Astrologia si povestile nemuritoare – Varsator

Cautand dupa un basm care sa fie in concordanta cu zodia Varsatorului, atentia noastra a fost captata de Mica sirena a lui Hans Christian Andersen. Probabil ca nu este nevoie s-o relatam, fiindca este vorba despre o poveste foarte cunoscuta, ecranizata inclusiv de studiourile Walt Disney Company. Am pornit de la ideea ca toate vietatile stranii, existente ca forme eterice sau astrale, sau pur si simplu in fantezia oamenilor – sau, cine stie, chiar si in planul fizic – pot fi catalogate ca fiind zamislite in zodia Varsatorului.
Este vorba despre Spiritele Naturii, necunoscute de majoritatea oamenilor: zane, elfi, gnomi, ondine, sirene, s.a.m.d. Ele sunt parte integranta a naturii, fara de care aceasta nu ar putea functiona. Ele ne aduc aminte de experimentele din trecutul indepartat al omenirii, cand se cauta cea mai adecvata forma pentru omul care avea sa locuiasca si sa se desavarseasca pe aceasta planeta. Percepem ca aceste experimente au fost guvernate de entitatile evoluate ale semnului Varsatorului, acesta fiind marele inginer biotehnist al zodiacului. Varsatorul este Marele Inventator, creatorul intelept si curajos care zamisleste entitati si forme noi pentru a intregi creatia. Situat pe axa astrologica a iubirii, in opozitie cu zodia Leului, Varsatorul este caminul spiritual al acestor fiinte gingase, care nu pot fi percepute altfel decat prin capacitatile extrasenzioriale oferite de o iubire impersonala, foarte elevata. Spiritele naturii se hranesc cu iubirea de tip spiritual emanata de om si se „arata” celor care sunt dispusi sa le ofere hrana necesara.
Asadar, printre Spiritele Naturii se numara si sirenele, facand parte din categoria Spirite ale Apei. Ele au grija de prospetimea Vietii, de transparenta si puritatea ei. Sunt mai mici decat oamenii si au o frumusete rapitoare. Cei ce ii percep sunt efectiv vrajiti de aceasta frumusete nepamanteana.
Dupa aceasta parte introductiva, sa ne ocupam mai profund de povestea Micii sirene. Exista si un alt mod prin care ea se leaga de zodia Varsatorului. Protagonista basmului, purtand in suflet o iubire de tip Varsator (spirituala), presimte ca iubirea ei ar putea deveni mai completa daca ar reusi sa se apropie de caldura zodiei Leului. In sufletul inocent al micii sirene se naste nevoia de a iubi in mod pamantean. Ea percepe ca iubirea lumii sirenelor este prea impersonala si tanjeste dupa reversul medaliei, dupa iubirea pamanteana a Leului. Ea isi da seama ca ar avea practic nevoie de un echilibru al celor doua tipuri de iubire, un echilibru al axei Leu-Varsator. Astfel, ea este dispusa sa sacrifice o parte din corpul ei, pentru a se putea metamorfoza din sirena in om, ca sa poata degusta iubirea calda a printului de care s-a indragostit.
In varianta originala, scrisa de Hans Christian Andersen, ea isi sacrifica limba. Varianta adaptata la ecran, produsa de studiourile Walt Disney, este mai blanda: mica sirena isi sacrifica doar vocea cu care canta atat de frumos, ca sa poata primi doua picioare in locul cozii de peste. Indiferent daca este vorba despre limba sau voce, ne transpunem perpendicular fata de axa iubirii, pe axa Taur-Scorpion. Limba si corzile vocale se afla sub guvernarea Taurului. Se subintelege si faptul ca odata cu cele doua picioare primite in schimbul cozii de peste, ea intra in posesia unor organe genitale (guvernate de zodia Scorpionului), care ii lipseau cand se afla in corpul de sirena. Transformarea micii sirene in om este efectuata de Vrajitoarea Marii, o fiinta pe care o percepem ca fiind zamislita de vibratiile joase ale Scorpionului. Aceasta vrajitoare este adancita in materie, este avida de putere si imaginea ei ne sugereaza ca este prizoniera placerilor trupesti.
Iata cat de mult se leaga povestea micii sirene de Crucea Fixa din astrologie. Protagonista porneste din Varsator spre Leu, dar este obligata sa treaca prin Scorpion si sa-si sacrifice o parte din corp guvernata de Taur. Echilibrarea iubirii (a axei Varsator-Leu) implica si axa Taur-Scorpion (cea a sexualitatii). Povestea micii sirene ne sugereaza ca echilibrarea iubirii nu este posibila fara a cunoaste taina sexualitatii. Este foarte sugestiv si sacrificiul adus de mica sirena, acesta fiind un simbol al nevoii elevarii sexualitatii. Nu toate povestile sunt destinate copiilor, sau chiar putem afirma ca la inceputul carierei lor erau destinate in special adultilor, fiind pline de simboluri menite sa lumineze intelegerea oamenilor. Iata ca acest basm nu ocoleste subiectul sexualitatii, ci pledeaza intr-un mod subtil pentru trairea acesteia in vibratii elevate.
Eroina porneste din Varsator, iar dupa ce parcurge si celelalte semne ale Crucii Fixe, revine in acelasi semn. Ecranizarea povestii in stilul lui Walt Disney impunea un happy end, insa in varianta originala se intampla cu totul altfel. Hans Christian Andersen a conceput pentru aceasta poveste un final de tip Varsator. Micii sirene nu i se ofera sansa de a beneficia de dragostea iubitului ei. Printul se casatoreste cu o alta fata, crezand ca aceea a fost cea care l-a salvat de la inec, la inceputul povestii. Mica sirena cade in disperare. I se ofera o sansa diabolica: un cutit cu care sa se razbune si astfel sa aiba sansa de a se reintoarce in corpul ei initial si sa-si continue viata sub apa marii. Dar sufletul luminos al eroinei n-o lasa sa faca o astfel de greseala. Ea alege un nou sacrificiu si se arunca in apa marii, unde se dizolva, unindu-se cu spuna valurilor. Dupa aceea, sub razele Soarelui (ne aducem aminte de Leu) aceasta spuma se evapora si mica sirena isi continua existenta printre Spiritele Aerului.
Ecranizarea povestii a inventat un final rezident in natura zodiei Leului. Mica sirena isi castiga dreptul de a ramane om pe veci, Vrajitoarea Marii este trimisa in nefiinta, iar cei doi iubiti traiesc in fericire pana-n adanci batraneti. Se evidentiaza o fericire de tip Leu: victoria dragostei calduroase a acestei zodii.
Fiecare poate sa decida pentru el insusi care final ii sta mai aproape de sufletul lui. Noi suntem tentati sa apreciem mai mult varianta originala, in care se evidentiaza desavarsirea iubirii Varsatorului. La inceput, mica sirena, dezinvolta si vesela, se gasea in perfectiunea nestiintei. Ea isi oferea iubirea sa pura tuturor vietatilor marii. Faptul ca in sufletul ei se naste o nevoie dovedeste faptul ca mai avea de parcurs cativa pasi catre perfectiune. Ea avea nevoie sa experimenteze invatamintele Crucii Fixe, ca in final sa devina o fiinta perfecta: fara nici onevoie, capabila sa daruiasca o iubire completa incontinuu.
Sa ne reintoarcem la ideea ca povestile nu au fost concepute neaparat pentru copii. In evul mediu, cand nu existau atatea surse de distractie ca astazi, oamenii s-au delectat in intrunirile lor cu povesti de pretutindeni: din Orient, din Nordul Europei, de peste tot. Abia mai tarziu – aproximativ in momentul in care cartile au devenit accesibile pentru marile mase – povestile au fost adaptate pentru copii. Daca privim cu sinceritate spre interiorul nostru, putem recunoaste ca urmarim desenele animate cu poate mai multa placere decat odraslele noastre. Povestile s-au reinventat, sub forma desenelor animate, a avatarurilor, in comunitatea Yoville si in multe alte locuri. Ne place sa ne vedem fericiti, gingasi si vesnic tineri in avatarul creat pe baza formelor dupa care tanjeste sufletul nostru.
Povestea este personificarea dorintei de perfectiune si viata vesnica. Sa le savuram, constientizand aceste beneficii care ne pot vizita prin intermediul lor.