Oscilarea Balantei

Libra by Pygar
Libra by Pygar

Deseori, nativul Balanta este invinuit pentru faptul ca manifesta o atitudine oscilanta. Si pe buna dreptate – se poate intampla ca intr-o zi sa se gandeasca intr-un fel, iar peste doua zile, cu totul altfel. Daca vor sa compileze mecanismul gandirii sale, nativii celorlalte zodii intampina greutati si se revolta. Insa, cel mai greu ii este tocmai Balantei, fiindca marti dimineata se trezeste in cap cu o opinie total diferita decat cea pe care a exprimat-o luni. De unde, totusi, aceasta oscilare?

Balanta, fiind un semn de aer, este o fire ganditoare. Cu ochii mintii, putem percepe in fiecare Balanta statuia Ganditorului de la Hamangia. Pe de alta parte insa, aceasta zodie fiind guvernata de Venus, Balanta este si o persoana sufletista. Ea se simte guvernata deopotriva de legile ratiunii si ale iubirii. Balanta traieste in doua lumi diferite: o lume rationala, cu repere bine stabilite, si o alta lume: cea a sufletului, a carei legi se misca precum nisipul purtat de vant. El intra si iese in si din cele doua lumi, mai mult sau mai putin constient. Cand se afla in lumea ratiunii, ii este dor de libertatea celeilalte lumi. Iar cand se afla in lumea sufletului guvernata de iubire, se simte debusolata fara reperele sale obisnuite din cealalta lume.

Iata o cauza posibila a oscilatiei sufletesti a Balantei. Ca s-o spunem drept, Balanta este doar exponentul cel mai elocvent al acestei atitudini, fiindca majoritatea locuitorilor acestei planete sunt expusi la acest du-te – vino intre lumea sufletului si cea a ratiunii.

Lumea noastra este caracterizata de o stare de confuzie si de conflict interior, generata de faptul ca de prea multa vreme, mintea si inima se deplaseaza pe cai diferite. Candva, religia a fost contaminata de creatii reci ale mintii, iar din aceasta cauza astazi nu se mai poate achita de sarcina sa cea mai sfanta, aceea de a produce sentimentul de inaltare a sufletului. Mintea si inima se lupta nu numai in interiorul Balantei, ci pe scara planetara.

Ne este dor de religia de pe planeta „Dune”, care se bazeaza pe o singura porunca: „Sa nu-ti slutesti sufletul!”

Dar chiar pe planeta noastra, tot mai multi oameni se ghideaza dupa sentimentul de fericire pe care-l simt in inima. Iar in ideea ca acest sentiment de fericire apartine Eului lor nemuritor, atunci ei sunt indreptatiti sa-l considere baza religiei lor personale.

Mintea, obisnuita cu carjele oferite de religia propriu-zisa, se sperie de relativitatea religiei personale. Insa sufletul, prin esenta sa, liber si nemarginit, se va bucura din plin, auzind ca in sfarsit drepturile sale sunt recunoscute.

A da maximul din tine. A indrazni sa te gandesti cu propria ta minte. A indrazni sa te exprimi liber. A indrazni sa aspiri la fericirea ta.

Iata cat de diferite pot fi acestea: maximul tau de maximul meu, fericirea ta si fericirea mea, gandurile tale si gandurile mele. Este posibil sa avem 6 miliarde de reprezentari ale Divinitatii pe aceasta planeta. 6 miliarde de religii personale. Insa existenta tuturor este indreptatita, daca ele reprezinta cheia fericirii a 6 miliarde de suflete, de esenta divina.

Am pornit de la ideea oscilarii intre lumea sufletului si lumea ratiunii, si consecinta ei: o stare obositoare de confuzie si conflict interior. A construi un pod adecvat intre intelect si inima: iata o sarcina pe care o avem, fiecare dintre noi. Cu alte cuvinte, aceasta sarcina este si o lupta pentru a dobandi drepturile supreme ale esentei noastre eterne.

Pentru a readuce armonia intre ratiune si suflet, trebuie sa avem incredere in intuitia noastra si in ideea ca avem dreptul la propria noastra conceptie despre Divinitate si despre fericire. Evident, sunt niste conditii: sa folosim acest drept cu maxima resonsabilitate fata de propria noastra persoana si fata de toti ceilalti. Fiindca acest drept este si o datorie sfanta fata de viitorul acestei planete…