Saturn – lordul timpului

de Aretya Ganea

saturn“Timpul este distanta dintre chemarea  lui Dumnezeu si raspunsul sufletului tau”
Dumitru Staniloae

Dupa ce  soarele s-a plimbat voios prin semnul Sagetatorului, rasfatandu-ne din plin cu entuziasm, altruism si  bucurie a venit randul ca influxul solar sa activeze calitatile zodiei Capricornului. In vibratia Capricornului devenim mai responsabili, mai ambitiosi, ne organizam mai bine si reusim sa ne detasam usor de viata agitata din jur, ascultand in liniste vocea interioara. Cel responsabil de aceasta nevoie de reculegere interioara este Saturn, managerul zodiei Capricorn.

In mitologie, Saturn (din latina) sau Cronos (in limba greaca) era fiul lui Uranus (cerul) si al Geei (pamantul). In perioada Solstitiului de Iarna (care se produce cand soarele ajunge la 0 grade Capricorn), cu mii de ani in urma se sarbatorea Saturnalia, timp in care oamenii doar sarbatoreau, erau egali in drepturi, bucurandu-se de daruri, in pace si armonie. In timp, aceasta sarbatoare s-a transformat in Craciun, care celebreaza nasterea lui Iisus Cristos, dar si a Cristului din noi.

Saturn sau Cronos, guverneaza timpul ca masura a schimbarii. In filozofie, timpul este un flux energetic continuu, care curge intr-o singura directie, de la trecut, in prezent si spre viitor. In aceasta frecventa de timp ne parcurgem viata, de la nastere la apogeul evolutiei noastre lineare. Ca oameni, percepem timpul dupa derularea unor evenimente, intr-o anumita ordine si ritm. In stiinta, definitia timpului este controversata, dar eu voi folosi aceasta definitie gasita in dictionar : « un continuum nonspatial linear in care evenimentele apar intr-o ordine aparent ireversibila ». Cu ajutorul acestei definitii il putem percepe mai usor pe Saturn, care iubeste ordinea, claritatea si buna organizare a gandurilor si actiunilor noastre. Cronos ne spune ca exista o ordine prestabilita a evenimentelor din viata nostra si ne invata sa fim rabdatori, focusati pe ceea ce facem si responsabili cu ceilalti din jurul nostru.

Influxul astral saturnian ne face constienti  de faptul ca mai intai suntem discipoli studiosi, apoi experimentam, ceea ce perseverent am asimilat in prima parte a vietii, ajungand la apogeul vietii, adevarati intelepti, proprii nostri maestrii spirituali. Altfel spus, dupa  munca asidua in care rezistenta fizica si psihica este profund incercata vom obtine rezultate concrete, ce pot satisface nevoia noastra de siguranta  si implinire interioara.

Aceasta este ordinea specific saturniana, imuabila : cercetare, actiune, dobandire de experienta si consecintele (pozitive sau negative) rezultate, din experientele traite ireversibil. Ca Lord al Timpului, Saturn reprezinta ordinea desavarsita, perfecta, in care evolueaza umanitatea si prin care se construiesc identitati noi, in personalitatea blocata in materialism.

Consecintele tuturor emotiilor, gandurilor si actiunilor noastre definesc karma, cauza tuturor efectelor create in trecut si prezent. Efectele actiunilor noastre din trecut se manifesta in prezent, iar prezentul se va reflecta in viitor. Denumit si lordul Karmei, Saturn ne atentioneaza in felul sau grav, ca ceea ce semanam, aceea vom culege, nici mai mult, nici mai putin. Lordul Karmei si al Timpului este un profesor exigent care doreste sa evoluam  continuu spiritual, de aceea atunci cand stagnam sau comitem erori, greseli repetate in timp, Saturn vine si ne corecteaza, prin diverse provocari, incercari, cu rol de a constientiza unde si ce gresim. Dorinta sa suprema este de a ne ajuta, in multe feluri : sa detinem controlul vietilor noastre, conducandu-ne ferm destinul, sa credem in noi cu adevarat, pentru a depasi toate obstacolele, pe care le consideram dificil de rezolvat, asimilat.

Constientizarea sensului real al vietilor noastre il face fericit pe lordul Saturn. In acest moment plin de noblete vibrationala va ninge lin in sufletele noastre, iar noi descoperim, prin fiecare fulg de nea, puritatea, iertarea si smerenia, aceste trei calitati albe, saturniene.

Tot prin bunavointa lui Saturn, putem atinge maturizarea cosmica in sufletele noastre, atunci cand realizam ca nu suntem doar corp fizic, emotional si mental,  ca suntem mult mai mult, spirite in manifestare, fiinte energetice pure, fara limite, individualizate,  ce am ales sa  traim experienta evolutiei, pe roata karmica, a cauzelor si a efectelor, o anumita perioada de timp.

Sacrificiul este un cuvant saturnian, atunci cand  este practicat responsabil, doar pentru crestere spirituala. Il putem intalni in multe forme, de la sacrificarea egoului in fata Sinelui Superior, pina la renuntarea de bunavoie la anumite placeri amagitoare, in timpul unui post ales.

Saturn la inceputul anului 2012, se afla in continuare in semnul Balantei, in vibratia justitiei si armoniei divine, pina pe 06 octombrie 2012. In semnul Balantei, in exaltare, Saturn ne-a ajutat sa progresam in plan personal si relational. Relatiile imature, necristalizate in timp, in care nu exista incredere si armonie intre parteneri vor fi supuse in continuare tirului saturnian. Din inclestarea saturniana nu scapa decat cuplurile care aleg sa se maturizeze impreuna, care impartasesc aceleasi sentimente sincere si iubesc armonia. Cuplurile instabile , nehotarate, cladite pe sentimente gri, se vor desfiinta, lent in timp, pentru a da posibilitatea partenerilor sa isi incheie relatia frumos, in liniste, impacati unul cu celalalt, fara resentimente.

Din 06 octombrie 2012, nobilul Saturn intra in semnul Scorpionului. Atunci vor intra la purificare emotiile inconstiente, dependentele nerezolvate (  sexuale, de substante halucinogene si alimentare), pasiunile patimase. Sub lupa saturniana vom capata controlul diverselor trairi din inconstient, a sexualitatii, reusind sa nu mai confundam sexul cu iubirea. Sexualitatea tipic scorpionica aflata in centrul atentiei « reci » a lui Saturn va reusi sa se elibereze de prejudecati, frici si tensiuni, rezultand o sexualitate superioara, in care conflictele si concurenta din cuplu, dispar. Vom avea curajul necesar sa ne vindecam de traumele trecutului, de tiparele sexuale negative, mostenite din generatie in generatie.

Nimic nu va scapa necercetat, neexplorat, neasimilat in domeniul sexualitatii noastre. Vom fi perseverenti sa descifram misterele sexualitatii, prin sublimare sexuala, abstinenta sexuala sau prin alegerea practicarii magiei sexuale, tantrice. Tantra este o posibila cale, care permite expansiunea controlata a constiintei, dincolo de iluzii, eliberandu-ne de ignoranta si atasamente. Dorinta sexuala devine motorul vointei noastre, forta motivationala interioara.

Lordul Timpului si al Karmei va corecta dorinta de a-i face pe unii dependenti sexuali de altii, va regla pierderea energiei sexuale, devitalizarea corpului fizic, va echilibra chakrele eterice, impreuna cu Jupiter. Terapia Iertarii va fi terapia cea mai des intalnita, cea prin care afirmam din inima : «iarta-ma, imi pare rau, te eliberez, te iubesc, multumesc».

Vom fi mai meditativi, mai diplomati, vom oscila intre bine si rau, in dualism, dar la finele tranzitului lui Saturn in Scorpion, din 24 decembrie 2014 vom fi complet transformati, alchimizati in iubire pura, neconditionata, cu o posibila constiinta extinsa, multidimensional.