EditorialSorana Cancel

Nodurile Lunare şi Eclipsa Solară în Săgetător

Pe 4 decembrie, Eclipsa totală de Soare din Săgetător încheie ciclul eclipselor pe axa Gemeni – Săgetător început pe 5 iunie 2020. Tranzitul Nodurilor Lunare în cele două zodii ale cunoaşterii şi comunicării s-a suprapus în mare parte cu pandemia, arătându-ne cât de mult contează nu doar realitatea exterioară, ci şi modul în care ne-o reprezentăm mental.

La nivel colectiv, misiunea noastră a fost aceea de a ne îndepărta de judecată, de prejudecată şi de concluziile pripite care reprezintă umbra Săgetătorului (Nodul Sud, care reprezintă karma şi ataşamentele, este în această zodie din mai 2020 până în ianuarie 2022) şi de a ne deschide mai mult către perspective diferite, a cerceta înainte să credem, a vorbi, dar şi a asculta mai mult (Nodul Nord, care reprezintă direcţia de evoluţie în prezent, este în Gemeni). Eclipsa de pe 4 decembrie are loc alături de Nodul Sud şi poate aduce nevoia de a lăsa în urmă, ca o ultimă chemare (cel puţin pentru următorii 8-9 ani), situaţiile nedrepte şi atitudinile care ne ţin în loc.

Nu cred că este întâmplătoare diviziunea între cei care acceptă şi cei care refuză vaccinarea în această perioadă în care cea mai mare tentaţie a fost aceea de a-l vedea pe „celălalt” (vaccinatul, nevaccinatul, persoana cu naţionalitate, rasă, orientare sexuală diferită de a noastră) ca fiind diferit, străin… deci gata să fie educat, informat şi convertit. Colonialismul şi prozelitismul sunt unele dintre cele mai puternice umbre ale Săgetătorului, care au ieşit la iveală anul acesta prin evenimente precum descoperirea rămăşiţelor a sute de copii indigeni care au fost forţaţi să meargă la şcoli rezidenţiale din Canada.

De-a lungul istoriei, credinţa că ideile şi convingerile noastre politice, sociale sau religioase sunt singurele valabile a fost una din sursele cele mai puternice de conflict şi de suferinţă. Nodul Nord în Gemeni ne-a arătat, în această perioadă, că singura cale (echilibrată) de a merge înainte e prin a accepta o doză de incertitudine, a privi lucrurile din mai multe unghiuri, a evita să tragem concluzii şi să le impunem celor din jur. Atunci când ne putem observa acel foc interior care se aprinde la orice nedreptate sau transgresiune morală pe care o percepem (Săgetătorul), putem să arătăm mai multă curiozitate faţă de realitatea celuilalt, de credinţele lui, de povestea personală care l-a adus în aici şi acum (Gemeni).

În spatele umbrei moralizatoare a Săgetătorului se poate afla o rană legată de nedreptate. Îmi vine în minte seria de cărţi (adaptată şi într-un serial în 2017) „O serie de evenimente nefericite”, de Lemony Snicket, unde trei orfani se luptă constant cu o lume adultă bazată pe absurd şi pe ridicol, în care nimeni nu îi crede, iar dreptatea este doar o iluzie. Dincolo de satira cărţilor, ideea rămâne una valabilă: ca şi copii, de multe ori nu suntem luaţi în serios, iar rănile rămase în urma acelor „Eu ştiu mai bine” sau „Copiii trebuie văzuţi şi nu auziţi” din partea familiei (invalidări emoţionale care nu ne permit să ne construim un simţ stabil al sinelui) se pot traduce într-o încercare exagerată de a dovedi că avem dreptate ca şi adulţi.

Psihanalistul Peter Fonagy a vorbit despre conceptul de „mentalizare”: abilitatea de a ne gândi la ceea ce se întâmplă în mintea noastră şi a celorlalţi, punându-ne întrebări, construind ipoteze şi găsind sensuri noi. Spre această direcţie ne conduce Nodul Nord în Gemeni: reflecţie, analiză, cercetare. Cu toate acestea, drumul către partea noastră raţională poate trece, mai întâi, prin unele reacţii instinctuale (Nodul Sud în Săgetător), semnale că e nevoie să privim în interior către ce ne doare cu adevărat.

Eclipsa Solară de pe 4 decembrie nu va fi vizibilă din România, însă va aduce în prim-plan teme legate de dreptate/nedreptate, comunicare şi exprimare de sine, credinţe personale şi flexibilitate mentală care s-au activat în vara anului 2020 pentru fiecare dintre noi. Putem lăsa în urmă contexte în care nu simţim că există reciprocitate sau echilibru, putem realiza mai clar ce credinţe (despre viaţă, despre relaţii, despre succes) cu care am crescut nu mai rezonează cu noi şi ni se pot deschide, în acest proces de desprindere de trecut, noi drumuri de cunoaştere şi de creştere.

Eclipsa are loc aproape de Nodul Sud (trecutul), în sextil cu Saturn (karma) şi la gradul 13 din Săgetător, al cărui simbol sabian este „Trecutul unei văduve este adus la lumină”. Sextilul dintre Chiron şi Saturn, care a fost exact pe 26 noiembrie, este încă activ, susţinându-ne să privim realist răni vechi din trecutul personal şi colectiv şi să ne asumăm vindecarea ca pe un proces de lungă durată. Această Eclipsă poate fi un moment de „plăţi”, dar şi de recompense karmice importante în care poate fi nevoie să privim trecutul într-o nouă lumină (Mercur, guvernatorul Nodului Nord – direcţia pentru viitor – este în conjuncţie cu Eclipsa asociată cu Nodul Sud – trecutul), păstrând, din ceea ce a fost, doar ceea ce are în continuare valoare pentru noi.

Pe lângă credinţe şi prejudecăţi vechi, suntem susţinuţi să lăsăm în urmă şi optimismul nerealist sau tendinţa de a exagera, fie că e vorba de plăcere sau de modul în care ne împrăştiem în prea multe direcţii, dorindu-ne să le facem pe toate. Perioada din jurul Eclipselor este mai puţin despre ce putem face şi mai mult despre cum putem primi ceea ce se face pentru şi prin noi. Aici intervine speranţa şi viziunea Săgetătorului, care – deşi, semn de foc, ar prefera ca acţiunea să fie imediată – ne poate susţine să avem încredere că imaginea de ansamblu există, chiar dacă nu o putem vedea atât de clar aici şi acum.

Şi Neptun staţionar în zodia Peştilor ne susţine, în această perioadă, să ne acordăm mai mult timp pentru odihnă, să ne împrietenim cu incertitudinea şi să avem încredere că primim, pe nevăzute, dar cu simţire deplină, ajutorul divin de care avem nevoie. Deocamdată, lucrurile pot fi neclare, putem simţi că încă ne lipsesc informaţii importante. Noua aventură deschisă de Eclipsa în Săgetător se află la orizont, încă intangibilă.

La fel ca femeia şi copilul din cartea de tarot Şase de Spade, ne pregătim pentru o tranziţie (mai ales cei dintre noi cu planete sau puncte importante în jurul gradului 13 al Gemenilor, Fecioarei, Săgetătorului sau Peştilor) spre ceea ce e nefamiliar, exotic, un teritoriu numai bun de explorat cu mirare, cu reverenţă şi cu ingredientul secret de tip Săgetător/Neptun: credinţa că unele limite se află doar în mintea noastră.

Sorana Cancel

Sorana Cancel