Editorial

Un gand despre zodia Capricornului

Capricorn, by Johfra Bosschart
Capricorn, by Johfra Bosschart

Peste cateva zile, Soarele va pasi in semnul Capricornului – o zodie de pamant – iar astfel noi ne-am gandit sa meditam asupra rolului pe care-l joaca materia in viata noastra.

Sa incepem cu niste intamplari concrete.

Sa ne imaginam doi indragostiti. Doi tineri, un baiat si o fata. Dorind sa produca o fericire cat mai ampla, baiatul obisnuieste sa duca daruri alesei sale. Ii aduce flori, bomboane, bratari, inele, tot felul de obiecte. Pana cand iubirea sa invaluie obiectele aduse in dar, acestea produc armonie. Cand insa obiectul ramane o simpla bucata de materie, neinsufletita de iubirea tanarului, atunci fata se supara. Ea simte ca iubirea a fost scurtcircuitata chiar de darul adus de cel pe care-l iubeste. Ea percepe faptul ca vibratia inalta a iubirii se corupe prin vibratia joasa a materiei neinsufletite de dragoste. Si iese o cearta in toata regula…

Alta intamplare.
Sa ne imaginam un functionar care isi face treaba din toata inima, cu tot sufletul. Dar traind in Europa de Est, unii clienti cred ca bunatatea sa ar trebui rasplatita prin niste „daruri”: un whisky, un pachet de tigari, cine stie mai ce. Bietul functionar va incerca sa respinga „darul”, sesizand ca acela nu va face altceva decat sa corupa sentimentele sale inalte, generate de faptul ca si-a dus munca la bun sfarsit, si nu oricum, ci cu multa iubire. Traind in Europa de Est, are sanse slabe. Trebuie sa manifeste o fata foarte severa, chiar saturniana, ca sa reusesca sa se debaraseze de tentativa de coruptie.

De fapt, coruptia este daunatoare fiindca distruge sufletul. Ea scurtcircuiteaza vibratiile inalte ale spiritului, aducandu-l aproape de materia inerta.
Si toata lumea are doar de pierdut.

Materia in sine nu este rea, dar omul nu a inteles inca menirea sa. El trebuie s-o insufleteasca, sa-i ridice vibratiile. Fiecare trebuie sa inceapa cu propriul corp, si sa continue sa se poarte cu iubire cu toate obiectele care-l inconjoara. Sa se poarte cu iubire cu masina, calculatorul, uneltele, fiindca materia nu este total neinsufletita si ii va reintoarce iubirea. Obiectele vor fi mai functionabile si vor refuza chiar sa se strice.

Iata ca raportul nostru fata de materie poate genera, in planul sentimental, adevarate minuni sau… dezastre. Depinde de natura acestui raport. Depinde de capacitatea noastra de a intelege  si de a darui iubire, chiar si unor obiecte aparent neinsufletite.