Un stat dominat de Varsator: Japonia

Cine cunoaste un dram de astrologie, nu va putea situa Japonia in alta parte a zodiacului decat in Varsator. Fiind vorba despre o tara producatoare de electronice de calitate, interesata de cercetare si dezvoltare, locuita de un popor spiritualizat, conexiunea dintre Varsator si Japonia este evidenta.
Acest lucru se adevereste si prin horoscopul acestei tari, ridicat pentru momentul adoptarii constitutiei Meiji, cea care a pus bazele Japoniei moderne.
In secolul XIX, aceasta tara era macinata de razboaie interioare, fiind divizata de prea multe interese. Fortele ei se macinau si, daca se continua astfel, nu se intrevedea niciun viitor acceptabil pentru acest arhipelag. Era nevoie de cateva minti luminate care sa doreasca unirea puterilor feudale din interiorul insulei sub comanda imparatului.
Aceste minti luminate si-au dat seama ca o Japonie divizata nu va putea supravietui unui atac consistent venit din afara, dar mai ales au realizat ca daca restul lumii se industrializeaza puternic, atunci nu exista vreo alta sansa nici pentru tara lor. Constitutia Meiji a intrunit sub forma scrisa aceste principii. Conducatorii domeniilor feudale au renuntat la privilegiile lor si au recunoascut suprematia imparatului. Si mai presus de atat, s-a pus bazele unei Japonii industrializate. Era un moment de capatai. Un vant nou, aducator de aer proaspat, incepu sa sufle prin arhipelagul japonez.
Constitutia Meiji a fost adoptata in data de 11 februarie 1889. Dat fiind faptul ca ora exacta a promulgarii ei nu a fost consemnata oficial, horoscopul Japoniei a fost ridicat pentru ora amiezei, avand la baza coordonatele capitalei, Tokio.
Astfel, Soarele Japoniei cade in al 23-lea grad al Varsatorului, iar Ascendentul se situeaza in Gemeni. Daca luam in calcul statura mica, miscarile sprintene si agerimea mintii ale japonezilor, Ascendentul Gemeni este perfect justificat. Un alt punct de sprijin care ne ofera un punct de siguranta este pozitionarea Lunii in casa I. Ne putem gandi la smerenia specifica asiaticilor, insusire descriptibila din punct de vedere astrologic tocmai prin interpretarea Lunii in casa I. In casa personalitatii, Luna daruieste un plus de calitati materne (sensibilitate, intuitie, profunzime), observabile la locuitorii arhipelagului japonez. Luna primeste o cuadratura de la Marte, ceea ce ne spune ca noua (europenilor), smerenia si atitudinea respectuosa a japonezilor ne pare exagerata, receptionata uneori ca o interfata construita artificial pentru a ascunde un interior definit de artele martiale.
Sa pomenim cateva cuvinte despre Soare, cel mai important astru al horoscopului. Situarea sa in Varsator era de asteptat. Soarele se afla in casa a X-a, in apropierea Mijlocului Cerului, vorbindu-ne despre prestigiul exceptional de care se bucura Japonia. Soarele este sustinut printr-un trigon aproape exact de catre Uranus, acest aspect interplanetar sustinand si mai intens angajamentul acestei tari fata de tehnologie si dezvoltare industriala. Exista si un alt trigon de care se bucura Soarele, primit de la Luna, care denota unitatea dintre sentiment si vointa a japonezilor. Colaborarea celor doua luminarii este deosebit de fericita. Din punct de vedere istoric, acest trigon descrie unirea fortelor risipite din arhipelagul japonez inaintea adoptarii constitutiei Meiji.
Asadar, daca am pomenit despre sufletul respectuos al japonezilor, pe marginea situarii Lunii in casa I, sa continuam analiza noastra cu casa a II-a a horoscopului. Aici se gasesc Chiron si Nodul Nord. Situarea lui Chiron in casa economiei descrie metoda tipic japoneza de a fabrica bani. Energiile lui Chiron ofera inventivitate, deschidere spre noutate, intr-o maniera simpla si chiar gingasa. Aceste energii au adus aparatele electronice in casele noastre, si odata cu ele, posibilitatea unei fericiri mai mari. De ce sa nu o afirmam: Chiron in casa a II-a construieste un nivel de trai superior in planul material.
Sa interpretam si pozitionarea Nodului Nord casa a II-a, in Rac. Acesta se raporteaza la Nodul Sud aflat in casa a VIII-a si in Capricorn. Nodul Nord in casa a II-a ne povesteste despre angajamentul japonezilor de a-si asigura succesul financiar prin efort propriu, precum si o schimbare de macaz necesara: dezicerea de istoria presarata cu agresivitate si razboaie (indepartarea de Capricorn).
Urmeaza casa a III-a, continand planeta Saturn. Prezenta acestei planete in casa comunicarii are efecte asupra limbii, a modului de gandire si de autoexprimare, precum si a felului in care japonezul intelege sa-si efectueze studiile. Limba japoneza este deosebit de concisa si emana o forta deosebita. Este o limba formata din energiile lui Saturn combinate cu cele ale Leului, zodia in care se afla aceasta planeta. Japonezii se exprima simplu, cu multa seriozitate, inspirand incredere – iata si alte calitati induse de prezenta lui Saturn in casa a III-a. Ei sunt mereu gata sa construiasca ceva in planul mental, cu ajutorul fortei gandului. Ei nu se feresc de studii, ci le efectueaza foarte concentrati, cu cea mai mare seriozitate, chiar si la varste inaintate.
Casa a IV-a, in astrologia mundana, se afla in analogie cu agricultura. In aceasta astrograma, aceasta casa este goala si se suprapune partial peste Leu si Fecioara. In Japonia, agricultura are o mare traditie si se ridica la rangul de arta (a se vedea Leul). Fiecare bucatica de pamant este cultivata cu migala (Fecioara), pentru a produce legume, plante medicinale sau ornamentale. Faptul ca aceasta casa e goala semnifica si lipsa terenului arabil: faptul ca agricultura se intinde si … peste hotarele Japoniei, in mare si ocean. Un aliment de baza al japonezilor este pestele. Cineva spunea, mai in gluma mai in serios, ca japonezii mananca pestele cu peste.
Mai departe, urmeaza casa a V-a, responsabila cu creativitatea, adapostind planeta Uranus si avand cuspida in Fecioara. Aceasta planeta asigura o mare creativitate in domeniul tehnic (electronica, masini ce se dezvolta in continuu, conform cerintelor impuse de mediul inconjurator). Energiile lui Uranus sunt sustinute de forta Soarelui.
Urmeaza casa a VI-a, semnificand clasa muncitoare. Faptul ca este vorba despre o casa goala subliniaza lipsa de probleme referitoare la acest sector, mai precis bucuria cu care japonezii isi desfasoara munca. Aceasta casa se suprapune peste Scorpion si Sagetator, ceea ce ne spune ca locuitorii Tarii Soarelui-Rasare muncesc energic, plini de concentrare (Scorpion), gandindu-se intens la munca lor (Sagetator).
Casa a VI-a este si cea a sanatatii. Lipsa elementului perturbator (=planete) si energia semnelor peste care este trasata asigura acestei case o armonie deosebita, deci o sanatate de fier si o longevitate de invidiat tuturor japonezilor.
Urmeaza casa a VII-a, semnificand relatiile Japoniei. Aici se gaseste Jupiter, ceea ce ii aduce apreciere internationala. Insa Jupiter se afla in cadere, in Capricorn. Sa nu uitam ca in cel de-al doilea razboi mondial Japonia isi supraapreciase fortele si a ales calea agresiva a Capricornului (Saturn in domiciliu, Marte in exaltare). Istoria Japoniei se intrevede prin aceasta pozitionare a lui Jupiter (in cadere, in Capricorn). Vecinii geografici percepeau ca aceasta tara doreste relatii de echilibru (casa a VII-a), dar si ca este un partener macinat din interior, ce poate deveni oricand o amenintare.
Din fericire, Jupiter primeste un sextil exact de la Mercur, iar astfel Japonia intotdeauna a beneficiat de sansa de a se redresa, de a-si reconsidera pozitia si scopurile, de a se intoarce de partea binelui (Mercur aflandu-se in zodia Pestilor).
Urmeaza casa a VIII-a, responsabila cu relatiile economice cu restul lumii. Faptul ca aici nu se afla nicio planeta semnifica prosperitatea economica a Japoniei, care se situeaza pe locul al doilea pe plan mondial, daca luam in considerare produsul intern brut. Japonia este al patrulea exportator si al saselea importator al planetei noastre.
Urmeaza o alta casa goala, a IX-a. Aceasta casa este responsabila cu religia (spiritualitatea) si sistemul de legi. Intr-adevar, in Japonia exista o deosebita libertate in ceea ce priveste atitudinea fata de religie. Acolo, spiritualitatea este privita ca fiind ceva personal si nimeni nu se apropie de ea cu fatarnicie. Fiecare adopta calea pe care o considera cea mai apropiata de sufletul sau, neexistand nici un fel de sentiment critic fata de alegerea sa. Aici, conteaza enorm faptul ca aceasta casa se suprapune in mare parte peste zodia Varsatorului.
Urmeaza casa a X-a, despre care am mai vorbit. Aceasta casa descrie prestigiul de care se bucura tara respectiva. Cu Soarele bine sustinut de catre Uranus (printr-un trigon), stim ca este vorba despre o tara foarte bine apreciata, a carei opinie este respectata. Tot in aceasta casa se gaseste si Mercur, sustinut printr-un sextil de catre Jupiter, dar atacat printr-o cuadratura de Pluton. Mercur ne face sa intelegem de ce, de-a lungul istoriei, aceasta tara a fost simpatizata (Jupiter), dar in acelasi timp privita cu suspiciune (Pluton).
Casa a XI-a contine doua planete: Venus si Marte. Neaspectarea lui Venus era ceva de asteptat pentru o tara unde religia se confunda uneori cu artele martiale. Prezenta lui Venus in aceasta casa este responsabila cu atitudinea impersonala cu care japonezii se raporteaza la ceilalti oameni (iubirea de tip spiritual prin care se leaga de ceilalti).
Un efect aparte il genereaza Marte, aflat tot in aceasta casa. El se afla in Pesti si primeste o cuadratura de la Luna. Aceasta pozitionare a lui Marte ne vorbeste despre refularea agresivitatii si ascunderea sentimentelor sub o masca de smerenie. De obicei, japonezul nu ofera o cale deschisa spre sufletului lui. Discutand cu el, nu putem trece dincolo de o bariera de curtoazie, iar aceasta bariera dauneaza oarecum armoniei generale. Japonezii nu au prea multe de corectat, dar cuadratura Luna-Marte poate deveni o cheie pentru evolutia lor spirituala in viitor. Este vorba despre armonia dintre corp, intelect si suflet, care trebuie desavarsita pe structura suflet (Luna fiind slabita de Marte).
Casa a XII-a corespunde subconstientului colectiv al unei natiuni. Prezenta lui Neptun si Pluton (acesta fiind atacat printr-o cuadratura de catre Mercur) in aceasta casa ne vorbeste despre ranile provocate de trecutul lipsit de armonie (presarat de agresivitate) al acestei tari. Este nevoie ca japonezii sa accepte trecutul lor cu seninatate (sa se ierte pe ei insisi), eventual sa aiba curajul de a cere iertare intregii lumi, asa cum a procedat de exemplu Papa Ioan Paul al II-lea. Casa a XII-a fiind atat de incarcata, putem afirma ca mai e loc pentru desavarsirea armoniei interioare a acestei tari/natiuni.
La sfarsit, intrebarea clasica: ce fel de destinatie turistica poate fi Japonia, pentru noi, romanii? Mai ales ca este vorba despre o alta tara guvernata de Varsator. Noi suntem de parere ca Japonia merita oricand sa fie vizitata. Emitand prin toti porii ei seriozitate, deschidere catre viitor si libertate a spiritului, aceasta tara este un punct de atractie irezistibil. Japonia este o alta lume, din anumite puncte de vedere chiar intruchiparea perfectiunii. Vizitand-o, putem prinde gustul autoperfectionarii intr-un spirit de libertate desavarsit (fara constrangere). Ce am mai putea adauga? Pacat ca este atat de departe de noi …