an

In 2012, situatia se prezinta in felul urmator:

  • Mercur are trei perioade de retrogradare in 2012: 12 martie – 4 aprilie in Berbec si Pesti; 15 iulie – 8 august in Leu; 7 – 27 noiembrie in Sagetator si Scorpion.
  • Venus se afla in miscare retrograda intre 15 mai si 27 iunie in Gemeni.
  • Marte este in miscare retrograda intre 24 ianuarie si 14 aprilie in Fecioara.
  • Jupiter este in miscare retrograda incepand cu 4 octombrie si pana la finalul anului, in Gemeni.
  • Saturn se afla in miscare retrograda intre 7 februarie si 25 iunie in Balanta.
  • Uranus este in miscare retrograda intre 13 iulie si 13 decembrie in Berbec.
  • Neptun este in miscare retrograda intre 5 iunie si 11 noiembrie in Pesti.
  • Pluton se afla in miscare retrograda intre 10 aprilie si 18 septembrie in Capricorn.

Influentele fiecarei planete, aflata in miscare retrograda, urmeaza a fi comentate la momentul respectiv, in cadrul rubricii „Astrele in perioada curenta”.